Winterwandeling rond De Krim

      No Comments on Winterwandeling rond De Krim

Voetbalvereniging DKB en de Loopgroep De Krim organiseren al 36 jaar de Krimse dorpsloop. Ina van Zandwijk en Henk Kerssies, geholpen door andere vrijwilligers hebben er ditmaal een wandeltocht met routes van 10, 20 en 30km aan gekoppeld. Ina heeft me tijdens de Kennedymars Klarenbeek eind maart al verteld over de plannen. Zodoende staat 17 december ook al maandenlang gereserveerd voor een ritje naar De Krim…..in Overijssel, 18km verderop.

Kantine vv DKB De KrimIk heb m’n auto rond kwart voor 9 nog maar net bij een boerderij aan de Drentseweg geparkeerd, of de eerste wandelaars komen me al tegemoet wandelen. Er wordt duidelijk niet gewacht tot 9u voor een officieel en gezamenlijk startmoment. Ik vind het best. Binnen in de kantine de routebeschrijving ophalen – ik had me net als een paar andere 30km lopers van tevoren ingeschreven – de gps aanzetten en weglopen.

De Krim – Holthone (10km)

Graspad langs bossage De Krim NoordNu ken ik de omgeving van De Krim best goed. De verschillende markante punten vandaag op de route heb ik al wel eens gezien, de vloeivelden, landgoed De Groote Scheere, De Poort van Drenthe en de bossages rond De Krim en Holtheme. Het wandelnetwerk Overijssel heeft er diverse paden ontsloten. Toch is Henk Kerssies erin geslaagd een grotendeels onverhard traject uit te zetten met de nodige verrassende stukken erin.

Het nieuwe paar Mountain Peak lage wandelschoenen zijn mee. Het lijkt me veilig die op een 30km tocht uit te proberen. De eerder deze week bij het inlopen van in Duitsland gekochte nette stappers kostte me een blaar op de hak. De blarenpleister zorgt voor een pijnloze wandeling vandaag. De blauwe rugzak scheurde steeds verder uit, vandaag is voor het eerst een nieuwe grijze mee. Mijn nieuwe wandelbroek is gelukkig comfortabel.

Minder plezierig is het weigeren van afspelen van Spotify muziek via mijn mobiel. Zo goedkoop zijn de in-ear buds ook niet geweest, als die kapot zijn. Of zou het de gisteren geïnstalleerde Android 7.1.1 update zijn? Thuisgekomen is het een met een speld of pen te verschuiven schakelaar in het microfoon / volumebediening deel op de kabel de oorzaak. Bij de volgende wandeling dus gewoon weer muziek op de oren. Nu heersen de stilte, de achtergebleven vogels en midwinterhoorns.

Midwinterhoornblazer bij PKN en Lutterhoofdwijk in De KrimVanaf de sportkantine gaat het weer terug naar de Drentseweg om er het wandelpad door het jonge bos te nemen en dan langs een sloot naar het gasverdeelstation, vandaar weer langs een sloot en door een bos naar de PKN kerk aan de Lutterhoofdwijk. Hier staan de eerste drie midwinterhoorn blazers van de Stichting Midwinterhoornblazershardenberg e.o. hun best te doen. Ik doe het ze niet na, hoe onzuiver of niet-melodieus de geproduceerde klanken ook zijn. Voor de foto willen ze best voor elke wandelaar opnieuw een poging doen. Vroeger werd rond midwinter het donker weggeblazen “Zee blaost um de beurte de bosschop vedan dat ‘t duuster mut gaon want ‘t lich kump d’r an“. Het afschieten van vuurwerk diende hetzelfde doel. Tegenwoordig wordt het blazen in het Licht van de geboorte van Christus gezien.

OKO 1940 gebouw De KrimIk ben nog niet eerder op het voormalige AVEBE terrein geweest. De arbeiderswoningen, enorme silo’s, bedrijfsgebouwen, maar ook de dromedarissen achter een omheining en drie kunstzinnig vormgegeven giraffes zijn fotogeniek. De Fabriekswijk leidt ons naar de vloeivelden, waar we tussendoor wandelen. Er zijn weinig vogels nu. In andere seizoenen is het hier een drukte van belang. De vogels doen zich hier tegoed aan het bezinksel van zetmeel.

