Sophie Ellis-Bextor – Familia

sophie ellis bextor familiaMet zo’n titel hoef je fans van Sophie Ellis-Bextor niet uit te leggen, dat het gezinsleven een belangrijke factor is geworden. Haar vierde kind, Jesse, werd afgelopen november tijdens de opnamen geboren. Op het 6e album Familia, de opvolger van ook door Ed Harcourt geproduceerde, folksy Wanderlust (2014), staat een elftal toegankelijke popsongs. Even opfrissen: in 2000 debuteerde de zangeres in Spiller‘s Groovejet (If This Ain’t Love). En je kent haar natuurlijk van de megahit Murder on the dancefloor (2001). Het album werd uitgebracht op haar eigen label EBGB, en dat gaf de vrijheid met verschillende substijlen te experimenteren.

Opener Wild Forever met opzwepende arpeggio’s op synths is weliswaar dansbaar, maar zal in remixes pas een echte floor filler worden. Hier klinkt het drumspel speelsel. Death of Love neemt gas terug, laat gitaar en synth duelleren in een lekker meezingbaar resultaat: “…always singing an endless melody.” Het tempo gaat in Crystallise nog verder omlaag. Piano en synths in de hoofdrol in een ballad, aangevuld met viool. Sophie zou nog wat meer voluit mogen zingen, nu is het te voorzichtig. Voor de eigen bewerking van het wiegeliedje Hush Little Voices zijn blazers ingevlogen.

Over de oren verliefd…destijds….wat nu? Here Comes The Rapture, een dramatisch met strijkers aangezette ballade.  De als single uitgebrachte Come With Us is 70’s disco, qua sound nog het dichtst tegen haar 2 debuut-hits aan liggend. “If you give us all your money, we’ll give you all your dreams.” Puntig in Cassandra, hoewel de tekst wat duister is. 70’s, maar dan meer gitaarpop/rock met meerstemmige zang is My Puppet Heart. Kalm voorbijglijdend is Unrequited met opnieuw strijkers. Niets doet zoveel pijn als verlies.

Ze zwiert nog eenmaal voorbij in The Saddest Happiness. (“I found a friend in you. The needle into the groove.”), waarna Don’t Shy Away de synths met akoestisch gitaar de basis laat leggen voor de afsluitende vooruitblik van een Ellis-Bextor als koorddanser op tijd. Familia is een album dat wat rijping in je mediaspeler verdient.