Rondje Apeldoorn wandelen

      No Comments on Rondje Apeldoorn wandelen

Complex tegenover Het Loo Apeldoorn 2Naast de binnensteden vind ik de rand, de overgang naar het buitengebied, interessant. Vandaag staat een Rondje Apeldoorn op het programma. Anders dan in Zwolle of Enschede is deze niet gemarkeerd. Ik heb een ontwerp gemaakt met afstandmeten.nl, wetend dat eenmaal aan de wandel zich verrassingen zullen voordoen. Ik had het plan de auto aan de Zuidbroeksweg / Laan van de Stier, pal naast de A50 afrit Apeldoorn-Noord te parkeren. Tja, kent het bedrijventerrein Zuidbroek een algeheel parkeerverbod. Na een verkenning van de doodlopende Vellertweg en wat schimmig opgestelde auto’s rond het woonwagenpark langs de snelweg, besluit ik een parkeerplaats in de bewoonde wereld te zoeken. Het wordt de Ridderzwam, de eerste straat in de nieuwbouwwijk Zuidbroek.

Zuidbroek – Paleis Het Loo

Herfsttafereel aan Apeldoorns Kanaal BeemteLopend kan ik de Oost-Veluweweg onderdoor, soepel langs de palen die auto’s op de Vellertweg weren lopen. Het Holhorsterpad uit de serie Klompenpaden gaat hier ook langs. Enkele zijwegen heten ook Vellertweg. Ik kies er één, blijkt afwijkend van mijn ontwerp, maar deze brengt me slingerend wel in het bij Apeldoorn horende buurtschap Beemte met een brink, oude smederij, een dorpshuis Ons Huus en op een heuveltje gebouwde PKN Wilhelminakerk.

Zandpad tussen Plasweideweg en Oude Zwolseweg ApeldoornVerderop zowaar onverharde wegen zigzaggend langs beken en bomenrijen richting het buurtschap Wenum. Bij het Apeldoorns Kanaal steekt net een paard en wagen over de brug, dat ik op tijd weet te fotograferen. Hier gaat het Kopermolenpad, een ander Klompenpad langs. De voormalige spoorlijn tussen Apeldoorn en Zwolle kruisend kan ik ook de Oude Zwolseweg als ‘onverhard’ bijschrijven. Er wordt een nieuw wegdek aangelegd. Voordeel nu: over de puinlaag tussen beide stoepen kunnen doorstappen. Het LAW4 Maarten van Rossumpad gaat hier ook langs. De Van Haeftenkazerne, villa’s aan de Koningsstraat met het Bilderberg hotel De Keizerskroon voeren naar Paleis Het Loo. Het is gaan miezeren, maar dat maakt al wandelend al lang geen indruk meer op me.

Paleis Het Loo – Sportpark Orderbos

Paleis Het Loo ApeldoornHet paleis met tuinen en het erachter liggende deel van de kroondomeinen heb ik al enkele keren bezocht. Het standbeeld aan de rand van een grasveld aan één van de lanen van Frederik Hendrik, prins van Oranje, graaf van Nassau (1584-1647) is nieuw voor me. Een volledig in het Duits gesteld informatiepaneel onder de sculptuur valt op, zeker omdat de meeste beelden van het huis van Oranje van recentere leden zijn. Bij de Koninklijke Stallen verzamelen zich veel sportievelingen – ze komen niet alleen met auto’s, maar ook met hele busladingen tegelijk – voor de afsluiting van de Nationale Diabetes Challenge van de Bas Vandegoor Foundation. Ik verruil de drukte snel door de Amersfoortseweg over te steken de de volgende villawijk tegen de Veluwe (Pijnboomlaan, Wildernislaan) in te duiken. Op een wandelbankje aan de start van de Juniperlaan pauzeer ik een eerste keer. Hondenbezitters en wandelaars die met auto aankomen gebruiken dit als uitvalsbasis voor een zaterdagmorgen ommetje.

Welkom op sportpark Victoria Boys - startlocatie Vierdaagse ApeldoornIk loop achter villa’s en het Boschbad (vanaf de jaren ’50 van de 20e eeuw tot 2011: Kristalbad), een openluchtzwembad in de bossen naar de Wilslaan, waar ook de entree van park Berg en Bos en de Apenheul is. Het is de eerste dag van de herfstvakantie; ik zie de bezoekers al door de regen stappen, niet echt iedeaal weer voor een dagje uit met kinderen. Via de Laan van Spitsbergen en de Asselsestraat, waar het aantal fietsers en hardlopers opvallend groeit, sla ik af naar het sportpark Orderbos. Van voetbal tot atletiek, tennis en hockey, allerlei sporten kun je hier beoefenen. Aan de andere kant ligt de entree van Victoria Boys, voor de deelnemers aan de Apeldoornse Vierdaagse bekend terrein: hier start en eindigen de etappes in de 2e week van juli.

Sportpark Orderbos – Zuidbroek

Blikopener in Ugchelen HoenderlosewegDe politieacademie en kazerne ogen als een grote speeltuin met klimpark en trimbaan. Apeldoorn verlaat je snel en makkelijk langs de Ordermolenweg, de spoorlijn Apeldoorn – Amersfoort over het bos in naar de Europaweg. Over de Hoog Buurloseweg wandel ik Ugchelen in, vlak vóór het nog als pannekoekhuis geschreven restaurant rechtsaf over de Brouwersmolenweg naar de Hoenderloseweg, waar een reusachtige houten blikopener als blikvanger c.q. openbare kunst is opgesteld.

Fietspad langs A1 Apeldoorn-Zuid 3Vanaf hier kan ik flink wat kilometers onverhard en later over een verhard fietspad pal onderlangs de A1 lopen. Bij het eerste wandelbankje dat ik zie rust ik een 2e keer (er zit dan alweer 20km op). Het scheelt ten opzichte van het routeontwerp wat slingers om de snelweg heen, niet alleen in het stuk achter het vergeten landgoed Dennenheuvel, ook verderop achter het terrein van Centraal Beheer Achmea. Het contrast met de Paramariboweg en Lange Amerikaweg over bedrijventerreinen is groot. Daarna weer alle rust op een fietspad helemaal om de wijken Kuipersveld, Matenveld, Matenhoeve en Matendonk heen.

De spoorlijn Apeldoorn – Zutphen over vormt Barnewinkel de verbinding met een nieuwbouwwijk aan de linkerhand, het in aanbouw zijnde Van der Valk hotel rechts tegen de A50 aan. Verderop links Groot Schuylenburg en ten noorden van de Zutphensestraat de ‘tekentafel’ wijk Steenkamp. Op een wandelbankje in De Stille Tuin in Osseveld-Oost rust ik na weer 10km gewandeld te hebben.

Park Zuidbroek ApeldoornAls jonge tiener fietste ik regelmatig vanuit Deventer naar Apeldoorn. Het complex van GG Net ten noorden van de N344 / Deventerstraat, heb ik dus al vaak zien liggen. Vandaag wandel ik tussen de paviljoens voor bewoners en geestelijke gezondheidszorg therapieën naar de Terwoldseweg. Wat tot voor kort nog weilanden als groene buffer tussen de wijk Zevenhuizen en de snelweg A50 waren, wordt nu als nieuwste wijk Zuidbroek langzaam – vanwege de crisisjaren is nu eenderde van de geplande woningen gerealiseerd – volgebouwd. Het Park Zuidbroek ziet er nu nog leeg uit, maar dat zal elk net aangelegd park hebben gehad. Via de Nijbroekseweg en de Ridderzwam kom ik na 33km wandelen weer bij de auto.