Om als verzekeringsprofessional afgestemd te blijven op die aspecten van de nieuwe ontwikkelingen in technologie, wet- en regelgeving, is de jaarlijkse AM Dag een belangrijk treffen. Het Beatrix gebouw van de Jaarbeurs in Utrecht is vandaag het podium voor technologiebedrijven, assurantietussenpersonen, adviseurs, dienstverleners en andere belangstellenden.
De dag stond al enkele jaren op mijn verlanglijst; de projecten hebben echter ook zo hun prioriteit. Om na 21 jaar in de verzekeringen en andere financiële producten werkzaam te zijn, toch mijn agenda te blokkeren voor de AM Dag kostte ook nu weer moeite. Goed, op naar Utrecht. Dankzij een actie met 100 gratis te vergeven plekken via de AM groep op LinkedIN heb ik niets hoeven betalen. En de lunch is ook al gratis. Deze wordt aangeboden door SAP.
Jort Kelder interviewt vertegenwoordigers verzekeringsbranche
Jort Kelder deelt met het publiek in de Beatrixthaterzaal het verschil tussen de 1% over de ƒ 1 miljoen en de €1.500 voor de – volgens Kadaster – €2 miljoen hypotheek voor zijn vorige respectievelijk nieuwe huis als aanknopingspunt voor interactie met de adviseurs in de zaal (‘wie doet het voor minder?’) en kritische vragen rond het salaris van de van DNB naar AFM overgestapte Femke de Vries.
De zaal houdt zich koest als gevraagd wordt wie het na het instellen van het provisieverbod op complexe financiële producten beter of juist veel slechter afgaat. Jort inventariseert wie Android en wie iPhone gebruikt. iPhone gebruikers zijn volgens onderzoek onbetrouwbaarder dan Android bezitters.
Kan je van verzekeraar altruisme eisen? Vraagt Jort Kelder in t kader van klantbelang centraal. #amdag
— Jannie Benedictus (@JBenedictus) November 22, 2016
Het is fictie zegt @jortkelder dat #klant altijd op 1 staat…#amdag
— Manon | Vonkfactor13 (@VonkFactor13) November 22, 2016
Staat het klantbelang wel echt en altijd op #1, zoals zowel verzekeraars als intermediair beweren? Heeres vertelt over de passieve informatieplicht (‘als klanten ons om de kostenopbouw te vertellen, dan doen we dat’). De AFM ziet uit Brussel binnenkort maar zo een actieve informatieplicht opgelegd worden.
Jort Kelder begint tegen Femke de Vries (AFM) over zn hypotheek. 'Ik mag 8 keer mn jaarsalaris lenen. Dat u dat toestaat!' #amdag
— Jannie Benedictus (@JBenedictus) November 22, 2016
David Knibbe (naast CEO bij NN voorzitter Verbond van Verzekeraars) wordt met beide petten op ondervraagd. Dat kan een klagende adviseur achterin de zaal zijn die een klacht aan NN over een bijzonder beheer geval niet adequaat afgehandeld ziet (‘wat vindt het Verbond hiervan?’), maar ook over de potentie van big data.
Geen problemen met aantrekken jongeren, zegt knibbe. We hebben sterke merken en veel data waar we te weinig mee doen, vinden ze. #amdag
— Theo van Vugt (@theovanvugt) November 22, 2016
Wim Heeres (voorzitter Adfiz) tenslotte maakt zich bij herhaling zorgen over de financiering van zijn achterban, verzekeringsadviseurs en wil meer leden in een brancheorganisatie zien.
Wim Heeres op #amdag houdt verkooppraatje, zelfs Jort komt er niet tussen pic.twitter.com/gc9Q4q79rn
— Nico van Koesveld (@nicokoesveld) November 22, 2016
Een provisieverbod voor schadeproducten? Nergens voor nodig. Of het tussenpersonenmodel levensvatbaar blijft? Blazen fintech en robotics de laatste intermediairs van het level playing field, of wordt juist de toegevoegde waarde gezocht in het menselijk contact met klanten op de momenten die er echt toe doen?
