Te voet langs de Hanzelijn en over het Flevopad van Dronten naar Harderwijk

mini-flevopad-markeringAnders dan om 9u van start gaan met de FLAL in Eelde ga ik vandaag eerder mijn eigen weg door Flevoland en een klein stuk Gelderland. De kop van de Drenthe en het zuiden van de provincie Groningen heb ik al vaak bewandeld. In de nog niet bewandelde trajecten had ik van Mari Smits uit Lelystad nog de tip gekregen het tracé van het in verval geraakte Flevopad te doen langs de randmeren van de oostelijke en zuidelijke Flevopolder. Van Roggebotsluis tot Kamperhoek heb ik in augustus 2013 de dijken verkend op een wandeling om het Ketelmeer.

Dronten – Abberttocht (10km)

Station Dronten bij start wandelingOm bij zonsopgang van start te gaan, parkeer ik ‘s morgens de auto in Zwolle en reis per trein naar Dronten. Op werkdagen passeer ik met de intercity tweemaal, nu stap ik er voor het eerst uit en zet rond 7.45u de GPS aan. Het is nog schemerdonker, maar zodra het ommetje vanaf de Noord, langs de N307 / Hanzeweg en N305 / Biddingringweg me bij het Overijsselsepad brengt, is het volledig licht.

Langs en door de bestaande groenstrook langs de Hanzetocht en Zwolse Tocht is rond de aanleg van de Hanzelijn tussen Zwolle en Lelystad ook de Hanzestrook aangelegd, een asfaltbetonnen fietspad to aan het Drontermeer met uitkijkpunten, informatiepanelen en voor de fietsers een veelal beschutte route richting Kampen of Elburg. Natuurcompensatie voor de aanleg van de Hanzelijn, waar eerder 500 populieren gekapt zijn en in 64.000 nieuwe struiken in verschillende soorten aangeplant zijn. Het is er uitgestorven deze zaterdagmorgen, maar de herfstkleuren in de bossages kleuren de grijze start van de dag, net als de voorzichtig doorbrekende zon.

UItkijkheuvel Sneep in HanzestrookEen getrapte uitkijkheuvel aangelegd met grondoverschot van de spoorwegaanleg laat ik niet rechts liggen. Zeker als op de top van de heuvel een (weliswaar half gesloopt) wandelbankje staat. Is wandelbankjes.nl ook weer blij met een bijdrage. Het fietspad maakt bij de Hondweg en Oudebosweg een behoorlijke slinger om de viaducten over de Hanzelijn. Als voetganger klim ik ‘recht-zo-die-gaat’ wel over het talud. Waar de Zwolse Tocht op de Abberttocht komt, rust ik een eerste keer.

Abberttocht – Walibi Holland (14,5km)

Herfstkleuren in Abbertbos 2Met de routebeschrijving van het Flevopad in de hand ga ik aan de oostzijde van de Abberttocht langs en door het Abbertbos. Dit voormalige productiebos wordt omgevormd tot recreatiebos. De Flevopad markering is hier goeddeels verdwenen, de instructies gebrekkig. De verharde toegangsweg naar camping De Abbert is er niet. Bij kampeerterrein De Ruimte en verderop bij Buitenkunst Randmeer is de routebeschrijving incorrect. Soms helpt een plaatselijke markering, soms geluk. Het graspad langs de Stobbetocht is door landbouwwerktuigen veranderd in een lastig door te komen modder- en kleibende.Ter hoogte van mini camping ‘t Hecht begint het te regenen. Natter en natter wordt mijn kleding als ik het

Ter hoogte van mini camping ‘t Hecht begint het te regenen. Natter en natter wordt mijn kleding als ik het Greppelveld neem en het voormalige havenhoofd van Elburg / de Kop van ‘t Ende op de foto zet. Voorbij de N309 en Elburgerbrug ga ik over het strand van Beachclub NU en neem de dijk.
Voormalig havenhoofd ElburgEen hardloopgroep wordt door de leiders klaargestoomd om ondanks de weersomstandigheden toch te trainen. Langs en over het terrein van Oostappen RIvièra camping en chaletpark – het in de routebeschrijving opgenomen slingerende bospad aan de voet van de dijk is er niet – naar de Spijkweg / N306. Daar wordt het weer even droog, als ik het Spijkbos in steek. De viersprong die de routebeschrijving bedoelt, is de 3e of 4e op rij, en dus is het even zoeken in het bos met OSMAnd waar de Spijkvijver die aan de rechterhand gehouden moet worden, zich bevindt. De ‘kleine open ruimte’ is toch best een stevig stuk bosvrij grasland; het ‘smal kleischelpen pad’ een tweebaans landbouwpad. Wandelbankjes zijn hier in de bossen niet te vinden. Op paddenstoel 24307 rust ik.

