Rustig aan de wandel in en rond mistig Nijmegen

welkom-in-nijmegen-vanuit-heilige-land-stichting-miniVandaag benut ik een eerste Weekendkaart van AH (voor €15 een weekend onbeperkt treinen door heel Nederland bij alle vervoerders) voor de combinatie van een aantal wandelroutes in en rond Nijmegen. De logistiek is eenvoudig, lekker lezen onder het treinen. Een bij het arrangement horende kop koffie bij AH to go als beloning ‘s middags in het vooruitzicht. Bij ‘onderweg genieten van De Telegraaf’ heb ik minder beeld. Drie dagen digitaal de krant van wakker Nederland lezen doe ik niet op m’n mobiel, maar is in het krantenabonnement-loos geworden 2016 leuk voor thuis.  Het is mistig vandaag, de kans om de zon nog te zien doorbreken is klein, wel zal het de hele dag droog zijn bij temperaturen net boven het vriespunt. Winterjas, lange thermo onderbroek en handschoenen dus vandaag als verplichte nummers.

Stadse Tocht Lent – Nijmegen (14km)

Station Nijmegen LentRob Wolfs heeft in september 2016 de Stadse Tocht Lent – Nijmegen uitgewerkt, waarin de resultaten van Ruimte voor de Rivier tussen Lent en Nijmegen worden en de nieuwe verkeersbrug De Oversteek worden verkend. Uitgestapt bij station Nijmegen Lent gaat de tocht om 9.10u van start met eerst een ommetje door de polder ten westen van Lent. Fort Hof van Holland (andere namen: Fort Beneden Lent / Nieuw Knodsenburg) rechts en de Vierdaagsecamping Lent links.

Fietsbrug over Spiegelwaal NijmegenDe gegraven nevengeul Spiegelwaal, de nieuwe bruggen (Zaligebrug (Citadelbrug), Spoorbrug (Snelbinder), Lentloper (Promenadebrug) en De Oversteek) tussen de woonwijken in De Waalsprong en Nijmegen en de nu op een eiland liggende villa’s op de Oudedijk in Veur-Lent krijgen op deze Stadse Tocht de eerste aandacht in een slingerbeweging naar het oosten en daarna naar het westen. De paden over de dijken en langs de geul trekt vanochtend veel hardlopers. De bruggen zijn in de mist fotogeniek. Echte uitzichten over het landschap zijn niet mogelijk. Op de heenweg volg ik de Oosterhoutsedijk. Op De Oversteek zie ik opvallend veel wandelaars naar het noorden trekken. Het geluid van hun gekeuvel draagt ver. Welke vereniging heeft er wat georganiseerd?

WS78 wandelaars op brug De Oversteek NijmegenZelf ga ik naar de zuidoever en passeer de laatste plukjes wandelaars. De route gaat over en door het Honig complex, waar horecagelegenheden, ontwerpbureaus, kunstenaars, fietsenwerkplaatsen en het Nijmeegse Fablab een nieuwe bestemming hebben gegeven aan de fabrieken. Langs de Waalhaven (en nee, niet die in Rotterdam), en over het wandel/fietspad van de spoorbrug de Waal weer over om bij het Waalstrand eerst na 10km kort te rusten, het graspad langs het water en vervolgens het Lindepad achter de bebouwing van Veur-Lent naar de verlengde Waalbrug (N325) te lopen. Aan de overzijde tref ik op de Waalkade WS78 krijtpijlen. Aha, de groep wandelaars op De Oversteek ook weer verklaard. Ze zijn – thuis uitgezocht – om 9u vanuit Lent gestart. Het toetje van de route is het Kronenburgerpark en de Van Schaeck Mathonsingel, de wandelboulevard over het dak van de Keizer Karelgarage naar het station Nijmegen.

Groene Wissel: Nijmegen: Ooypolder en Duivelsberg (22 km)

Philipse NijmegenDeze Groene Wissel vertrekt bij het station Nijmegen en gaat via het Quackplein het Kronenburgerpark door. Dat er wat dubbeling in de routes zit, is te verwachten. Nu gaat een deel van de route ook door de oude binnenstad, via Plein 1944, de Ganzenheuvel en Stevenskerk naar de Waalkade. Dan onder de Waalbrug / N325 door, niet de boogbrug over de Stadswaard in, maar verderop bij het rijksmonument Nederlandsch-Duitsch gemaal om de wetering De Meer en de Ooijpolder te ontsluiten op de Waal langs de Meer verder.

Dijkgraaf van Wijckweg NijmegenHet is een 4km doorstappen over een rustige asfaltweg. Rechts de wetering met aan de overzijde het lawaai van het verkeer op de N325, links weilanden van de Ooijpolder met intrigerende namen. Ik passeer enkele wandelaars. Hardlopers en een enkele auto kruisen in omgekeerde richting. Vlak voor het terpdorpje Persingen loop ik achterop een man van 72 die driemaal per week vanuit Beek een 13km wandeling maakt voor zijn gezondheid. Vrolijk keuvelend en belangstellend naar mijn route. Dan laten we elkaar weer in eigen tempo verderlopen.

Kerkje van PersingenHet kerkje van Persingen zal aan het ‘expo open’ bordje te zien niet meer door een gemeente in gebruik zijn. Iets verderop het terrein van de Vierdaagsecamping Persingen. Dan het wandelpad ‘t Meertje, een jaagpad tussen wetering, riet en akkers. Op de betonplaatbrug die ik van de routebouwers links moet laten liggen rust ik een 2e keer. Wandelbankjes zijn hier in geen velden of wegen te bekennen.

LAW en SP routes aan voet Duivelsberg BeekEven verder liggen de Wylerbergmeer, een recreatieplas. Net over de grens ligt de Grosse Wässerung Wylermeer. Aan de overkant van de N325 wordt het vlakke landschap ingeruild voor ‘berg en dal’. Eerst de bijna 76m hoge Duivelsberg met aan de andere kant meerkeuzemenu bij het gelijknamige pannenkoekenrestaurant en de handwijzer met LAW en SP routes die hier langs komen. De routebeschrijving is goed, maar vraagt ook aandacht, aangezien op veel plekken afgeslagen moet worden. Over heuvels, stille bospaden, met hoog struikgewas dichtgegroeide paden pal langs een prikkeldraadhek , nog altijd met een mistige omgeving.

Informatiepaneel De Limes bij Romeins Aquaduct Groesbeekse BosOp een boomstronk in het bos achter de Heilig Land Stichting rust ik een 3e keer. Ik passeer de Limes en het Romeinse aquaduct en kom bij de Kwakkenbergweg Nijmegen Oost binnen. De arbeiderswijken leiden naar de Prins Hendrikkazerne, waar nu een asielzoekerscentrum gevestigd is. De Groesbeekseweg vol monumentale panden loop ik uit naar het concertgebouw De Vereeniging. Via de poort naar de Titus Brandsma Gedachteniskerk trek ik voor de 2e maal vandaag over de Van Schaeck Mathonsingel om na 15.30u bij het station de gps uit te zetten, bij de AH to go de koffie op te halen en de 15.48u intercity naar Zwolle te pakken.