Rondje Amersfoort wandelen

      No Comments on Rondje Amersfoort wandelen

welkom-in-amersfoort-op-genestetlaan-miniIn of vanuit Amersfoort heb ik al diverse wandelingen gedaan, zoals het Westerborkpad, een georganiseerde tocht van WS78 en routes uit de gids Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug. Voor vandaag staat een zelf met afstandmeten uitgezette route helemaal om de stad op het programma. Tegen vrieskou kun je je kleden. De handschoenen gaan voor het eerst dit winterseizoen mee en aan. Voor de rest is het bij 0-5 graden Celcius een kwestie van doorstappen. Een eerder plan om met de trein naar Amersfoort Vathorst te gaan heb ik verruild voor de auto die ik vanochtend even voor achten – de zon is dan net een kwartier op – parkeer op de P+R aan de Coulissen. Op werkdagen is het hier propvol, maar nu is er slechts 1 andere auto op de 2 grote parkeerterreinen te vinden.

Vathorst – Nieuwland (11,5km)

Reflectie vanaf Laaxumstraat Amersfoort VathorstVanaf de snelweg heb ik in de loop der jaren de nieuwbouwwijk Vathorst op de weilanden zien verrijzen. Met Google Maps heeft de wijk een hoog tekentafel-gehalte. Nu maar eens met eigen ogen de buitenrand bekijken. Vanaf het station tot rotonde 8 (handig met kinderen die jengelen of ze al bijna thuis zijn; de boulevards rond de wijk zijn genummerd) en daar De Laak in. Plaatsen rond het IJsselmeer hebben er een straatnaam. En liefhebbers van een eigen grachtenpand hoeven niet naar Amsterdam te verhuizen, hooguit op werkdagen aansluiten in de files naar en van de hoofdstad. Het in 2010 Kai Park heeft markante roodgekleurde Japanse poorten van de Tsjechische kunstenares Alexandra Kolackova. Ontmoeting, de zon aantikkken in Japanse stijl op 2 hectare Hollandse poldergrond.

Kaipark Amersfoort VathorstVan het riviertje De Laak dat Utrecht van Gelderland scheidt had ik niet eerder gehoord. Het is gekanaliseerd en ontsluit tegenwoordig de verschillende grachten in de woonwijk en heeft dus een belangrijke rol in de waterhuishouding. Over de sluis volg ik het jaagpad een eind. Hondenbezitters en hardlopers weten het pad ook te vinden deze zaterdagmorgen. Bij de volgende brug ga ik de oude met bomen omzoomde Hogesteeg op. Hier wordt nu de riolering en andere nutsvoorzieningen voor de nieuwbouwwijk Waterdorp aangelegd. Heijmans prijst dit aan als ‘innovatief wonen met karakter’. Nog een paar jaar geduld, mensen. Wandelen heet hier nu nog klauteren en ploegen door het zand. De Laakboulevard en Bergenboulevard volg ik afwisselend over het gras of fietspad. Bij Emergya Wind Technologies langs de Reiniertunnel, een fietsverbinding tussen Vathorst en Calveen, liggen tientallen wieken voor windmolens in afwachting van montage elders in het land.  De snelweg A1 onderdoor moet ik een stukje over het bedrijventerrein Calveen met ‘spacy’ straatnamen als Ariane, Saljoet en Kosmonaut.

Flat langs Forel Amersfoort 1Nieuwland, voor Vathorst een belangrijk ander uitbreidingsgebied in de kom van de A1 en N199 kun je helemaal over een onverhard voetpad langs de rand volgen. Het eerste deel met uitzicht op de ecologisch verantwoorde daken, waterpartijen en dergelijke links  van Lage Hoven, Waterkwartier en Stadstuin en de snelweg rechts, verderop de provinciale weg. Even gaat het van de geluidswal af, door het centrumdeel weer terug naar de wal om Hoge Hoven.
Bij de entree van Nieuwland neem ik het olifantenpaadje het talud af. Ik steek de Rondweg Noord over en vervolg de Bunschoterstraat parallel aan de N199. Hardlopers zijn er genoeg, wandelbankjes niet. En dus pauzeer ik in een bushokje. Bus 3 is net voorbijgekomen, een kwartier lang zal ik geen chauffeur in verwarring brengen.

Nieuwland – Dierenpark (11km)

Bomen langs de EemNiet dat ik met deze kou zolang wil rusten. Verder gaat het langs de N199 over de Van Boetzelaarlaan. Mijn routebeschrijving zegt alsmaar rechtdoor, en een straatnaam bij de Maatweg ontbreekt. De Eem komt in zicht en ik verwacht vanaf het oplopend talud van de provinciale weg wel af te kunnen stappen naar het jaagpad. Dat lukt en scheelt het ommetje via de Maatweg en De Schans. Het uitzicht op de industie aan de ‘Eemhaven’ maakt plaats voor een zonovergoten lus langs de rivier. Roeiers en pleziervaart op het water, betonnen kazematten ingegraven in de dijk en met mij veel hardlopers op het fietspad. Het bij Natuurmonumenten in beheer zijnde landgoed Coelhorst is gesloten voor publiek. De natuur mag er haar eigen gang gaan.Waar het Malesluispad op de dijk uitkomt steek ik de brug over de Eem over en vervolg aan de andere zijde het jaagpad. Bij het opstappunt fietsboot Soest linksaf om op de A.P. Hilhorstweg uit te komen. Dit stuk ken ik van het Westerborkpad. Even verderop zie ik een bordje van het

