Concertverslag Blaudzun en Jeangu Macrooy in poppodium Metropool Hengelo

Ik ben een week na het concert van Candy Dulfer terug in het poppodium Metropool in Hengelo, nu voor Blaudzun. Vorige week voor €10 munten gekocht, daar kan ook vanavond met gemak weer een cola vanaf. De auto heb ik – hoewel ik niet drink en rijd – in de Brouwerij gratis geparkeerd.

Voorprogramma Jeangu Macrooy

Concert Jeangu Macrooy in Metropool Hengelo 6Twee jaar woonde de van Surinaamse komaf zijnde zanger / gitarist Jeangu Macrooy in Hengelo. Een band met de stad heeft hij zeker. Hij mag er vaker voor andere artiesten openen. Tijdens Blaudzun’s Jupiter tour is hij deze 3FM Serious Talent support act. De in maart 2016 verschenen EP Brave Enough had ik in de aanloop naar het concert al een aantal keren beluisterd. Macrooy verkoopt de CD of MP3-op-USB-stick vanavond voor €5. Hij oogt en klinkt sympathiek, Donker en indringend opent hij accapella en zet door met Gold, de opener van de EP. The Next One over weer een voorbijgaande liefde komt net als andere tracks voorbij.

Dan is er een omslag. Jeangu schrijft nieuwe liedjes die wat vrolijker zijn. Crazy Kids als eerste voorbeeld. Met High On You betrekt hij geslaagd het publiek om mee te zingen. Brave Enough sluit zijn set af.  Op 12 januari 2017 is de officiële try-out van het Noorderslag optreden in Atak ‘bij de buren’ in Enschede.

Blaudzun: bloedserieus variërend

Concert Bladuzun in Metropool Hengelo 2Johannes Sigmond alias Blaudzun probeert met Jupiter een nieuw concept uit. Van het beoogde drieluik is alleen deel 1 af. Dat wordt uitgeserveerd op de podia, tussen de concerten door schrijft hij door aan deel 2 met opnieuw 9 nummers. Het 3e deel heeft naar eigen zeggen een ‘we zien wel’ status. Dit concept van zo snel mogelijk nieuw materiaal laten horen aan fans deed men in de jaren ’60 ook, maar toen overleden de artiesten ook rond hun 27e. Sigmond beweert vrijdagavond 33 te zijn en nog steeds te leven. Laat je niets wijsmaken. De in 1974 geboren Johannes is al 42.

Concert Bladuzun in Metropool Hengelo 12Het publiek smult van de oude nummers, en zolang het up-tempo staccato en hypnotiserend blijft, swingt en springt men om me heen – ik sta op de 4e rij midden voor – vol overgave. De wisselingen van gitaren voor Johannes en zijn broer(tje) Jakob blijven vatbaar voor technische glitches en omschakeltijd. Johannes praat de tijd wel vol. Fans roepen pianist en accordeonist Tom Swart, maar hij heeft niets door, helemaal in the zone.

Concert Bladuzun in Metropool Hengelo 11De twee nieuwe talenten zijn in 2016 verworven. Drummer Simon Levi (voorheen speelde hij voor Kim Janssen en diens band The Black Atlantic) verving Wouter de Waart. Simon speelt strak en gevarieerd. Toetseniste en percussioniste Linda van Leeuwen (Bombay, Sue The Night) neemt de plaats in van trompettist Laurens Palsgraaf en violiste / percussioniste Judith van der Klip. Linda geniet zichtbaar met volle teugen, speelt energiek en springt naar hartelust op haar vierkante meter. Wat dat betreft gebruikten Laurens en Judith meer podiumruimte en speelden zich zo nog meer in de kijker. De oude, bekendere nummers krijgen een nieuw jasje, minder bombastisch, langzamer of juist een tik sneller. Nee, hoewel de band bloedserieus is, speelt men niet op de automatische piloot.

Concert Bladuzun in Metropool Hengelo 14Jan Dekker heeft de bariton sax als aanvulling op de trompet leren spelen. Juist zijn spel komt goed door mijn oordoppen tot zijn recht. De rest van het geluidspectrum is deze avond niet echt lekker. Ook het licht is zó anders vergeleken met vorige week. Let wel: Candy Dulfer heb ik zonder oordoppen 100% van kunnen genieten en al fotograferend was het een feest. Vanavond kan ik met grote moeite in het halfduister wat plaatjes schieten.

De tekst van Solar is Blaudzun vanavond teveel. Hij meent het ditmaal niet, en dus krijgen we een deels instrumentale versie. “It hurts too much to stay. But I won’t let go” Twee rondes met toegiften, waaronder een intiem nummer solo op gitaar voor een jongetje op rij 1 die vandaag een spreekbeurt over Blaudzun heeft gedaan. Het is kwart over 11 als we naar beneden stromen en geduld mogen oefenen om de jas weer uit de garderobe gevist te krijgen.