Harry Piekema – Man wil trap op met lampje in De Voorvegter Hardenberg

tickets-harry-piekemaDe voormalige Albert Heijn winkelmanager, Meneer van Dalen, en verteller in De Nieuwe Wildernis, Harry Piekema,  is tegenwoordig naast de bioscoop (Fataal) in het theater te vinden. Donderdagavond 10 november zijn Klazien en ik in De Voorvegter in Hardenberg voor Man wil trap op met lampje.

Het is een moedige poging het theaterpubliek nader kennis te laten maken met hem en vice versa. Voorbij de selfie met hem als Bekende Nederlander en alsmaar moeten uitleggen, of hij echt niet ergens anders dan bij de AH boodschappen mocht doen.

De conceptnaam Man wil trap op met lampje, bedacht voor de theatergidsen en promotie, voordat het goed en wel uitgewerkt, wreekt zich wat in de praktijk. Ja, er staan 2 ladders op het podium en een lampje wordt eenmaal bovenop de trap een keer aan en uit gezet. Verder vulden de rekwisieten geen rol. Wel, de autoharp, en de doos die het publiek voor de voorstelling had gevuld met vragen aan Piekema. En gitarist Erik Rutjes die verdienstelijk de zelfgeschreven liedjes op allerlei gitaren begeleidde.

Maandag 7 november meldde Het Parool dat Piekema weinig bijzonders te vertellen had. Zelf ben ik wat milder, met name dankzij de woordkunst in de liedjes, Harry’s prettige zangstem, het al aangehaalde gitaarspel en de wijze waarop de interactie met het publiek werd opgezocht.

Naast een eigen, soms wat veilig antwoord werden dezelfde vragen ook afgevuurd op de vragensteller of willekeurige bezoekers in het publiek. Hoewel op rij 2 en om ons heen menig stel dat werd bevraagd of zelfs het podium op genodigd, ontkwamen Klazien en ik 😉 Ook mijn vraag hoevaak Piekema zich per week scheert, werd niet getrokken.

De zoektocht naar geluk, heldenverhalen als Medea en Oedipus voor de eigen kinderen, het zoeken naar herkenning bij de paar ook gescheiden Hardenbergers tot het lekker kritisch zijn over het hebben van dromen, plan B en wel moeten lachen om de plaatselijke boeren en buitenlui met hun overduidelijke oostelijke voor- en achternamen en dialect. De stellen mochten elkaar de Nederlandse vertaling van Simply Red‘s If You Don’t Know Me By Now toezingen.

Onze gezamenlijke conclusie: leuke avond uit, maar als concept niet voor herhaling vatbaar.