Waar het Malesluispad op de dijk uitkomt steek ik de brug over de Eem over en vervolg aan de andere zijde het jaagpad. Bij het opstappunt fietsboot Soest linksaf om op de A.P. Hilhorstweg uit te komen. Dit stuk ken ik van het Westerborkpad. Even verderop zie ik een bordje van het Klompenpad Derde Erfpad dat vanaf de Eem dwars door het weiland naar de Hilhorstweg steekt. Had ik het geweten, was dat korter en avontuurlijker geweest, zo tussen de koeien door. Achter industriegebied De Isselt loopt een grasdijk naar De Birkt. De Amsterdamseweg gaat over de spoorlijn naar Amsterdam langs Superfun, waarna het uitzicht herfstkleuren langs de Barchman Wuytierslaan wordt met hockeyers op de fiets terug. Aan de rechterhand de bossen van Birkhoven en Bokkeduinen. Bij het Pinetumpad pal naast het Dierenpark Amersfoort rust ik weer.

Dierenpark – De Schammert (8km)

Genestetlaan Amersfoort in herfstkleurenVeel wandelroutes passeren vanuit het centrum over de Amersfoortse Berg het bosgebied Klein Zwitserland, de Stichtse Rotonde of Kamp Amersfoort. Ik ga er vandfaag aan voorbij, maar ontdek wel dat de doorsteek vanaf Daam Fockemalaan naar het Belgenmonument nu afgesloten is. Ik volg het voetpad bovenlangs de dubbele rotonde om de Genestetlaan in te steken onder Klein Zwitserland langs. Ook hier staan de bomen nog in gekleurd blad. Dutch Ballooning laat hier veel van de ballonnen opstijgen. Iets verderop een woonwagenkamp. Daarna de Indische buurt, waar de kleine flats allemaal een wapen in de gevel gemetseld hebben gekregen.

Brug over Heiligenbergbeek AmersfoortDe Leusderweg over en vervolgens de Venig Meineszstraat achter de sportvelden van voetbalvereniging Amsvorde langs. Vanaf de tennisclub LTV Flehite aan het Waterdaal ben ik een paar maand geleden op pad geweest. Nu steek ik de Zandbergenlaan in richting Arnhemseweg, passeer er spoorlijn en steek via Diamantweg en Dorresteinweg werer naar de stadsrand. Een voetpad pal langs de rode geluidschermen van de A28 richting Leusden tot de Heiligenbergerbeek. Dan over de Vosheuvel naar de Zwarteweg, waar de laatste stukjes groen tussen de Weberstraatbuurt en snelweg worden volgebouwd met huizen. Ik ben blij met het graspad langs de snelweg, een stuk Marskramerpad LAW 3. Bij de Veldweg het Valleikanaal over en de fietstunnel onder de A28 door. Stad maakt plaats voor buitengebied. In het natuurgebied De Schammer is het weer tijd voor een rust.

De Schammer – Vathorst (8km)

Boom aan Flierbeekpad AmersfoortEen interessant en voor mij nieuw stuk is de gang langs het Zesdekompad, Flierbeek, Barneveldsche beek en Bloeidaal. Noodzakelijk beschermd gebied om de nieuwe afslag Amersfoort op de verbrede A28 en de nieuwe Energieweg om Hoevelaken buiten de A1/A28 om op Amersfoort aan te sluiten. Sluipverkeer via de Hogeweg is zo onmogelijk gemaakt. Zelf heb ik ook vaak genoeg die route moeten nemen om bij files toch Amersfoort Stadsring te kunnen bereiken. Ten noorden van het Bloeidaalpad worden kavels verkocht voor woonhuizen.

De Hogeweg en Amersfoortsestraat over het spoor en onder de A1 door is zo’stuk verrommeld landschap. Gesloten restaurants, ‘we zijn verhuisd’ meldingen op bedrijfspanden en opnieuw ingerichte wegen. Ik loop ongemerkt Gelderland weer binnen met de bedoeling langs Huize Hoevelaken te wandelen. Dat mag alleen op werkdagen, nu is het hekwerk gesloten.

Hoevelakense Boslaan 3OK, dan verderop linksaf over de Hoevelakense Boslaan. Het uitzicht vanaf de Westerdorpstraat op het landhuis, waar Fondsenbeheer Nederland is gehuisvest, is overigens ook de moeite waard. Eén van de beheerde fondsen is het Nationaal Groenfonds. Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven betaalde de renovatie van vijver en omgeving aan de achterzijde van het huis. Als dank ervoor zijn plaquettes aangebracht in de twee stenen banken in het park.

Landgoed Hoevelaken, de groene long tussen Hoevelaken, snelweg A28 en Vathorst, trekt vandaag veel andere wandelaars. En aan de bordjes te zien zijn diverse Klompenpaden hier te bewandelen. Een voetpad brengt me op de Nijkerkerstraat. De doorsteek naar de Van Tuylstraat was lange tijd zowel een favoriete sluiproute richting Amersfoort-Noord. Nu kun je er alleen met de lijnbus of als wandelaar of fietser gebruik van maken.

Het voetpad langs de Boerderijenboulevard met uitzicht op de snelweg en de kantoren van Stater en VolkerWessels sluiten de wandeling af. Via Podium en Coulissen sta ik na een kleine 6,5 uur wandelen weer bij de auto.