Op werkdagen ben ik sinds februari 2016 in Bullewijk, net buiten de Bijlmermeer in een business suit te vinden. De boekpresentatie op 13 december van De betonnen droom van journalist Daan Dekker – 50 jaar nadat de paal in de grond werd geslagen voor het eerste gebouw – was de aanleiding voor de kortste dag van 2016 in wandelkleren zonder uitgestippelde route de verschillende buurten van de woonwijk te verkennen. Bijna een jaar geleden heb ik etappe 12 door Zuidoost uit de gids Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam gedaan. Nu dus op de bonnefooi, open voor verrassingen. Wel heb ik een op A4 geprinte kaart van de structuur van de Bijlmermeer mee. Zonder straatnamen, dus oriëntatie op richting, vormen van gebouwen en ervaringen van eerdere bezoeken aan de wijk.
Station Amsterdam Bijlmer ArenA- Bijlmerweide (10km)
Toegegeven, het is wel een apart gevoel vanaf Station Amsterdam Bijlmer ArenA niet naar één van beide ABN AMRO kantoren aan weerszijden van de spoor- en metrolijnen te lopen. Waar andere collega’s op de Foppingadreef druk aan het werk zijn, loop ik me warm over het zandpad tussen kantoren en spoor. Eindelijk zie ik wat de gekleurde vlakken bij Hakfort zijn na ze vaak vanaf metrostation Bullewijk op mijn ‘te bekijken bij mooi weer’ lijstje gezet te hebben. Er zit een community van winkels, city gardening, B&B en andere bedrijvigheid. In 2002/3, toen ik ook voor ABN AMRO Bank opdrachten deed, was dit een no-go area. Ik parkeerde mijn auto toen liever in de Hoptille garage in het zicht van kantoor dan het iets verderop gelegen Hakfort.
Heesterveld is fel gekleurd en ook de honingraatflat Hakfort is zichtbaar opgeknapt. Delen hebben nu een dier als embleem. Bezoekers en bewoners worden er expliciet welkom geheten. Ik kruis ook de andere honingraatflat in dit deel, Huigenbos, en trek buitenom door de groenstrook naar Hogevecht. Ik maak een slinger terug de Karspeldreef onderdoor via Hakfort naar Hoptille om de laagbouw hier te bekijken. Via de galerijflats Haag en Veld en Hogevecht loop ik onder de Flierbosdreef door het Nelson Mandelapark in. De WC in één van de nieuw aangelegde speelterreinen zit helaas op slot. Uit het toilet stroomt wel ‘lekker water’, een stroom verf met een voortglijdende slak. Leuk gemaakt.
Ik verlaat het park aan de zijde van het Gulden Kruispad en loop langs het Bijlmer Sportcentrum om een stuk nieuwbouw tussen Bijlmerpark en Gooiseweg / S112 te bekijken. Aan de andere kant van de S112 kan ik niet direct rechts door het park, wel verderop bij Gulden Kruis. De verschillende bouwstijlen, van originele honingraatflats van 50 jaar oud tot en met de nieuwste Vinex straten als Gooise Kant, intrigeren. De Bijlmer is allerminst saai of eentoning. De wijk geeft dankzij de diverse moderniseringen nu voor elk wat wils. Er wordt zelfs geadverteerd voor droomzônes en vrije kavels!
Verplicht ommetje via de andere kant van de Gooise weg – de Gooise Kant is nog niet helemaal opengesteld – brengt me via het Kraaiennestpad aan de buitenkant van de K-buurt, een groenstrook langs het water tot aan de snelweg A9. Voor de Gaasperdammertunnel worden totaal 8.000 heipalen geslagen. De teller staat nu op 6.000. De verschillende geluidsweringen zijn niet voor niets. Ik volg de rand van de bebouwing tot in de Bijlmerweide, de groene long tussen Bijlmermeer en de rivier de Gaasp. Na 10km is het een mooi moment even te rusten.
