Wandelen langs de hunebedden tussen Assen en Zuidlaren

mini-loop-langs-de-hunebedden-wegwijzer-naar-d6Vandaag de eerste etappes van de Loop langs de hunebedden, een nieuwe route met bijbehorende wandelgids van Het Drentsche Landschap. Het geeft me de mogelijkheid direct met zonsopgang rond 7.30u te kunnen starten. Veel georganiseerde wandeltochten in het winterseizoen beginnen om 9u. loop-langs-de-hunebedden-2016Dat is zo net na het ingaan van de wintertijd jammer van de tijd. ‘s Middags wordt het namelijk ook een uur eerder donker. Ik zet de auto aan de Oostelijke Parallelweg in Assen naast het station. Door de week zijn de plekken voorbehouden aan vergunninghouders, op zaterdag kun je er gratis parkeren.

Assen – Gasteren (18,5km), waarschuwingen vooraf

Entree landgoed Valkenstijn AssenHet is weer wennen aan de manier van route-instructies lezen. Net als de andere gidsen van het Drentsche Landschap is ook deze niet foutvrij, en heb ik regelmatig de kaarten in de gids of mijn eigen OSMAnd nodig om op het juiste spoor te blijven. Instructies als ‘RA bij grafheuvels’ kan betekenen, dat je rechtsaf moet slaan en de eerste paar honderd meter nog geen grafheuvels ziet. En ‘over heideveld RA’ kan maar zo ‘na heideveld LA’ moeten zijn. Je bent dus gewaarschuwd als je zelf de route loopt. Nog een waarschuwing dan, iets waar de routemakers niets aan kunnen doen. De aanleg van de verdiepte / ondergrondse florijnas bij het station Assen maakt de beschreven aanloop vanaf het Drents Museum naar de oostzijde van het spoor onmogelijk, in elk geval tot in 2019. Je kunt bij het station de tijdelijke trappen over het spoor nemen. Op het perron naar het noorden lopen en dan de tunnel naar rechts nemen.

Inktzwammen op spoordijk RoldeMeteen op het verkeerde been gezet zoek ik mijn eigen weg door de Assener wijk Vredeveld, het landgoed Valkenstijn en Amelte. Rustiger en makkelijker zou zijn tot aan het Deurzerdiep ook de loop van de oude spoorlijn tussen Assen en Stadskanaal te volgen. Nu kom ik vanaf de Rolderhoofdweg langs de bosrand met aan de rechterzijde de kleine schansheuvel Poepenhemel bij de brug over het Deurzerdiep.

De herfsttinten op de oude spoordijk zijn mooi, de paddenstoelen ook. Bij Balloo sla ik af. Trots meldt het dorp verkeersbordenvrij te zijn. Graspaden langs beukenhagen brengen me in Rolde. De Hoofdstraat lag bij mijn vorige rondgang door Drenthe nog overhoop en verstoorde de busverbindingen naar Assen. Nu kun je soepel doorlopen langs de monumentale kerk, over het kerkhof naar Hunebed D18 en D17.

Paarden in de SlokkertOver de Slokkert en Koelanden gaat het verder naar het Ballooërveld. DIt uitgestrekte heideveld en zandverstuiving blijft een oase van rust. Over rust gesproken, ook die neem ik na 11km. Aan de noordkant gaat het naar het beekdal van het Gasterense Diep. In omgekeerde richting komen me op dit stuk diverse groepen wandelaars tegemoet. De één in paniek omdat ik voor het gevoel terug kom lopen, de ander vrolijk groetend. Vandaag wordt vanuit Zeegse de Zeegser Najaarstocht georganiseerd, zodoende. De georganiseerde tocht heeft een rustpost in het pannenkoekenboerderij Brinkzicht in Gasteren. Daar eindigt ook mijn eerste etappe. De grijze wolken hebben plaatsgemaakt voor blauw en zonneschijn!

Gasteren – Westlaren (13km)

Geluid kunstwerk Gasterse DuinenIk mag de Oudemolenscheweg weer terug nemen. Direect buiten het dorp Gasteren liggen de Gaster(en)se Duinen, opnieuw heide, smalle paden en een fantastisch uitzicht rondom, dat ik op een 360 graden foto vastleg. Het Gasterensche Diep mondt uit in de Oudemolensche Diep die ik nu volg langs landgoed De Schipborg en door de Zeegser Duinen, andermaal een heidegebied. Het begint op te vallen dat de route vooral het Pieterpad volgt. Het had de beschrijving zoveel makkelijker gemaakt: volg de roodwitte markering 😉

Langs de campings Park Molenkamp en De Groene Valk wordt om Hunebed D6 in Tynaarlo aan te doen een slinger door het recreatiepark Woestebranding langs het spoor gemaakt.

Terug over het fietspad langs de Hunebedstraat en vervolgens weer onverhard verder (over zandpadgarantie niets te klagen vandaag!) naar het Zeegser Loopje en het Schipborgse Diep, nog steeds bekend terrein voor Pieterpad lopers. Dan over De Vledders langs het Natuurbad en gelijknamige campingtterrein. Aangekomen bij de kruising tussen N386 en N34 eindigt de 2e etappe bij de carpoolplaats / bushalte.

Westlaren – Noordlaren – Midlaren – Zuidlaren (7km)

Wandelbankje SchipborgHet gaat noordwaarts Westlaren uit, maar wel door een ‘actief buienfront’. In het begin nog leuk voor scherpe contrasten tussen vergeelde bladeren en bijna zwarte wolken. Eenmaal kletsnat geregeld gaat de lol er snel af. Door het beekdal van de Drentsche Aa loop ik naar de provinciegrens met Groningen door het Noordlaarderbos om bij G1, het enige Groninger hunebed te komen. De hunebedden van vandaag heb ik op het Drenthepad of Loop van de Drentsche Aa ook al gezien. Toch is zo’n thematische natuurwandeling prima.

Ik laat het lusje door Noordlaren zitten. De eerste dag van de Tocht om de Noord begon dit jaar bij de IJsbaan in Noordlaren. Ik heb dorp dus recent al wandelend gezien. Over het klinker- en zandpad en later Schutsweg is het niet ver naar de vlak naast een boerderij in Midlaren liggende tweetal hunebedden D3 en D4.

Het plan om vandaag door te lopen naar Annen en dus 48km totaal te maken, laat ik vanwege de aanhoudende regen zitten. Ik marcheer door – nog steeds over het Pieterpad tracé – naar de Brink in Zuidlaren, waar ik de Q Link bus 5 naar Annen (nota bene halte Hunebed) kan pakken om vandaar met een minibus 51 naar het station Assen terug te kunnen.