Kerstwandeling 2016 op Landgoed De Horte

Landschap Overijssel rouleert de jaarlijkse kerstwandeling over de bezoekerscentra. Vandaag is Landgoed De Horte, tevens thuisbasis van de stichting aan de beurt. De aanhoudende regen ‘s nachts en ook in de vroege ochtehnd is niet motiverend. De weersverwachting laat gelukkig vanaf 9.30u geen buien meer zien. Om 10u rijden Klazien en ik naar station Dalfsen, waar de lange route van 16,5km begint. De 2,5km en 10km routes starten op De Horte zelf. Als we – eigenlijk nog te vroeg – zo om 10.20u de auto parkeren zien we zowaar al eerste wandelaars naar de tent van Landschap Overijssel stappen. Er zijn dus meer wandelfanaten die niet wachten tot na de brunch 😉 Overigens zijn deze morgen ook al heel wat hardlopers aan het trainen.

Kerstwandeling Landschap Overijssel 2016 startpunt bij station DalfsenAls donateur van het Landschap geldt een gereduceerde prijs van €2,50 per persoon, inclusief chocolademelk en Hoonhorsterbroodje. Een kaart met routeoverzicht en points of interest onderweg, en een reminder op visitekaart formaat om de gratis app Wandelen in Overijssel te downloaden. In de 4G blind spot rond station Dalfsen niet echt een aanrader om direct te doen.

Pijlen – welke pijlen?

Kerstwandeling Landschap Overijssel 2016 Havezate Den Aalshorst 2Zo nu en dan staan er onderweg pijlen, maar niet structureel en zeker niet op de punten die ertoe doen. Meteen aan de overzijde van de spoorlijn Dalfsen – Ommen zien we één groep wandelaars rechtsaf slaan, de Heinoseweg op, kaartlezend ga ik met Klazien linksaf de Rietmansweg in. De kaart kan in de hand blijven onderweg voor het betere oriëntatiewerk. Het kaartje is namelijk zonder straatnamen op een hoog abstractieniveau. Over de beklinkerde Rietmansweg trekken we naar het zuiden, om via een bijna onopvallend hek het Willemspad op te gaan, achter de weilanden langs het landgoed Den Berg op. Bij de 2,5km (!) lange zichtas van Havezate Den Berg, de Bergerallee kun je ver van je af kijken.

Hoonhorster broodje op routekaart Kerstwandeling 2016Iets verderop slaan we het bos weer in en na een stukje Heinoseweg linksaf een zichtlaan van Havezate Den Aalshorst in. Net als Den Berg wordt deze havezate bewoond. Begrijpelijk dat je dus niet over het erf mag, of de tuin door. Het Aalshorsterpad leidt naar de Oude Vechtsteeg, waar enkele 10km wandelaars zich bij ons voegen.

We komen als eersten in het centrum van Hoonhorst aan, Bij zalencentrum Kappers staat de Dedemsvaartse Janny Starke met twee andere vrijwilligers Hoonhorster brood in plakken te snijden en te besmeren met boter. Samen met de nog lauwwarme chocolademelk een goede reden even rust te houden. Men verwacht 2.000 wandelaars vandaag.

Stroom wandelaars – of toch liever met z’n tweeën?

Huis De HorteWe steken langs molen De Fakkert Hoonhorst door. Naast het evenemententerrein van het jaarlijkse Sproeifeest wandelen we naar het landgoed De Horte. Tot daar lekker rustig. De route voor de 10km gaat in tegengestelde richting. En vanaf de Poppenallee mengen zich ook de 2,5km lopers zich. We zien een aantal plaats- en zelfs straatgenoten.

Het landgoed is bekend terrein en onze kinderen zijn niet meer te porren om om mee te wandelen. Broodjes bakken, luisteren naar een gedicht of midwinterhoornblazer als vertier voor de kleintjes hoeft dus ook niet meer. En dus stappen we na een rondgang over De Horte door naar de Emmertochtsloot en de CBS A. Baron van Dedemschool, dat in een bosrand tussen het buurtschap Emmen (nee, niet de Drentse versie met dierentuin!) en Hoonhorst ligt. Een stuk Oude Vechtsteeg en achter havezate Den Berg langs.

Selfie Henk-Jan en Klazien bij Havezate Den Berg 1In het grand café en rond het station Dalfsen, maar ook vóór en in de bijgebouwen van Den Berg heeft fotograaf Erik Bennink uit nu Oud-Avereest ons op onze huwelijksdag (1 mei 1998) vastgelegd. En als m’n moeder dan zo aardig is om te roepen, dat een selfie van nu ‘niet zoveel veranderd’ oproept, heb ik één van de plaatjes van toen erbij gepakt. Natuurlijk, we zijn 18,5 jaar verder. En dus goed om als extraatje bij de route toch even vóór de ingang van de havezate een update van onze looks te doen.

Henk-Jan en Klazien op 1 mei 1998 bij Havezate Den BergOok het laatste stukje wandelen is bijzonder. Het kaartje laat ons naar een boerderij lopen, waar de wegen doodlopen, maar wel een valhek naar een weiland is. En dus struinen we dwars over het weiland naar de Stationsweg. Het is 13.10u geweest. Tot 13u konden belangstellenden er beginnen aan de wandeling. Nu is al geen spoor meer (pun intended) van de Landschap Overijssel tent te zien.

Mooie route, ondanks het overbekende terrein, toch weer een aantal nieuwe paden gezien. Jammer van de slechte bepijling en routebeschrijving. Dat zal menig wandelaar vandaag wat irritatie hebben opgeleverd.