Concertverslag Symfo Classics in Hedon Zwolle

Terwijl op Radio 2 tijdens de Top 2000 regelmatig klassieke symfonische rock liedjes op vol volume gedraaid worden, komt Symfo Classics voor de tweede maal onder de titel Keeping The Dream Alive langs poppodia. Normaal ben ik alleen in dergelijke concertzalen te vinden, vandaag een unicum. Klazien gaat mee, of eigenlijk ik met haar. Meer nog dan ikzelf geniet zij volop van de oudjes in de rock scene.

Symfo Classics concert Hedon Zwolle 12Symfo Classics telt maar liefst drie topvocalisten: Cindy Oudshoorn (Zwolle is voor haar een thuiswedstrijd), eveneens ex-Kayak maatje Edward Reekers en Martin van der Starre. Martin is bekend van de succesvolle rockmusicals Woodstock the Story, Jesus Christ Superstar en We Will Rock You. De fantastische band staat onder leiding van gitarist Joost Vergoossen (o.a. Kayak en Het Goede Doel). Er was in 2015 zoveel belangstelling voor Symfo Classics, dat de 2016 editie een reprise tour is. In 2017 komt er een nieuw programma met dezelfde muzikale insteek. Hedon is vanavond uitverkocht, de zaal is bij de start ruim na 20.30u dan ook lekker vol. Zelf staan we op de 3e rij vooraan in het midden.

Symfo Classics concert Hedon Zwolle 16Na de afstrap met Keeping The Dream Alive en de tempowisselingen in Behind The Lines, is de toon gezet. Deze band kan potten breken en bevat meer talent dan alleen Joost Vergoossen. Drummer Sjoerd Rutten, toetsenist Werner van Gool, allesblazer, violist en percussionist Hubert Heeringa en bassist Jan van Olffen weten hun weg op de toonladders, breaks en riffs. Ze spelen met plezier, battlen als het kan en gebruiken de ruimte op het podium. Het is een genot Heeringa de Yamaha WX7 midi controller te zien gebruiken in 2016 (!). Het in 2014 verruilen van Kayak voor deze Tribute to 50 years of symfo rock band, pakt goed uit. Duitse, Amerikaanse, Britse en ook Nederlandse bands worden geëerd met een passende cover.

Symfo Classics concert Hedon Zwolle Joost Vergoossen 6De set voor de pauze bevat veel materiaal dat ik niet spontaan (her)ken, zoals Fooling Yourself van Styx of Roundabout van Yes, maar ook bekende hits als The Logical Song van Supertramp, Firth of Fifth van Genesis.

Mister Symfo Reekers zegt de grenzen van de stijlen opgezocht te hebben. 10cc zou je niet direct met symfo of progressive rock associëren, maar I’m Not In Love dan weer wel, net als Child’s Anthem van Toto, een band die je verder vooral van Rosanna en Africa kent. Orgels, piano, wiebelende synth waves, alles komt uit de verf. Overigens kan Vergoossen beter spelen dan zingen. Hij mocht I’m Not In Love doen, maar dat vraagt om nog meer gevoel. De liedjes worden degelijk aan elkaar gepraat, het publiek wordt echt meegenomen in de muzikale trip down memory lane.

Symfo Classics concert Hedon Zwolle Cindy Oudshoorn 2Na de pauze louter hits, aldus de zangers. Marillion’s Kayleigh, een gewaagde uitvoering van Kate Bush‘s Wuthering Heights (hier is het origineel met de ijle vocalen van Kate Bush en wapperende jurk in de videoclip toch echt een maatje te groot voor Van Oudshoorn), Old and Wise van The Alan Parsons Project en Livin’ Thing van ELO horen daar zeker bij.

Nog altijd nieuwe ontdekkingen voor mij, zoals Psychobabble van The Alan Parsons Project en Red Rain van Peter Gabriel. Van Kayak speelt de band Alienation and Ruthless Queen. Bij veel liedjes heb je zo je eigen herinneringen. Zo deed ‘officiële’ afsluiter The Eve of the War (origineel van Jeff Wayne) me meteen terugdenken aan de dubbel CD The War of The Worlds, destijds in de 80’s héél revolutionair, die ik van de muziekbibliotheek in Deventer leende en vervolgens helemaal grijs draaide in die paar weken. Laat de marsmannetjes maar komen!

Symfo Classics concert Hedon Zwolle Martin van der Starre 3Als encores een drietal liedjes die hoogstwaarschijnlijk volgend jaar in aflevering 2 een plek krijgen. Een sneak preview en teaser voor 2017 dus. KansasDust in the Wind, het al genoemde Ruthless Queen en een strakke versie van YesOwner of a Lonely Heart. Klazien heeft de hele avond staan te broeden waar ze het echtpaar naast ons nu van kende. Na de toegiften toch maar gevraagd. Het blijken de voormalige DA drogisterij franchisenemers in Dedemsvaart te zijn. Zangeres Cindy van Oudshoorn is hun jongste dochter. It’s a small world after all.

Bam, dan is het ook kwart voor twaalf eer je met stijve benen naar buiten komt zetten! Hieronder alle foto’s, de setlist en de bijbehorende Spotify playlist, Peter Gabriel‘s Humdrum is niet op Spotify te vinden, van Davy’s On The Road Again vond ik alleen een versie van Manfred Mann’s Earth Band.