Stadswandeling door verrassend Haarlem

Villa aan Florapark Haarlem 10Zaterdag 1 oktober hebben Klazien en ik uitgekozen om de 3e van de NS Spoordeelwinkel seizoensretour van dit jaar te gebruiken voor een stadswandeling in Haarlem. Natuurlijk ken ik de straatnamen in Monopoly, ben ik eenmaal in het plaatselijke poppodium Patronaat geweest en een paar maal met de trein via Haarlem naar Zandvoort aan Zee (Tienertoer in de 80’s) en Santpoort-Noord voor een wandeling. Vandaag een verkenning van deze stad van bijvoorbeeld Joh. Enschede, schilder Frans Hals en de Bavokerk. De weersverwachting is matig met kans op regen. Een zomerjas die tegen een spat regen kan gaat mee, inclusief de insteek om met aanhoudende regen vooral binnenlocaties, lees musea, aan te doen. Om – als Haarlem niet genoeg tijd zou nemen – nog naar zee te kunnen, hebben we de retour van Ommen naar Zandvoort aan zee geboekt. We houden het zonder problemen tot 16u vol in Haarlem zelf 😉 Zonder vooraf bepaalde route lopen we onze neus achterna. Wat ons leukt lijkt, gaan we naartoe.

Het station Haarlem heeft aan het Stationsplein een wat trieste omgeving. Binnen hebben de perrons 3 en 4 hebben een schitterende boog als dak. Buiten aan het plein staan kantoren rond het open busstation. Over de Kruisweg ben je echter in enkele minuten in de binnenstad. Na een eerste etappe is het inclusief de 2u reistijd per trein vanuit Ommen tijd voor een bakkie.

Lunchen doen we later in theebar Cups and Leafs aan de Zijlstraat.

Gevels en nog eens gevels…en daaronder winkels

Gevels Haarlem 3In de gezellige binnenstad valt de enorme hoeveelheid gevels in alle soorten en maten op. Trapgevels natuurlijk, maar ook prikkelende ornamenten, spreuken en goedbewaarde exemplaren boven de puien van eigentijdse winkels.

Kijk dus niet alleen omhoog. De stad grossiert in eetgelegenheden, theepakkers, boekwinkels en decoratiewinkels. Een afwisselend winkelaanbod, veel diverser dan de eenheidsworst van grote warenhuizen en telecomwinkels, is mijn indruk van de stad. De voormalige V&D is in gebruik door andere winkels. Tussen de winkels en straten vormen groene stegen met kleine huizen verbindingen. De kat op de bakfiets, vrouw des huizes met een kop koffie naast zich in de deuropening op de grond gezeten haar mobiel checkend, bloemen en autoluwte, dergelijke kenmerken. En in het voorbijgaan de Yogatempel van ver familielid Micha van der Klis in de Turfsteeg.

Hofjes en villawijken rond parken

Hofje Haarlem 1Net als in Delft vind je in Haarlem veel hofjes. Rustige binnenplaatsen die stuk voor stuk bewoond worden. Heerlijk voor alleenstaanden en stellen, jong en oud. Voor mij ook interessant om 360 graden panoramafoto’s te maken. We bezoeken vandaag Het Hofje van Oorschot, Luthers Hofje, Frans Loenen Hofje, Hofje zonder zorgen, Proveniershof en het Teylers Hofje.

Aan de zuidkant van de Haarlemse grachtengordel valt de villawijk rond het Wilhelminapark op. Verderop de ruimte rond het Florapark en het Frederikspark. Parallel aan de Dreef, een bomenlaan richting het centrum, is vandaag een open dag van de brandweerkorpsen. Menig jongen zal er een droombaan bij hebben na zelf met een brandspuit op een houten huis gericht te hebben, brandweerwagens beklommen en een slachtoffer uit een auto gered zien worden.

Frans Hals Museum

Entree Frans Hals Museum HaarlemIn het Frans Hals Museum (gratis met Museumkaart, €12,50 reguliere prijs per volwassene) krijg je de audiotour gratis. De bekende schutters stukken, maar ook diverse portretten van de hand van de schilder zijn er tentoongesteld. De video Het fenomeen Frans Hals geeft een heldere introductie in de stijl van de meester. Naast Hals hangen er oude meesters, laat Middeleeuwse religieuze voorstellen, stads- en zeegezichten van andere schilders. Er is een porcelein- en zilvercollectie en er staan enkele robuuste meubelstukken in het museum.

Is het mooi weer, zoals vandaag, dan is de binnenplaats lekker om te zitten en rond te kijken.

Grote of Sint Bavokerk en de Sint Bavo basiliek

Kathedrale Basiliek Sint Bavo HaarlemLaat het deze zaterdag net Bavodag zijn. We kunnen gratis naar binnen om het interieur van de Grote of Sint Bavokerk te bekijken, normaal wordt €2,50 gevraagd. Natuurlijk het wereldberoemde orgel, maar ook het koor, de lijsten met ouderlingen en diakenen die de kerkgemeenschap dienden en de Mariakapel om overleden geliefden te hedenken in deze sinds de beeldenstorm tot protestantse aangepaste kerk vallen op. Eerder vandaag zijn we om de Kathedrale Basiliek Sint Bavo aan de Leidsevaart gewandeld. Deze eind 19e eeuwse Rooms-Katholieke basiliek in negotieke en neoromaanse stijl heeft z’n eigen charme. Eén van de kerktorens wordt momenteel gerestaureerd. Hier wordt €4 per persoon gevraagd voor de entree en het iconenmuseum. We zijn verwend met de Rooms-Katholieke kerken her en der die gewoon de deur open hebben en bezichtigd mogen worden zonder de portemonnee te trekken.