Walibi Holland – Flevonice (7km)

LAW afslag naar slingerpad door gerooid bosHet is even zoeken naar de brug in de beschrijving, maar daarna in de groenstrook tussen Walibi Holland en het evenemententerrein, waar bijvoorbeeld de jaarlijkse Pinksterconferentie Opwekking en het Lowlands Festival gehouden worden, gaat het goed en vlot. De zon breekt weer door en jas en broek drogen langzaam. Van het in verval geraakte Flevopad en LAW kom ik op allerlei verrassende plekken nog wel stickers tegen, maar je kunt de route inderdaad niet meer op de markering alleen lopen. Dat lukt trouwens geen enkel streek- of langeafstandswandelpad, zo is mijn ervaring. Aan instructies als ‘slingerend bospad volgen tot de dierenweide van het Columbinehuis’ moet ik mijn fantasie koppelen. Het bos is gerooid, de dierenweide leeg en het Columbinehuis, een vakantiehuis voor zieke kinderen, vergane glorie, zo vertelt vriend Ed Postma uit Lelystad me ‘s avonds. In 2014 is faillissement aangevraagd. Op Google Maps wordt de locatie New Challenge genoemd, maar het restaurant / clubhuis aan de rand van het bos en Strandgapertocht óók.

Over het oude, niet onderhouden asfalt van de Strandgaperweg schijnt de zon door de bossen links en rechts. Aan de overzijde van de Bremerbergweg / N708 steek ik een bos in, opnieuw onverhard achter de Strandgaperweg langs. Ter hoogte van Flevonice kom ik weer op de weg uit.

Flevonice – Harderdijk (9km)

dorhout-mees-locatie

Op Google Maps is te zien hoe groot en afwisselend het golf, kleiduifschieten, outdoor adventure, minigolf, quad en hotelterrein Dorhout Mees is. Wandelend  ga ik er over de Strandgaperweg aan voorbij. Lichtgeel reflecterende pijlen van de Z tot Z tocht maken duidelijk dat een deel van de jaarlijkse 110km lange ‘rondwandeling’ door Flevoland deze lange asfaltweg ook meeneemt. Om me heen zijn veel golfers, schutters en quadrijders actief.

Klei en blubber na bijna 40km door Flevoland wandelen op 4e rust op HarderdijkLangs de rand van het volgende bos ga ik richting en langs de Mosseltocht. Links van me ligt het weidevogelreservaat Kievitslanden. De ‘singel tot woonerf met een bruggetje over de bermsloot’ uit de routebeschrijving missen, wel kom ik bij de Karekietweg uit om aan de overkant het oostelijk deel van het Harderbos in te gaan. De routebeschrijving ‘bospad volgen over ca 700 m, tot parkeerplaats, daar RA via verharde weg links aanhouden naar brug met wildrooster’ is in de praktijk echt anders. Geen parkeerplaats, na wat zoeken wel de beloofde brug. Voor de rest helpen de in het veld aanwezige Flevopad markeringen hier wel.

‘Aan het eind naar rechts, uit het bos betonfietspad oversteken en pad met plas aan de rechterzijde volgen’ mag in 2005 OK zijn geweest. Nu beland ik beschrijving èn markering volgend letterlijk in een doodlopend stuk kletsnat polderklei bij de plas De Lepelaar. Ik ben de beschrijving nu zat en ga met hulp van OSMAnd terug naar het betonfietspad om er naar de Harderbosweg / N306 te gaan, over te steken langs Landal Waterparc Veluwemeer de Harderdijk op. Ook hier geen wandelbankjes, wel betonnen vaten om autoverkeer te weren. Ook daarop kun je rusten.

Harderdijk – Harderwijk (7,5km)

Gemaal Lovink Harderdijk 2Het laatste uur is simpel doorknallen. Over de dijk langs het gemaal Lovink en de sluis De Blauwe Dromer naar Harderhaven om er linksaf parallel aan de N302 door het aquaduct Veluwemeer Gelderland in te wandelen. Even geen historische binnenstad of verkenning van de nieuwe wijk Waterfront, maar zo recht mogelijk door de woonwijken en over de Stationslaan naar het station, waar ik om 15.50u aankom. De zon is alweer verdwenen, kou en grijze wolken overheersen. De 47,5km zit erop. Met de 16.09u sprinter reis ik terug naar Zwolle.