WS78 Ordermolenwandeltocht in en rond Apeldoorn

mini-voor-opening-ordermolentochtTien jaar geleden zette Martie Dolman van WS78 zijn eerste wandeltocht vanuit het Duivensportcentrum in Apeldoorn uit. Ditmaal gaan de wandelaars naar het noorden van de stad. En daarmee dekt de naam van de wandeltocht de lading niet. De Ordermolen of Ordermolenweg in het zuidwesten van Apeldoorn gaan we niet zien. Als er dan toch een molen onderweg vernoemd moet worden, is de Kopermolen (ook bekend als Rotterdamsche Kopermolen aan de Wenumsche beek) geschikt. Met een start om 9u is het uitslapen vandaag, en dat met het vooruitzicht op een nacht met een extra uur slaap.

Aangekomen bij het Duivensport Centrum Apeldoorn aan de Prinses Beatrixlaan is de zaal al propvol. Inschrijven vraagt geduld. Veel bekende gezichten. Marjolein Wouters begroet me met haar koude handen na een fietstocht door Apeldoorn. Mari Smits heeft na vorige week in Munnekeburen halverwege de FLAL tocht teruggebeld te zijn door het thuisfront ditmaal vrouw en zoon meegenomen. Scheelt weer een telefoontje. Cora Spruit, en ook Henk Bartelds (ook bekend als Sinterklaas, hieronder rechts op de foto) zijn er. Binnen bijpraten zit er niet in, we worden al naar buiten geroepen.

Apeldoorn – Wenum-Wiesel (10km)

Belastingdienst Apeldoorn op WS78 Ordermolenwandeltocht 2De stoet zet zich zich zo even voor negen uur vlot in beweging. Ik loop samen met Marjolein Wouters. Door het Sprengenpark en over het vlonderpad over de parkeergarage van de Belastingdienst lopen we langs het Sprengenbos, de Jachtlaan over en nemen de Valkenberglaan naar De Naald. We trekken langs Het Kleine Loo, de stallen en het Paleis Het Loo. Het gelijknamige Kroondomein achter het paleis is deze maanden gesloten om het wild de kans te geven zich partners te vinden en jachtlustige leden van de koninklijke familie de gelegenheid hun hobby te beoefenen.

Deelnemers WS78 Ordermolenwandeltocht ApeldoornHet verharde fietspad langs de Wieselseweg is jammer. Uit eigen ervaring van het Rondje Apeldoorn een paar weken geleden weet ik dat direct achter deze weg mooie onverharde paden liggen. Verderop, ter hoogte van het Prins Hendrikpark gaan we wel van het asfalt weg naar het noorden, tussen de buurtschappen Wenum en Wiesel door. De eerste rustpost op een boerderij met soep en dat al om 10.30u!

Wenum-Wiesel – Emst (10km)

Hersfttinten langs Ordermolenwandeltocht WS78 Apeldoorn 3Met Marjolein gaat het in rap tempo verder. De 2e etappe is voornamelijk door het Kroondomein Het Loo, bos in alle kleuren van de herfst dus. Grafheuvels, lange lanen, heidevelden, paard en wagen, dat soort taferelen. Al kletsend vliegt de tijd voorbij. De zandpaden zijn goed begaanbaar. Het weinige modder onderweg is er zo van afgelopen. Om ons heen diverse koppels en groepjes wandelaars met een eveneens fors tempo. Zigzaggend gaat het naar sportpark ‘t Hanendärp in het bij Emst horende buurtschap Hanendorp. Binnen in de sportkantine kunnen de vrijwilligers van de plaatselijke jeugdvoetbal de toestroom niet aan. Het zonnige weer nodigt uit om buiten op het terras even te rusten.

Emst – Wenum-Wiesel (10km)

Hersfttinten langs Ordermolenwandeltocht WS78 Apeldoorn 1Marjolein heeft wat langer rusttijd nodig, dus vertrek ik alleen voor de 3e etappe. Zigzaggend weer naar het zuiden. Voor me een aantal Friese lopers die steeds verder bij me weglopen. Enkele anderen halen me ook in. Zo langzaam ga ik toch niet?We scheren langs de rand van de bebouwde kom van Vaassen om bij de Egelbeek terug te haken door

We scheren langs de rand van de bebouwde kom van Vaassen om bij de Egelbeek terug te haken door natuurgebied Korte Broek naar de rustpost op de boerderij van Kamphuis aan de Ridderweg in Wenum-Wiesel. Een paar minuten na mij komt ook Marjolein hier binnen. Zo kunnen we het laatste stuk weer samen oplopen.

Wenum-Wiesel – Apeldoorn (10km)

WS78 Ordermolenwandeltocht Apeldoorn bij Kopermolen 1Geen bossen meer op dit stuk. Open weilanden, een ommetje langs de al genoemde Wenumse Watermolen, ofwel Kopermolen. Het Kopermolenpad, een Klompenpad gaat er ook langs. Dan een stuk van het voormalige Baronnenlijn tussen Apeldoorn en Zwolle, nu een fietspad. Vorig jaar heb ik dit in omgekeerde richting gelopen onderweg van Apeldoorn naar Zwolle. Het rechte stuk asfalt ‘WS78 onwaardig’ verveelt nu snel. Bij de Papegaaibeek slaan we alweer af en nemen de onverharde Wenumseweg tussen de Hommelbrink en industrieterrein Stadhoudersmolen langs. Ook deze groenstrook was ooit onderdeel van de spoorlijn. We steken de Anklaarseweg over en de wijk Kerschoten door.

WS78 Ordermolenwandeltocht Apeldoorn 034Met een mandarijn achter de kiezen de laatste 3 kilometers. De Langeweg en Moermanhof leiden naar de Loolaan. Via de Kon. Hortenselaan komen we op de Koning Lodewijklaan. Apart, deze lange bomenlaan heb ik nog niet eerder bewandeld. We worden aangesproken door een bewoner. Waar deze wandeling van uit gaat, en hoe lang de route is. ’40 kilometer’ is zichtbaar een ‘mentale brug te ver’. De Koning Lodewijklaan gaan naadloos over in de Prinses Beatrixlaan, waar we even na 15.30u het gebouw van DCA weer binnenstappen.

Wandelschoenen onder de klei Prinses Beatrixlaan ApeldoornDe gratis parkeerplaats verderop aan de Prinses Beatrixlaan had vanmorgen het voordeel dichtbij de startlocatie te zijn. Het nadeel merk ik nu. Men is bezig met herinrichting en de ondergrond is natte klei. Mijn wandelschoenen en uit gewoonte meteen ervoor gewisselde sandalen hebben een laag plakkerige klei gekregen. Ik zet ze op de kop in de auto en rijd dus maar met blote voeten terug naar Balkbrug. Waar Marjolein de hele wandeling heeft gepocht zondagmorgen met zichtbaar besmeurde kleren naar de kerk te gaan, zal ik morgenvroeg maar niet m’n wandelschoenen aan doen naar de samenkomst 😉

Zie ook: