Sint Nicolaas wandeling tussen Hengelo, Twekkelo en Boekelo

mini-sint-nicolaaswandeling-hengelo-nadert-einde-strooirouteDe Sint Nicolaas wandeling van de Hengelose Wandelunie gaat dit jaar over het buitengebied ten zuiden van Hengelo. de route gaat o.a. richting Twekkelo en Boekelo. Voor mij bekende omgeving. De laatste keer echter, dat ik de dorpjes bij daglicht zag is echter bijna 2,5 jaar geleden op de Lange Ronde van Twente. In september 2015 en 2016 was ik er rond middernacht tijdens de Kennedymars Haaksbergen.

Startpunt Sint Nicolaaswandeling - Het Wandelhuis HengeloIk ben nog niet eerder bij Het Wandelhuis aan de Twekkelerweg, het thuishonk van de Hengelose Wandelunie geweest. Best wel uniek om net als de wandelverenigingen in Zwolle een eigen honk te hebben. Tien voor negen, amper binnen om me in te schrijven, houdt een man me aan en zegt dat ik erg lijk op iemand die Henk-Jan heet. Na de controlevragen op achternaam stelt hij zich voor. Henri Floor die regelmatig wandelingen van een fotoverslag voorziet. Hij blijkt ook 10 juni jarig te zijn en verzamelt op Facebook groepen met FLAL en WS78 leden. Tja, van beide verenigingen geen lid, omdat ik individueel lid van de KwbN ben. Toch grappig. Met een tegoedbon voor een Sint-getinte versnapering na afloop en een toegestopte mandarijn kan ik om 9u met een routebeschrijving voor de 30km op stap.

Hengelo – Boekelo (11,8km)

Sint Nicolaaswandeling Hengelo op OugoorswegDe thermometer staat nog rond het vriespunt, de handschoenen kunnen dus aan. Vanuit het Wandelhuis steken we de Pruisische Veldweg over, gaan langs parallel aan de spoorlijn naar de Sluis Hengelo, een rijksmonument, in het Twentekanaal. Nooit geweten dat er zo’n hoogteverschil (9m) in dit stuk van het kanaal zat. Aan de overkant rechts de bedrijvigheid van AkzoNobel Industrial Chemicals, links het nu gesloten familiepretpark De Waarbeek. De stad maakt plaats voor de onverharde Rougoorweg en de Burgemeester Stroinkstraat. Op de Kennedymars Haaksbergen loop je deze straat ‘s nachts komend van het rustpunt bij Bowling Enschede aan de overzijde van het kanaal in Drienerlo bij de Grolsch Veste.

Sint Nicolaaswandeling Hengelo langs zoutkoepels en boortorensNu met een voorzichtige zon en een nog met rijp bedekt landschap een fris, maar mooi uitzicht op zoutkoepels en torens in Twekkelo, De 10km lopers hebben later op de dag een rustpunt in de Johanneskerk, wij gaan eraan voorbij. Via de Twekkelerweg, Zwartevennenweg en Hofdijk komen we op de Haimersweg om de A35 over te steken naar Boekelo. Deze weg is op de Kennedymars in omgekeerde richting opgenomen. Entree golfbaan Spielehof BoekeloIn Boekelo zelf ditmaal niet langs de voormalige stoomblekerij, maar door het centrum naar het westen direct naar het rustpunt in Golfclub Spielehof, overigens ook een rustpunt tijdens de Kennedymars met lekkere soep ‘s nachts!

Met de paar andere wandelaars ‘op kop’ verwacht ik een stempel van de organisatie, maar die is nog niet te bekennen. De uitbaatster zet haar handtekening op mijn startkaart, zodat ik ‘gewaarborgd ben’. Een hele geruststelling deze zaterdag, waarop stout zijn maandag maar zo kan leiden tot vervoer per zak naar Spanje.