Bijlmerweide – Dennenrodepad (10km)
Al kauwend op een bol heb ik een slingerbeweging door Bijlmer-Oost uitgedokterd. Eerst naar het noorden door de Bijlmerweide en dan weer terug langs de andere kant van het water in het park. Ter hoogte van de Kinderboerderij Bijlmerweide keer ik weer om, nu door de Geerdinkhof, een ‘bloemkool straat’ opzet, naar het noorden en dan weer terug achter de wat lagere flats van Groenhoven en de vernieuwde ‘s-Gravendijkdreef naar Kraaiennest. Van een aantal honingraatflats staan hier alleen nog de centrale torens overeind. Kleiburg zou worden gesloopt, maar ondergaat nu een renovatie. Ergens in deze flat huist het Kleiklooster, maar ik zie er geen duidelijke aanwijzingen voor in of aan de klusflat. Wel leuk om de omgeving van de habitat van Johannes van den Akker c.s. een keer te zien.
De Galantstraat en het Gaasperparkpad gaan langs Groenhoven en de delen van Gravestein die nog overeind staan. De flats van de E-buurt hebben plaatsgemaakt voor Vinex-achtige laagbouw. Andermaal de Gooiseweg onderdoor kom ik bij World of Food, pal naast de felgekleurde studentenwoningen aan het Dennenrodepad. Verleidelijk voor hen en mij, maar ik eet mijn volgende bollen gewoon buiten op een wandelbankje.
Dennenrodepad – Station Amsterdam Bijlmer ArenA (9km)
In de D-buurt maak een slinger om de schoolgebouwen van het ROC Amsterdam Zuidoost. Ook voor de MBO’ers is het naastgelegen winkelcentrum Amsterdamse Poort verleidelijk in de pauzes. De kantoren tussen Bijlmerdreef, Dolingadreef en Ganzenhoefpad worden gesloopt. Er komt ING nieuwbouw in, waarna de apenrots, netjes het markante kantoor op de antroposofische inzichten van Rudolf Steiner gestoeld, ook wel organische bouw genoemd, aan het Bijlmer, wordt verruild voor dit nieuwe kantoor. Liefhebbers kunnen dan in het voormalige kantoorpand Bijlmerplein gaan wonen.
Waar de Fleerde en Florijn honingraatflats grotendeels plaatsgemaakt hebben voor nieuwbouw steek ik nog eens door naar de E-buurt om over het Annie Romeinplein naar de honingraatflats Groeneveen en Kruitberg te gaan. Ik ben er vorig jaar ook geweest, maar buurten door de Bijlmer zonder het monument van de BIjlmerramp (4 oktober 1992) aan te doen, kan niet.
De Taibah moskee die ik vanochtend van afstand zag, ga ik nu aan de voorzijde voorbij. Bij het winkelcentrum in en aan de Karspeldreef is het gezellig druk. Via de K-buurt en de Bijlmerdreef probeer ik de eerder gelopen paden vandaag zoveel mogelijk te mijden. Als sluitstuk het winkelcentrum Amsterdamse Poort, waar genoeg te doen is en veel mensen op de been zijn. Op het Hoekenrodeplein bij het station zit er bijna 29km op.
Na bijna 29km #wandelen door de Bijlmer heb ik de wijk wel gezien. Rust en dan naar @ijsbeelden (at @amsterdam) https://t.co/ZljKtSfxxz
— HenkJan van der Klis (@hjvanderklis) December 21, 2016
De purist geef ik meteen toe, dat ik de A-buurt Venserpolder-Centrum, ten westen van de Dubbelinkdreef, ten noorden van de Agatha Christiesingel en Dostojevskisingel en B-buurt Venserpolder-Zuid, ten westen van de Dolingadreef, ten noorden van de Burgemeester Stramanweg, ten zuiden van de A-buurt niet heb aangedaan. Wel de D, E, F, G, H en K buurten.
Zie ook:
- De Bijlmermeer: de stad van morgen is verleden tijd.
- Méér dan een flat: Kleiburg tussen sloop en redding.
- Bijlmermuseum
- De Bijlmer in tijd.
- A critical review of the range of design initiatives that were projected on Amsterdam Bijlmermeer since its problematic realization.
- De utopie en het grootse gebaar van de Bijlmer
- Eerste bewoner van de Bijlmer: ‘Ik was dat uitbundige niet gewend’
Related Posts