Peter van der Slikke – Slow beleggen

slow-beleggenEen scheurkalender in boekvorm voor particuliere en zakelijke belegger, vermogensadviseurs en financiaal planners. Peter van der Slikke, bekend van zijn boek Ontmaskerd met een ontluisterend kijkje in de keuken van financiële dienstverleners, is met Slow Beleggen terug met 365 inzichten voor succesvol lange termijnbeleggen. Beleggen is wat hem betreft iets van een lange adem (minstens 12-15 jaar) en veel geduld, je hoofd koel houden en vasthouden aan een gekozen strategie.

Aan de hand van stellingen, citaten en krantenkoppen veegt de auteur de vloer aan met beloften van gratis geld, gouden bergen en onwaarschijnlijk hoge rendementen. Met humor, kennis van de geschiedenis en de pieken èn dalen van beurskoersen, de samenstelling en werking van (complexe) financiële producten, is er veel te leren. Van Icesave en systeembanken in de gevarenzône, woekerpolissen tot negatieve spaarrente, graaiende bankbestuurders tot structureel slechter dan de markt presterende beleggingsfondsen. Hij pleit voor 100% onafhankelijke en transparante vergelijkingssites en adviseurs,

Eigenschappen die succesvolle beleggers (moeten) hebben en die bepalend zijn voor het realiseren van een langjarig gemiddeld aandelenrendement van ruim 8%, zijn onder andere een goed incasseringsvermogen, durven loslaten, vertrouwen op de eerder vastgestelde beleggingshorizon, vasthouden aan de uitgezette strategie en veel geduld. Voor echt geluk is meer nodig dan een mooi rendement en een groot vermogen.

 

Hopelijk helpen de vele, toegankelijke en lekker leesbare adviezen van de auteur, de illustraties van Bas van der Schot je aan meer begrip voor beleggen en word je minder vaak belazerd. Een verklarende woordenlijst van financieel jargon en aanvullende leestips completeren dit fraai vormgegeven hardcover boek.

Over de auteur

Peter van der Slikke is onafhankelijk vermogensbeheerder en een veelgevraagd spreker. Hij kreeg nationale bekendheid met zijn boek Ontmaskerd waarin hij afrekende met de graaicultuur van de banken. Met enkele zakenpartners staat hij voor écht onafhankelijk vermogensadvies bij Topcapital.

Uitgeverij Haystack gaf me een gratis leesexemplaar in ruil voor mijn persoonlijke recensie na lezing.