Dochter zoekt universiteit: Radboud Universiteit Nijmegen

radboud-universiteit-logoEconomie aan de Rijksuniversiteit Groningen (1989-1993) was voor mij een makkelijke keuze. Toen ik als tiener de ambitie om dominee te worden en dus theologie te gaan studeren had verruild voor economie, was vanuit Deventer gezien Groningen logische. In Utrecht of Nijmegen kon je geen economie studeren, Amsterdam trok me niet. Rotterdam, Tilburg en Maastricht waren te ver weg, zo dacht ik toen. Vanaf nu start voor onze 2 dochters een rondgang langs universiteiten en studierichtingen. Vrijdagavond 4 november is Radboud Universiteit in Nijmegen aan de beurt. Henriëtte moet zaterdag werken, dus hebben we ons ingeschreven voor de vrijdagavond in plaats van het dagprogramma op zaterdag.

Onze rol als ouders

We laten hen vrij in de keuze, adviseren natuurlijk wel en delen uit eigen ervaring. Ook weten we als ouders dat de droom van jonge kinderen om juf, brandweerman, prinses of dokter te worden kan vervagen. De stelligheid waarmee Henriëtte (nu 4 gymnasium) de afgelopen jaren heeft aangegeven Geneeskunde wil gaan studeren wordt minder. Vorig seizoen kwam uit de oriëntatie op studierichtingen, ambities en beroepen prompt bedrijfseconomie 😉 Psychologie begint te trekken, en dus staan voor Nijmegen 3 voorlichtingsrondes op het programma:

  • Geneeskunde
  • Biomedische wetenschappen
  • Psychologie

Voorafgaand aan de open dagen is de universiteit al zo aardig ons uit te nodigen op de Radboud Ouderavond op 29 november 2016, waarin wordt ingegaan op onder meer de selectie en plaatsing, succesvol studeren en het in gesprek zijn met het eigen kind over de studiekeuze.

Ik ben niet eerder op de campus of bij het Radboud Umc geweest. Wel is het op de heenweg met de auto grappig de studentenwoningen rond de Vossendijk weer te herkennen. Vriend Patrick woonde er tijdens zijn studie Rechten. Parkeerruimte genoeg vanavond, geen files onderweg, dus op tijd om 18u na een kop thee met cupcake de Lammerszaal van de Medische Faculteit in te schuiven.

Geneeskunde

Voorlichtingsdag opleiding geneeskunde Radboud UniversiteitBij Geneeskunde stelt de huisarts / docente vragen die vanuit de zaal via Shakespeak beantwoord kunnen worden. Waarom je dokter zou willen worden, waarom je leert en een voorbeeldvraag uit de toets die aanstaande studenten bij de decentrale selectie en plaatsing moeten kunnen beantwoorden. Mij ging die vraag over het al dan niet geslachtsgebonden doorgeven van genetisch bepaalde ziekten de pet te boven. Ik heb ook geen Biologie in VWO vakkenpakket gehouden 😉 Video’s van artsen met uiteenlopende specialismen aan het Radboud Umc benadrukken de embitie, het idealisme, de werktijden en de duur van de studie.

Een 5e jaars studente vertelt over haar eigen rooster, de praktijk en studiebelasting, het verenigingsleven, de Vierdaagsefeesten de ruimte voor andere hobby’s en tipt zo snel mogelijk bij SSH& in te schrijven om wachttijd op een studentenkamer te verkorten. House M.D. wordt gebruikt om zin en onzin van dergelijke tv-series te evalueren. De eigen faculteitskroeg en het bij het Sportcentrum ook kunnen paaldansen brengt menigeen aan het lachen.

Biomedische wetenschappen

Een deel van de bachelor opleiding Geneeskunde wordt samen met Biomedische wetenschappen gevolgd. Logisch is dus de overlap in de voorlichting, ditmaal door de directeur van de opleiding. De opzet van de studie, de beroepsmogelijkheden en keuzevrijheid komen voorbij. Een video over toepassingen van de studie op beweging wordt getoond.

Verwante studies life sciences Radboud UniversiteitTwee studenten, een eerstejaars en een derdejaars, vertellen over hun eigen rooster, het verenigingsleven, op kamers gaan, alternatieve manieren zoals Facebook om aan een studentenkamer te komen, sporten en de gezelligheid in de binnenstad Nijmegen. Toegegeven, de marketing voor de studentenstad Nijmegen was bij de Geneeskunde studente flitsender. Maar ook voor Biomedische wetenschappen studente is paaldansen toch even het vermelden waard als mogelijke sport.

Pyschologie

Voorlichting Pyschologie in Thomas van Aquinogebouw Radboud UniversiteitHet is even lopen – en voor mij vooral aanpassen van mijn eigen wandeltempo – naar het Thomas van Aquinogebouw, vanavond de thuisbasis van Psychologie. Tijd om wat te drinken tussen de voorlichtingsrondes is er deze avonden niet. Nog een uur volhouden dus, in de auto hebben we eigen drinken. Een universitair hoofddocent vertelt hier gepassioneerd over zijn vakgebied. Hij moet zich regelmatig inhouden om niet te stellig te zijn, maar dat psychologie op allerlei terreinen nodig is, de biologie en psychologie niet zonder elkaar kunnen. Als publiek mogen we een testje doen of er psychopaten onder ons zijn. Thuis in het weekend naverteld, blijkt mijn vrouw Klazien met haar antwoord psychopatische trekken te hebben. Oppassen dus voor mij en de kinderen die allemaal een ‘niet-psychopatisch’ antwoord verzonnen.

De studiecoördinator geeft nog wat inzicht in de opzet van de studie, de Nederlandstalige en Engelstalige variant, de keuzevrijheid binnen Pyschologie je eigen specialisme aan te brengen. De decentrale selectie en plaatsing is met 550 studenten voor het seizoen 2017/18 een stuk ruimer dan de 100 bij Biomedische wetenschappen of de selectie bij Geneeskunde.

Indrukken na een avondje stappen op de Nijmeegse campus

De terugweg geeft gelegenheid voor evaluatie. Nijmegen lijkt een overzichtelijke, gezellige stad, aan de video’s te zien. De collegezalen met honderden mensen schrikken niet af, de studieduur van Geneeskunde wel. Dan is de 4 of 5 jaar om de Master voor Psychologie te halen beter te overzien. Biomedische wetenschappen valt af vanwege het onderzoekskarakter.

Er is nog 2 jaar om een definitieve keuze te maken. Wie weet kijken we volgend jaar weer in Nijmegen, andere universiteitssteden gaan we ook bezoeken, gelukkig nog zonder de druk om nu al vóór 15 januari een aanmelding bij de studierichting naar keuze te moeten doen.