Ren je rotjes run – midwinterloop in Den Ham

Klazien loopt al een aantal jaren op Oudejaarsdag de 10km Midwinterloop in het Overijsselse Den Ham gevolgd door bijkletsen met vriendin Hetty net buiten het dorp. Voor de 2016 editie heb ik mezelf ook opgegeven. De Brink tot Brinkloop volgende week zondag valt dit keer samen met de verjaardag van mijn schoonvader. En soms zijn we zo verstandig niet alle activiteiten te willen aflopen.

Henk-Jan en Klazien voor start Midwinterloop 2016 Den HamHet hardloopevenement van loopgroep De Zandstuve en voetbalvereniging Den Ham kent naast de 5 en 10km afstand Midwinterloop kortere tracks voor de jeugd onder de vlag Ren-je-rotjes-run. Generatiegenoten denken dan net als ik eerst aan Martin Brozius’ populaire kinderquiz in de jaren ’70 in plaats van wegrennen voor gevaarlijk vuurwerk. Sportpark De Rohorst is het vertrekpunt.

Een overzichtelijk aantal deelnemers, druk bezet klein startvak en 2 graden boven nul. De 5 en 10km lopers starten even voor 14u tegelijik. Maar wat deert het? Na een paar honderd meter ben je het gros van de mensen kwijt, een paar kilometer verder zijn de spieren en handen warm. Bij de Meersendijk staat Hetty Kleinjan traditiegetrouw Klazien op te wachten, zij het ditmaal zonder bord met ‘tot zo bij de koffie’. Ze heeft mij nog niet verwacht en moet nog snel haar mobiel klaarmaken voor het fotograferen. Ach, ik kom haar driemaal voorbij vanmiddag. Klazien loopt vanmiddag de 5, ik de 10. Kan ze mijn finish vastleggen.

Henk-Jan komt richting finish Midwinterloop Den Hamet loopt erg lekker vanmiddag. 5 minuut 20 als traagste kilometertijd, de eerste en vierde kilometer onder de vijf minuten. Helaas is het merendeel van de haasjes na de eerste ronde linksaf richting de finish van de 5 kilometer. Een meisje die de eerste kilometers vóór me loopt, komt steeds dichterbij. En dan is het een enorme prikkel om gestaag aan haar voorbij te trekken. Henny Berends uit Balkbrug doet een poging mij bij te blijven, maar ziet het onderlinge verschil groter worden. Hij baalt naderhand in de kleedkamer. En zelf? Ik duik hoog in de 51 minuten door de 10km en met iets meer dan 52 minuten over de finish mat die volgens Endomondo op 10,1km ligt. De netto tijd zal dus nog wat lager worden dan de later uitgezette app op 52:11. Inderdaad geeft uitslagen.nl 51:55 als netto eindtijd. De warme thee gaat er probleemloos in. Verder geen franje, medaille, goodie bag of zoiets. Gewoon douchen, omkleden en naar Hetty voor een middagje gezellig bijkletsen.

Dacht ik na de finish een PR te hebben, blijk ik een jaar geleden op de 9e Brink tot Brinkloop de 10km in 51:49 gedaan te hebben, 6 seconden sneller dan nu. Hoewel, als het nu 10,1km is geweest, zou mijn Den Hamse eindtijd netto 51:24 zijn geweest en daarmee dus echt wel een PR.