Boekelo – Boekelo (10,2km)

Station Zoutindustrieweg aan spoorlijn Haaksbergen - BoekeloDe 2e lus gaat door het Boekelerveld. Eerst terug naar de spoorlijn, waar in de zomer tussen Haaksbergen en Boekelo een stoomtrein gereden wordt. Bij halte Zoutindustrieweg gaat het rechtsaf, tussen het Sheetz hotel Resort Bad Boekelo en het Labyrinth door tot vlak bij een zandafgraving tussen de Rutbekerveldweg en de N18 / Haaksbergerstraat in.

Huis bij Bad BoekeloBad Boekelo is eind jaren ’40 aangelegd als een met zout gezuiverd natuurzwembad bij het hotel voor de zakenmensen in de zoutindustrie die vanaf 1918 op en rond het voormalige landgoed Twickel, Boekelo en Hengelo tot bloei was gekomen. In 1988 werd Bad Boekelo gesloten. Het hotel bleef bestaan. Met de opening van een beauty- en wellnesscenter kreeg het kuurverleden van Bad Boekelo een nieuw gezicht.

Over het Labyrinth (der zinnen), een aantal jaren mini-dierentuin, ook een onderdeel van het hotel, is ook veel gedoe geweest. In 2015 is een nieuwe richting ingeslagen. Het park is outdoor activiteitenterrein geworden. Achter me zie ik al een poos geen wandelaars meer. Onwillekeurig begin ik te twijfelen of ik niet ergens een afslag gemist heb. Nee, alles gaat goed.

Zandpad tussen Bad Boekelo en BoekeloNaar het noorden, onverhard, langs camping Buytenplaats Boekelo, waar zo te zien stacaravans en chalets permanent bewoond worden. De was hangt buiten, schoorstenen roken en kerstversiering binnen is normaal. Het is ook al december!

Met wat haken en slingers door het buitengebied van Boekelo gaan we weer door het centrum naar de Spielehof voor een korte rust. De lopers zijn ver uit elkaar, maar nu aan het eind van de 2e lus zijn er verschillende 20km wandelaars te vinden. Regelmatig zie ik de wandelnetwerk pijlen van zowel het LAW 12 Overijssels Havezatepad als het Rondje Enschede. Wel kriebelt het om zelf een Rondje Hengelo en dan zoveel mogelijk over de vele onverharde lanen en paden uit te zetten.


Boekelo – Hengelo (9,4km)

Sint Nicolaaswandeling Hengelo bij TwenceVoor het 3e stuk van de wandeling gaan we eerst naar het noordwesten richting Beckum. Daarna naar het noorden om voorbij Kwekerij ter Brugge – dat ze nu kerstbomen verkopen is normaal, ik heb enkele jaren geleden er ‘s zomers ook een foto van zo’n verkoopbord gemaakt – de A35 weer over te steken. Wandelaars van de kortere routes gebruiken de wandelbankjes onderweg om te rusten. Andere groepjes haal ik met gemak in. Afvalverwerker

Afvalverwerker Twence heeft parallel aan de snelweg een beek met wandelpad ontsloten. De routebouwer stuurt me helaas over het asfalt om het uitgestrekte terrein heen. Railicten bij spoor tussen Hengelo en Boekelo 1De Grote Veldweg brengt me weer bij de Rougoorweg met uitzicht op De Waarbeek. Onderweg zie ik nog wat railicten van de net voor de Mensinkweg opgebroken GOLS spoorlijn. Dezelfde route als vanmorgen de andere kant op laat je weer in het Wandelhuis belanden.

Het is 13.42u als ik ‘uitklok’. Een zakje kruidnoten en weer een mooie wandelervaring rijker. Zwarte (!) pieten strooien binnen hun goed bij wandelaars op tafel. En net als ik uit de wc kom, treedt de goedheiligman zelf naar binnen. ‘Dag’ volgt op mijn ‘hoi’. Lijkt me nog knap lastig met de mantel droog te houden boven een urinoir 😉

Zie ook het wandelverslag met foto’s van Henri Floor.