Michael Sweet – One Sided War

      1 Comment on Michael Sweet – One Sided War

michael sweet one sided warHet 7e solo studioalbum van Stryper voorman Michael Sweet stroomt over van energie. One Sided War mengt klassieke hardrock en metal riffs die de oudere jongere die het headbangen in de jaren ’80 heeft geleerd zal plezieren. De plaat zet nog steviger aan dan z’n voorganger, I’m Not Your Suicide (2014).  Hulp kreeg zanger/gitarist Sweet van gitaristen Joel Hoekstra (Whitesnake) en Ethan Brosh (Burning Heat), bassisten John O’Boyle en Todd Kerns (Slash) en drummers Will Hunt (Evanescence) en Scott Coogan. Aanvankelijk wilde Michael zijn eigen gitaarkunsten eens goed in het zonnetje zetten, maar de samenwerking met zijn muzikale vrienden pakten anders uit, tot volle tevredenheid van Sweet zelf.

Bizarre opent op topsnelheid en hoewel een tandje minder snel, houdt het titelnummer de kracht vast. Geestelijke strijd is intens en vraagt je aandacht. Van Can’t Take This Life staan 2 versies op het album. De eerste, track 3 van het album, is zwaar. De afsluitende track is een als duet uitgevoerde versie met jong aanstormend talent, de nog maar 16-jarige Moriah Formica naast de veteraan aan de microfoon. Formica bracht zelf onlangs de EP Bring It On! uit.

In Radio worden Sweet’s eigen country roots blootgelegd. De song is een knipoog. Alle rocksterren willen eigenlijk schitteren in country music. Het tempo gaat weer omhoog in Golden Age, dat God bezingt als hoeksteen, Schepper en vooral degene die in control is.

Opnieuw geestelijke strijd centraal in Only You en Gods perspectief op ons in I Am. De enige ballad op het album is Who I Am, waarin wel de gitaarpartijen centraal staan. De liefde die You Make Me Wanna bezingt, kun je op God en een meisje projecteren, een klassieke truc van christelijke musici. Strak in het spandex pak zit Comfort Zone, waarna het evangelie in het open, wat eenvoudige One Way Up nog eens uit de doeken wordt gedaan.

One Sided War mag muzikaal misschien wat eenzijdig klinken, maar ik vermoed dat metal liefhebbers ook geen mix met pop, country of nog andere stijlen zouden pikken. Vruchtbare muzikale vriendschap, uitgespeeld door Michael Sweet c.s.