Kromme Knilles-wandeltocht met FLAL rond Akkrum

Akkrum en ook Grou-Jirnsum, twee Friese plaatsen die ik wel ken van de afslagborden op de A32 tussen Heerenveen en Leeuwarden en informatie in de intercity vanuit de Randstad naar Zwolle en eindigend in de Friese hoofdstad. De FLAL organiseert vandaag de Kromme Knilles-wandeltocht vanuit Akkrum en geeft me de gelegenheid de dorpen en waterrijke omgeving van dichtbij te bekijken. Naamgever van de tocht en Akkrum is de reus Kromme Knilles die volgens een een sage met collega reus Manke Meines watergangen graaft rond hun nieuwe nederzetting, maar de vaarten niet recht uitzetten in het landschap.

Coopersburg AkkrumMet oog op de verplichtingen van wandelaars op kerstavond, is de starttijd naar 8.30u vervroegd. Niet erg, want dan is het ook al wel licht. Grote parkeerterreinen kent Akkrum niet, dus het is even behelpen en aansluiten langs doorgaande wegen rond de startlocatie. Na het inschrijven in de Utingeradeelhal schiet FLAL bestuurslid Folkert Heida me aan. We praten kort bij over de Paper.li en de wandeling woensdag in de Bijlmermeer. Folkert heeft ‘zaalwacht’ vandaag, en zal niet zelf meewandelen. Voor de rest zie ik veel bekende gezichten. Het duwen en trekken om een routebeschrijving om 8.30u valt nog mee. Het gros van de mensen ben je na 1-2 kilometers lopen toch uit het zicht verloren.

Akkrum – Aldeboarn – Jinswâlde (11,5km)

Wandelaars Kromme Knilles wandeltocht tussen Akkrum en AldeboarnHet eerste deel van de route gaat door het dorp Akkrum, langs de kerken in het centrum, over de bruggetjes en kades langs de watergangen en de Coopersburg. We gaan de A32 onderdoor langs de Boarnsterdyk (N392) om bij de Van Sminiawei langs boerderijen en een slingerende sloot naar het zuiden te meanderen. Thuisgekomen zie ik dat de GPS logger tot in Aldeboarn grote moeite heeft gehad met het precies oppikken van satellietsignalen. Het geeft aan het eind van de wandeling een eindstand van 32km, terwijl de routebeschrijving 35,7km aangeeft. De zon komt fraai op boven het betonfietspad en de Fjûrlânswei naar Aldeboarn. Lange schaduwen deze ochtend, maar ik geniet volop van de zon na een door bewolking getekende week.

Reflectie langs water op Weaze AldeboarnIn Aldeboarn is in hotel-restautant It Fryske Hynder na bijna 10km een rust ingericht. De routebeschrijving zit echter in de broekzak en mijn logger geeft dan nog maar 8,5km aan. Ik ga binnen wel even naar het toilet, maar vind het dus te vroeg om al te rusten. De route gaat langs De Boarn terug richting Nes. Langs het water zijn eerst fraaie villa’s, later in het buitengebied woonboten en rietpartijen te bewonderen. Onderweg rust ik op een wandelbankje.

Jinswâlde – Grou (17km)

Kromme Knilles wandeltocht bij Watertoren NesVoor Nes buigt de weg van de Boarn af en gaat om de heuvel waar ooit het Nesserklooster stond en nu een begraafplaats met klokkenstoel is in Nes. De iets verderop gelegen watertoren is verbouwd tot hotel, ook een bijzondere locatie! Zou je er dit kerstweekend willen liggen, betaal je voor de overnachting €375. Een ontbijt voor 2 personen kost €48,50. Daar kun je de toch een winkelwagen vol boodschappen bij de Poiesz in het dorpscentrum voor kopen?

Het gaat verder parallel aan de A32, onder het Leppa Akwadukt door, en dan langs de Nesker Sylroede en het Bokkumermeer naar het buurtschap Birstum, waar in de schuur van boer Brouwer een wagenrust is op 17km. Ik laat me een beker hete, verse thee goed smaken.

Kromme Knilles wandeltocht passeert Leppa Akwadukt over A32Weer bij de A32 aangekomen zie ik een drietal bekende FLAL gezichten ons tegemoet lopen? Zouden ze verkeerd gelopen zijn? Ze halen onze groep wandelaars later in Grou weer in. Of hebben ze voor zichzelf een extra lus gemaakt? De route van de 35km gaat rechtdoor, het Akwadukt Mid-Fryslân onderdoor, alsmaar rechtdoor. Onderweg valt me de entree naar commandopost Grou, nu deel van het Museum Bescherming Bevolking op. In Grou zelf ter hoogte van het station rechtsaf het dorp in. Het historische centrum rond de 13e eeuwse Sint Pieterkerk is mooi en knus. De route gaat langs de nu verlaten jachthavens van het Pikmeer langs het Prinses Margrietkanaal.

Achterzijde Sint Pieterkerk GrouDe betonnen wandelbankjes hebben hier het uiterlijk van een hond en als je zin in lezen hebt, staat er halverwege een kist met (leen)boeken. Een klein stuk bos (jawel, echt vandaag!) brengt me op het terrein van de Grouwster Amateur Voetbal Club (GAVC), waar na ruim 28km weer een rust zou zijn. Een FLAL vrijwilliger heeft echter de ondankbare taak wandelaars te vertellen, dat afgezien van een opengesteld toilet de locatie géén horeca heeft geopend vandaag. Ik rust zelf kort op de tribue aan het voetbalveld.

Grou – Akkrum (8km)

Kromme Knilles wandeltocht op Leppedyk tussen Grou en AkkrumDe route gaat eerst weer langs de A32. In omgekeerde richting komen nog de laatste 35km lopers ons bij het Akwadukt tegemoet. De 25km lopers hebben net hun wagenrust gehad en komen in de bocht van Burstumerdijk en Birstum erbij. Hun tempo ligt, zoals altijd, fors lager. Vanaf nu terug naar Akkrum is het dus regelmatig mensen inhalen en begroeten. De Leppedyk langs het kanaal en verderop de Kromme Knilles slingert terug naar Akkrum. Aan de rand van de woonwijk verzorgen hondenbezitters duidelijk voor overlast. Menig bewoner heeft een schep aan de achterzijde van de tuin opgehangen met de oproep hondenstront vooral op te ruimen.

Boerderij aan Leppedyk tussen Grou en AkkrumNa een laatste kilometer is de sporthal weer in zicht. Afmelden is in de gang, niet de grote zaal, druk dus en even geduld hebben om de controlekaart in te leveren. 470 wandelaars hebben vandaag in totaal (25 en 35km samen) meegedaan. Regelmatig klinkt het ‘tot volgend jaar in Roden’ (bij de Vrijbuiter wandeltocht op 7 januari 2017). Ik sluit me daarbij aan. Smerige schoenen of wandelbroek heb ik vandaag niet gekregen. De route was 100% verhard. De krommingen in het landschap en watergangen maakten de route afwisselend. Je kunt het traject echter ook helemaal fietsen. Voor een wandelvereniging als de FLAL daarmee minder avontuurlijk dan gewend.


Zie ook: