FLAL Vrijbuiter wandeltocht 2017 rond winters Roden

Zes jaar geleden liep ik voor het eerst en tot nu toe enige keer de Vrijbuiter wandeltocht van de FLAL. Blijkbaar ben ik dus niet van de jaarlijkse tradities. Vandaag rijd ik weer eens naar de kampeerhal Vrijbuiter in Roden voor de 2017 versie van de wandeltocht, ditmaal voor het eerst uitgezet door Tom van der Velde. Vrijdagavond begrijpelijk de twijfel bij organisatoren en wandelaars vanwege de afgegeven code oranje door het KNMI voor verwachte ijzel over de gevallen sneeuw in het hele land. Zonder tegenbericht zou de tocht doorgaan. Wel riep de FLAL op de berichtgeving van weerdiensten en organisatie in de gaten te houden. Midden in de nacht schoot een spier verkeerd in m’n linkerbeen.¬†Kramp ‘s nachts is geen pretje, maar het drukt m’n zin om te wandelen niet. Om 7u sta ik op, eerst naar beneden om het weer te checken. De FLAL laat de tocht doorgaan ūüôā Ja, een hoog gehalte Ik heb geen therapie nodig, ik moet gewoon gaan wandelen!

#flitswinter ##balkbrug #winter #sneeuw #snow voordat het weer weg is.

A photo posted by Henk-Jan van der Klis (@hjvanderklis) on


Welkom bij Vrijbuiter RodenOp de N48 en A28 rijdt het probleemloos door met een snelheid tussen 80 en 110 km/u. Ook de N386 is opvallend schoon. In Roden zelf is het 8.45u op de parkeerplaats bij kampeerhal Vrijbuiter rustig. Enkele tientallen hebben het er al op gewaagd. Binnen schiet FLAL bestuurslid Folkert Heida me meteen aan en stelt voor samen op te lopen.

Boven in het grand café biedt het Vrijbuiter personeel gratis koffie aan, er worden nieuwjaarswensen uitgewisseld, waarna FLAL vrijwilligers met stapels routebeschrijvingen ons snel in de benen krijgen om 9.00u winters Roden in te stappen.

Roden – Ronostrand (16km)

FLAL Vrijbuiter wandeltocht Roden winters landschap 1Vanuit de Vrijbuiter gaan we eerst een stukje in westelijke richting naar het volkstuinencomplex. Ik glijd hier onderuit, maar sta ook snel weer overeind. Gelukkig is dit de enige keer vandaag. Daarna wandelen we door het Natuurschoonbos naar Terheijl¬†op de grens van Drenthe en Groningen. Het voormalige veengebied kent diverse wijken en diepen. Hier heet het Oostindi√ę. Erachter ligt de gelijknamige nieuwbouwwijk van Leek. De huizen is zijn nog maar net opgeleverd. De al ingetrokken gezinnen benutten de aangeleverde heuvels in het park om te glijden en spelen in de verse sneeuw.

FLAL Vrijbuiter wandeltocht Roden in AmerikaLangs het Leekster Hoofddiep, daarna aan de overzijde van de N979 de Jonkersvaart en Evertswijk, dat ons in in Zevenhuizen¬†brengt. Na opnieuw een stuk langs het Hoofddiep gaan we naar het gehucht Blauw, de Kokswijk over Drenthe in. De sneeuw is stevig, alleen op een paar landbouwwegen ligt ijs. Dat is niet zo stevig, en zo haal ik natte schoenen en sokken. Al kletsend met Folkert schieten de kilometers voorbij. De eerste rust is pas na 16km. Onderweg pakken we allebei van ons eigen proviand. De pijlencontroleurs fietsen elektrisch ondersteund langs en praten Folkert bij over de route. Paarden in de sneeuw en scharrelende Porc d’or varkens wisselen het beeld van bomen en weilanden af.

Bij de Steenbergerloop gaat het richting Amerika (dit Drentse buurtschap is dus niet het Limburgse America) voor een verdiende kop koffie – Folkert trakteert me deze – bij recreatiecentrum Ronostrand. De uitbaatster dacht dat de tocht niet doorging, maar vult het koffieapparaat toch maar bij voor ons. De eerste berichten duiden op 100 deelnemers vandaag.

Ronostrand – Roderesch (15km)

FLAL Vrijbuiter wandeltocht Roden rust in De Schans EenAls je weer in de benen bent, merk je hoe snel je afkoelt door het zweet tussen en onder de diverse lagen kleding. ¬†We verbazen ons over het helderblauwe water in de zandafgraving achter ‘t Eenerveld. De routebouwer houdt van afwisseling. Het haakt en slingert naar Een waar in het op 6km vanaf Ronostrand gelegen nieuwe Multifunctionele Accommodatie de tweede gerust genoten kan worden, maar net als het groepje 35km wandelaars achter ons laten we het rechts liggen.

We steken het de Drentsche Aa / Groote Diep over – ik herken de plek van de Loop van de Drentsche Aa – om noordwaarts te gaan. Als je denkt dat de wind is gaan liggen, draai je een andere richting op en heb je een gure wind recht in je gezicht. Weet je ook weer dat het winter is. We draaien om de ondergrondse¬†gasopslag bij Langelo heen al grappen makend over Poetins invloed op de geasfalteerde wegen hier die er brandschoon uitzien. Andermaal het Groote Diep over om Steenbergen door te steken. Hunebed D01 aan de rand van het bos bij Roderesch is niet opgenomen in de route. Wat verderop na enkele doorgaande wegen hebben we op het 31km punt onze 2e rust in de Afrikasaal van groepsaccommodatie De Zwerfsteen in Roderesch. De grote mokken koffie en plakken cake neem ik deze keer voor m’n rekening. Ook de 25km wandelaars rusten hier. Zo heeft deze plek nog wat aanloop vandaag. De vrijwilligers schatten dat de teller van deelnemers op 120 staat. Op Facebook en Twitter zie ik bij Mari Smits dat bij de WS78 wandeltocht in Voorhout slechts 95 mensen zijn gekomen.

Roderesch – Roden (5km)

FLAL Vrijbuiter wandeltocht Roden landgoed MensingeVoor het gevoel is zo’n laatste handvol kilometers altijd een eitje. Eerst langs een bosrand, dan in de bebouwde kom van het zuiden van Roden langs de Steenbergerloop op, nu binnen de bebouwde kom van Roden. Aan de overkant van de Norgerweg het landgoed Mensinge en dan een laatste stuk door het centrum van Roden waar Ot en Sien te zien zijn, maar ook een heuse ALDI outlet (boodschappen per pallet?). Folkert ‘ruikt de stal’. De laatse kilometer met de Vrijbuiter in zicht gaat steeds sneller. Om 14.40u zijn we klaar met de 36,3km wandelen. Achter de tafel voor het afmelden staat de teller van deelnemers op 135.


Zie ook: