Andor de Rooy – Moed: over gedurfd leiderschap

DeRooyMoedLeiderschap-1In 2014 verscheen van Andor de Rooy het boek Vierkante meter moed: de missing link in leiderschap. De schrijver ging de afgelopen tijd met nieuwe voorbeelden aan de slag, beschreef zijn boodschap nog compacter om met een 2e herziene versie te komen. Het resultaat is Moed: over gedurfd leiderschap. De juiste balans tussen besluiteloosheid en overmoedig handelen is een moment, dat gekoesterd moet worden. Moed is een deugd, geen karaktereigenschap. Het is je gedrag op kritische momenten, waarop het er op aankomt. Luid jij de klok, durf je de keizer zonder kleren bij zijn naam te noemen? De Rooy biedt geen stappenplan voor instant succes, maar laat zien, dat dichterbij huis, dan de voorbeelden van Gandhi, dominee Martin Luther King en Muhammad Ali jij het verschil kunt maken in je organisatie. Natuurlijk speelt angst daarbij een rol. Niemand is er vrij van. Gebruik je gezond verstand (meer), laat ook je onderbuik spreken. Wat is jouw moedmotief? Moed zorgt voor realisme, voegt waarde toe aan je leiderschap. Het geeft richting en gaat om gedurfde keuzes op kritieke momenten. Ik heb in 2014 Vierkante meter moed gelezen, maar merkte hoe de kernboodschappen van De Rooy een opfrisbeurt konden gebruiken met het doornemen van Moed. Van harte aanbevolen!

Over de auteur

Andor de Rooy (1968) is organisatiepsycholoog en sparring-partner voor bestuurders, leiders en managementteams. Hij heeft leiderschap versterkt in alle hoeken en gaten van het Nederlandse bedrijfsleven en binnen gemeentes en de zorg. Na twintig jaar is zijn conclusie dat moed de bepalende factor is in bijna alle leiderschapsvraagstukken. De Rooy schreef eerder mee aan de boeken Professioneel coachen, Samen in de modder en Huis op orde en was hoofdredacteur van het Kluwer Praktijkboek Personeel en Organisatie. De Rooy heeft een eigen praktijk, De Rooy Management Ontwikkeling, en is oprichter van M²oed, de plek waar leiders op de kritieke momenten hun moed versterken. Hij is tevens ambassadeur voor het Familiehuis Daniel den Hoed. Dit boek draagt bij aan het voortbestaan van het Familiehuis.

De schrijver stuurde me een gratis, persoonlijk gesigneerd exemplaar toe zonder enige verplichting. Als dank heb ik De Rooys boek gelezen en besproken, niet gehinderd door vooringenomenheid of invloed van andere recensenten.