Antwoord #AFM 'Ik ken geen getallen'. Antwoord #verbond 'Spreek je straks wel even apart'. Daar heb je dus wat aan… #amdag
— Ab Flipse (@abflipse) November 22, 2016
Tessa van Asselt – Wat willen millennials als consument?
Tessa van Asselt vertelt in haar presentatie over wat de jongste volwassen generatie Millennials (1980-1995) zoekt als consument en hoe financiele organisaties daar op in kunnen spelen.
Er is onbegrip en hoge verwachtingen van anderen. Niet meer de straat op om te demonstreren – de paar dagen anti-Trump optochten in Amerikaanse steden uitgezonderd – maar clicktivism. Geen green washing graag, wel oprechte (of zich overtuigend zo presenterende) merken. Van Asselt laat Toms Shoes zien, maar ook de McTrax placemat in een aantal Nederlandse McDonald’s vestigingen om on- en off-line te verbinden, community building en meaningful experiences te bieden.
Show them you care. Kennis en ervaringen delen om empowered te worden. De millennials waarderen ervaringen, niet dingen. Customized en personalized. Daarin liggen aanknopingspunten voor financiële dienstverleners, zoals smart, simple health insurer Oscar dat doet.
Consument ziet verschillen in financiële producten niet, zegt Van Asselt #amdag
— Lars van Bergen (@larsvanbergen) November 22, 2016
Millennials (1980-1995): 70% gaat liever naar de tandarts dan naar de bank.. #onbegrepen #amdag @TessavanAsselt pic.twitter.com/Hrc26ZWc2x
— Theo Krins (@TheoKrins) November 22, 2016
Een millenial bereiken. Ook handig thuis #amdag
— Rob Duijn (@robduijn) November 22, 2016
Maak van verzekeringen, ervaringen!! #vitality #oscar #kansen laat ze deel uitmaken van het proces.. creëer je eigen ervaring #AMdag
— Sander de Vries (@SanderdVries) November 22, 2016
Hebben millennials echt 1 verzekeraar : papa en mama? @tessa_va reageert instemmend #amdag
— HenkJan van der Klis (@hjvanderklis) November 22, 2016
En toch, ook millennials worden ouder, en gaan hun dekkingen bij verzekering aanpassen , zegt @tessa_va #amdag
— HenkJan van der Klis (@hjvanderklis) November 22, 2016
Steven van Belleghem – When digital becomes human
Honderden presentaties verder, ook al vaker voor de financiële sector, belicht de Vlaming Steven van Belleghem bedrijven die het verschil weten te maken met een ‘human touch’ veroveren het hart van hun klant. Deze presentatie is gebaseerd op de inzichten van het boek When Digital Becomes Human, voormalig #1 op managementboek.nl.
De financiële sector onderschat de invloed van technologie èn het potentieel binnen de eigen organisaties.
Alvast eentje om mee te nemen in de goodie bag bij het hardloop shirt van NN.
Van Belleghem start met de Disney Magic armband die ervaringen aan een erg goed renderend business model koppelt. Automatiseren van operationele taken (denk aan het inchecken bij een hotel) en toevoegen van mens en emotie op andere momenten (bijvoorbeeld de bar van CitizenM hotel).
De spreker raadt aan Pixar’s Inside Out (2015) te bekijken. Emoties geplot op het model van waardestrategieën van Tracey & Wiersema geven een inkijkje in hoe het zou kunnen. Machine learning wordt beter en beter, dus wat voeg je zelf toe? Digital first is ingehaald door mobile first en wordt nu vervangen door AI first. Van Belleghem vergelijkt het zoeken naar een regenbestendige outdoor jas bij The North Face (interactief, chatbot based) met Zalando (traditioneel ploeteren door 48 pagina’s zoekresultaten). Waarom wordt een pasgeborene al decennia onderworpen aan een Apgar test, terwijl 23andMe op basis van opgestuurd wangslijm je DNA materiaal kan analyseren en waarschuwt voor erfelijke ziekten? Is het artikel in de New York Times van Angelina Jolie over haar keuze na waarschuwingen preventief haar borsten te laten amputeren tekenend?
Nooit geen straf om naar @StevenVBe te luisteren. When digital becomes human. #AMDag pic.twitter.com/zve45jXs8V
— Robert v. Duivenbode (@rvduivenbode) November 22, 2016
Is je business model nog steeds gebaseerd op controle, of vertrouwen? Zalando’s retour-beleid is duidelijk ingestoken op vertrouwen, net als Wehkamp dat tijden geleden al deed. Genoeg om mee aan de slag te gaan, als je niet opgegeten wil worden door bijvoorbeeld Alibaba’s Ant (die overigens de beursgang met minimaal een jaar heeft uitgesteld), Google’s Home en dergelijke.
@VonkFactor13 @StevenVBe Draai het eens om: hoe je als klant kunt verrassen… 😉 #AMdag pic.twitter.com/EVJ3wu0Qcf
— Loko Cartoons (@LokoCartoons) November 22, 2016
Zich aan de tijd tot 12.30u houden kan de Belg niet. Zelf ga ik om 12.40u weg, maar hij houdt het tot bijna 13u vol.
Prachtige #presentatie van Steven van Belleghem #amdag pic.twitter.com/74PSyOtehB
— Thijs Kroezen (@ThijskroezenNL) November 22, 2016
Pay as you Behave & New Business Models
Job de Graaf, principal consultant bij SAP voor Insurance heeft op 12 mensen gerekend bij de besloten sessie met lunch. Met AM redacteur Manon (@vonkfactor13) zijn er vier luisteraars. Een van SAP Hana doorspekte presentatie rond connected homes, cars en health. Via een hackaton verkregen slimme oplossingen als SafetoBike, de pay-as-you-behave oplossingen, en Roche’s Accu-Check toepassingen voor diabetes patiënten.
Een heel petit comité om te spreken over investeringslasten, massa creëren en chat bots bij rechtsbijstandsverzekeringen….en toch ook weer het belang van de menselijke maat, begrip van adviseurs en medewerkers voor het slachtoffer / benadeelde.
Elders in het pand wordt gepauzeerd, doorgewerkt, geklaagd en genetwerkt. Een kleine greep.
Opgepoetste kennis, inspiratie, netwerk en schoenen #amdag pic.twitter.com/5RxnS1fNOt
— Patrick Meijn (@PatrickMeijn) November 22, 2016
Er wordt hier kennis opgeslurpt. #amdag pic.twitter.com/kHUzQ86F0s
— Theo van Vugt (@theovanvugt) November 22, 2016
Moet toch van mijn hart. Diversiteit op #amdag is bedroevend. 40+ white male party.
— Anne Hesselman (@annehesselman) November 22, 2016
Ik voel mij als millennial op sneakers toch niet echt thuis tussen de babyboomers in hun grijze pakken. #amdag
— Pieter van der Krol (@PietervdKrol) November 22, 2016
Na het plenaire ochtendprogramma en een besloten SAP #IoT presentatie met lunch op #amdag eerst ruggespraak met eigen projectorganisatie
— HenkJan van der Klis (@hjvanderklis) November 22, 2016
Laat je LinkedIn-foto maken op de am:dag │ Professionele LinkedIn-fotograaf door:@punkmedia │ locatie: am:stand achterin beursvloer! #amdag pic.twitter.com/nKfumLON01
— AM (@AMweb_nl) November 22, 2016
Overleven in een wereld van InsurTechs
Capgemini collega Pascal Spelier schrijft voor AM regelmatig over InsurTech, FinTech voor de verzekeringsmarkt. Want social media en mobile zijn niet nieuw of hip meer. Met opvallende bevindingen uit het World Insurance Report 2016, een coproductie van Capgemini en Efma, wijst Spelier op de verschuivingen in distributiekanalen en het belang van positieve ervaringen met de financiële dienstverlener. Millennials doen voor hun financiële producten graag zaken met een technologiebedrijf. In hoog tempo passeren concrete voorbeelden van insurtech startups. Van Bought by many (‘insurance made social‘), Guevara (people to people car insurance), Fairverzekerig (35% premiekorting bij veilig rijden), Cuvva (hourly car insurance on-demand) en Trov (on-demand insurance of things) tot Sure (insurance on-demand) en Sureify (the bridge between carriers and customers). Ook de navigatiekrachtpatsers here & nvidia, verzekeraars en service providers Boundlss, Policygenius, Lemonade, Knip, Clark.de en Brolly komen voorbij.