Zicht op vloeiveld De Krim 3Nadat het veen gewonnen was, zijn de bassins met spoelwater aangelegd voor de aardappelmeelfabriek. De fabriek stopte in 1990, waarna het gebied steeds aantrekkelijker werd voor zeldzame vogelsoorten als de geoorde fuut, visdief, zwartkopmeeuw, zomertaling, ransuil, kerkuil en blauwborst. In de winter zorgen duizenden taiga- en toendrarietganzen tegen de avondschemer voor geweldige uitzichten. Bij de uitkijktoren verwelkomen midwinterhoorn blazers de wandelaars.

Koe melkveebedrijf De Scheerse PolderOver de Polderweg en dan langs de rand van grasland richting de vaart. Eerst trek ik over het erf en door de stallen van melkveebedrijf De Scheerse Polder, Dan een paar honderd meter fietspad langs de N377 en Lutterhoofdwijk om het landgoed De Groote Scheere op te gaan. Aan de rechterhand staat het water in de recent aangelegde plassen laag. Via een deel van de Holthonerweg kom ik bij pannenkoekenboerderij De Ganzenhoeve, waar de eerste rust is gepland. In de routebeschrijving lees ik, dat je daarna terugkomt op de Holthonerweg om richting Coevorden te gaan. Ik besluit nog even door te wandelen en wat verderop op een boomstam te rusten.

Holthone – Coevorden – Holthone (10km)

Reflectie bomen langs Lutterhoofdwijk bij CoevordenOp de grens van Overijssel en Drenthe ligt het buurtschap Klooster. De enige 30km loper vóór me, een oudere man die ik van FLAL tochten herken, haal ik bij molen De Arend bij de entree van Coevorden in. Tussen het bedrijventerrein Leuwerikenveld II en Klooster is een heuvelachtig natuurgebied aangelegd, dat ook aan het Pieterpad ligt. De Poort van Drenthe 2Aan het eind staat de Poort van Drenthe, een poort van grote zwerfkeien. Langs de waterleiding tussen de Lutterhoofdwijk en het Coevorden-Vechtkanaal passeer ik een paar Pieterpad-wandelaars. Via de Scheerseweg in Holtheme (gemeente Hardenberg, hoewel ik aan een schuur naast de weg het ‘vorige’ bord met gemeente Gramsbergen onder de plaatsnaam zie) en een ommetje door het bos erachter kom ik weer bij de N34. Aan de overzijde ligt De Ganzenhoeve. Op een picknickbank bij de boerderij rust ik voor de 2e keer.

Holthone – De Krim (9,5km)

Taxus in overvloed tussen De Krim en LuttenOp het landgoed kun je allerlei richtingen op wandelen. Dit keer zie ik weer andere stukken van de Holhtonerweg, kom ik niet langs m’n zwager en schoonzus (De (Groene) Passies wonen op #2). De route gaat langs de bosrand terug naar de vloeivelden. Regelmatig haal ik nu 20km wandelaars in. Een enorme taxuskwekerij en groepen reeën die de akkers doorkruisen vallen op. De midwinterhoorn blazer bij de uitkijktoren herkent me van vanochtend. Hij vermoedt, net als ik, dat ik de 1e 30km wandelaar ben die bijna klaar is met de tocht, en wenst me alvast fijne feestdagen.

Medaille voor deelname wintertocht De KrimOm de plaatselijke ijsbaan heen, achter de tuinen van de Emmastraat langs naar de Beukenlaan. Onderweg kruis ik het parcours voor de hardloopwedstrijd vanmiddag. Zo te zien is de kidsrun bezig. Verderop staan Ina en Henk mij en andere wandelaars op te wachten. Vrijwiligers delen er glühwein en pepernoten uit. Ik complimenteer Henk Kerssies voor de grotendeels onverharde, leuke en verrassende route. Hij zegt 157 wandelaars getrokken te hebben vandaag, zelf dromend van meer. Hopelijk weten 16 december 2017 ook anderen de weg naar De Krim te vinden. Om 13.34u sta ik weer bij de sportkantine en krijg ik een medaille, mars en banaan mee.

De volwassen hardlopers moeten hujn medaille nog verdienen. Op weg terug naar de auto zie ik twee Balkbruggers, Henri Toersen en Henny Berends, die zich aan het warmlopen zijn voor hun 10km ronde.

Zie ook: