Schiller – Zeitreise Live

      No Comments on Schiller – Zeitreise Live

Eind oktober 2011 werd de CD/DVD Timeline (The Very Best of Schiller – 1998-2011) exclusief in Polen, Libanon, Jordanië, Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Kuweit, Bahrain, Oman, Saudi Arabië, Egypte en Marokko uitgebracht door Magic Records. We zijn weer 5 jaar verder, de muzikale carrière van Schiller (de artiestennaam van Christopher von Deylen) loopt alweer 18 jaar. Universal Music vond het daarom een strak plan de concertfilm van het in de Mercedes-Benz Arena in Berlijn opgenomen de Zeitreise Live concert uit te brengen. Het was het afsluitende concert rond de release van Future (2016), waarvan ik het optreden in Oberhausen heb bijgewoond. Geheel in stijl van Schiller zijn er diverse versies uitgebracht:  DVD, BluRay, CD, 2CD en 2LP. Verder is er een Limited Premium Box (€40) en Limited Ultra Edition (€90). Zelf heb ik de Limited Premium box aangeschaft.

https://www.youtube.com/watch?v=f89YTwgNfA4

Concertfilm (2CD, DVD, blu-ray)

Het audiospoor van de bijna 2 uur durende concertfilm is op 2 CD’s Zeitreise Live gezet. Voor een videoversie met stereo of Dolby surround mix kun je de DVD of Blu-ray terecht. Von Deylen, als altijd omgeven door een veelvoud aan synthesizers heeft deze tour een nieuwe band en vocalisten mee. De Duitser Flo Dauner drumt op een elektronische kit, de Amerikaan Doug Wimbish speelt bas, Ferdinand Kirner, onder andere in de band van The Voice of Germany,  gitaar en synthesizer. Tricia McTeague zingt, maar speelt ook percussie en akoestisch gitaar. Drie Amerikaanse vocalisten zijn mee: Samantha Nelson, Carmel Echols en Chaz Mason. En verder zingt Arlissa Ruppert een aantal solo’s. Schiller opent sfeervol met Zeitreise I, waarna een deel van de band zich mengt in Schwerelos. Het dansbare Future III brengt de band op stoom, hoewel de musici er supergeconcentreerd staan te spelen. Ile Aye is ook van het laatste album, waarna Nachtflug, het hypnotiserende Rubinrot en Playing with Madness (Tricia laat je hier Kim Sanders of Anggun die de track eerdere jaren voor hun rekening namen niet missen) teruggaan in de tijd.

Opvallend zijn de rustige beeldovergangen, de aandacht voor de belichting en de nette Surround mix. Ultramarin loopt soepel door in met extra percussie vormgegeven Berlin-Moskau en Salton Sea. De keuze van de setlist in combinatie met geplaceerde concerten laat een wat ingetogen, afwachtend publiek zien, dat viel me in Oberhausen zelf ook al op. Zeitreise Live is geen club concert met een hoofdrol voor de vocal trance tracks of een greatest hits parade.

De met akoestisch gitaar in de hoofdrol gespeelde Mitternacht en Polarstern is de opmaat voor de zangeressen. Tricia McTeague neemt Looking Out For You (inclusief de reprise klokt deze ruim 9 minuten) voor haar rekening, Arlissa een prachtige chillout versie van Not in Love en Paradise. Het publiek is eindelijk uit de stoelen en gaat zichtbaar los bij een dampende uitvoering van Once Upon a Time en de klassieker Ein Schöner Tag. Na het voorstellen van de band volgen meer hits: Dancing in the Dark (met Tricia McTeague), Das Glockenspiel (bassist Doug Wimbish mag openen en verder lekker plukken aan zijn vier snaren (hij speelt halverwege zelfs even met zijn tong!), met Schiller op 1 synthesizer en percussionist Flo Dauner een mini-opstelling van een nieuwe ambient uitvoering. Het publiek zal – net als ik in oktober – liever de up-tempo versie hebben gehoord, maar vindt dit ook applaus waardig), Sehnsucht, Schiller en de dampende afsluiter Ruhe. Natuurlijk volgt er na de dankwoorden en zogenaamd afscheid een encore met For You inclusief reprise en een vocale plek in de spot light voor Carmel Echols die uitziet op een zee aan mobiele zaklamp-lichtjes.

Op de DVD is ruimte over voor een audiocommentaar spoor van Von Deylen, een featurette Live in Berlin (het dagvullende opbouwen en voorbereiden van het concert) en de fotofilm Live in Köln. De blu-ray heeft daarnaast nog een Zeitreise: Zeitraffer (2 uur in 2,5 minuut timelapse) en de fotofilms Impressionen, Hinter den Kulissen en Live in Berlin.

Future 2 (CD)

De niet los te koop zijnde CD Future 2 bevat 11 tracks met alternatieve versies van Future liedjes. Er zijn instrumentale versies van Once Upon a Time, The Wait is Over en The Future I + II. Chill out versies van The Future III, Die Nacht Gehört Uns, Rubinrot en Once Upon a Time zijn een 2e pluk. Het 3e ingrediënt zijn revisited edities van Paradise met Arlissa en Breathe met Christina Scabbia. Reprises van Once Upon a Time en Breathe completeren de schijf.

Extra’s

De premium box bevat naast de blu-ray, DVD en 2CD’s met de concertfilm en Future 2 nog meer goodies.  Een keycord met pas voor gratis digital content in de online Schiller lounge. En Glück auf, een 76 pagina’s tellend tour boek met foto’s en aantekeningen van Von Deylen bij de voorbereidingen en uitvoeringen van de tournee door Duitsland.

https://www.youtube.com/watch?v=NhfxTIOSTWo