En hier in Nederland in de sector jarenlang discussiëren over een digitale poliskluis, denk ik dan. Om te overleven heeft Spelier tips:
- Zorg ervoor online vindbaar te zijn. Denk aan advieskeuze.nl
- Werk efficiënt samen met verzekeraars.
- Ga zelf online (nee, niet een traditionele website). Denk aan mijngeldzaken.nl
- Vereen de krachten van intermediairs en kom zelf met een app.
- Overtref de verwachtingen van je klant.
- De route loopt via het hart. Denk aan het boek van Steven van Beleghem.
#Insurtech by @Spelier #AMdag pic.twitter.com/rBggB6dUUv
— Arie Blokland (@ArieBlokland) November 22, 2016
Technologie en Verzekeringen, een combinatie met perspectief
Tot slot van de AM dag nog een rondje technologische ontwikkelingen gepresenteerd door Richard van Tilborg (Ordina) en Robert Witteveen (Vivat ) die de uitdaging hebben het tot de borrel inspirerend te houden. De insteek is wat breder en technischer dan Spelier hiervoor. We luisteren naar twee enthousiastelingen die graag met Google Glasses, VR brillen en liever Jibo robot laten voorlezen dan zelf nog met de kinderen te spelen.
Een duopresentatie en het veelvuldig gebruik van filmpjes komt de boodschap niet ten goede. Voor wie wat minder ingewijd is, de zaal blijft ook opvallend stil, zijn buzz words als block chain, 3D printen en een doorkijkje naar een technologisch gemaakt eeuwig leven, waarschijnlijk teveel zo na vieren. Volgende keer toch aftrappen met een Cup-a-soup?
De robot wil jouw baan!: Ze heten Maud, Magda, Allie, Arbie en Marc en ze willen je baan. Toch vind je ze niet… https://t.co/GQcVbdrtOO pic.twitter.com/Rx0ODOy5MU
— AM (@AMweb_nl) November 11, 2016
Samen @RVanTilborg van @Ordina een zaal van 250+ op #amdag bijgepraat over vele kansen in de markt van verzekeringen. @VIVATVerz innovatie pic.twitter.com/F99xKMseAW
— Robert Witteveen (@RobertWitteveen) November 22, 2016
De heel directe aansluiting met verzekeringen blijft helaas beperkt tot ideeën en mogelijkheden in andere sectoren als een spiegel zonder een call-to-action, of het moet de Crystal profile app zijn om op de weg terug of na de netwerkborrel je gesprekspartners op basis van hun online profielen te karakteriseren. Ja, in ruil voor jouw eigen profieldata. Big data means big money en andermaal weggeven van je eigen privacy. De doorsnee millennial maalt er niet om, zo hebben we gehoord, de jongere oudere (nog) wel?
Word echt belegerd met nieuwe technologie #amdag kunnen we het dan ook hebben over privacy?
— Anne Hesselman (@annehesselman) November 22, 2016
Mijn indruk van het publiek op deze AM dag is dat van druk met zichzelf bezig zijnd, in traditionele rolverdeling vastzittend en amper wakker te schudden, hoeveel inspirerende sprekers je ook op zo’n dag voorschotelt. Weerspreek me graag!
Related Posts