Kees Volkers – Spoorzoeken

spoorzoekenJe mag Spoorzoeken van Kees Volkers één van de voorlopers noemen van de in 2016 verschenen Atlas van de verdwenen spoorlijnen in Nederland. In het najaar van 2001 werd de serie Spoorzoeken in de Volkskrant afgedrukt. Gebaseerd op de foto’s en de verhalen is het gelijknamige boek samengesteld met lotgevallen van het spoorwegverleden. Toen spoorwegen geen nut meer hadden, denk aan de opkomst van de bus en auto in de loop van de 20e eeuw, werd veel spoorweginfrastructuur opgeruimd. Stations en baanwachterswoningen bleven bestaan, vaak als woning of restaurant. Seinhuizen zijn bijna allemaal verdwenen. Stukjes spoor, brugdelen, dijklichamen of aansluitingen op bestaande trajecten zijn met enig speurwerk terug te vinden.

Net als in de Atlas zijn in Spoorzoeken trajecten in het hele land belicht. Waar de Atlas er 29 heeft, heeft Spoorzoeken er 20. Begrijpelijk zit er grote overlap in de trajecten. De fotografie in Spoorzoeken is bescheidener in bruintoon en kleiner formaat vergeleken met de full colour platen in de Atlas. Volkers schrijft prettig en neemt je mee door de geschiedenis van de betreffende lijn. Een interessant hoofdstuk gaat over de laatste havensporen in Amsterdam. Als ik tegenwoordig wandel over het Java eiland, KNSM eiland, het spoorwegbassin, het Entrepotdok of de Rietlanden tussen Amsterdam Amstel en IJburg, of tussen IJburg en Oostzaan, is het nauwelijks voor te stellen, dat deze moderne woonwijken tot voor kort rangeer- en overslagterreinen waren. Hetzelfde geldt voor de Houthavens tot en aan Sloterdijk.

Een aardig boek om net als ik bij de bibliotheek te lenen of ergens op de kop te tikken. Het boek kan ook als aanvulling en uitbreiding op Fietsen en wandelen langs oude spoorlijnen in Nederland van Alexander Artz gebruikt worden, die ik dit voorjaar ook van de bieb geleend heb.

Over de auteur

Kees Volkers (1954) is historisch geograaf en schrijver. Hij publiceerde zo’n dertig boeken en gidsen en vele artikelen over (cultuur)historische en geografische onderwerpen. Daarnaast werkte hij als zelfstandig onderzoeker en publicist voor monumentenorganisaties en overheden. Voor uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig schreef hij in de serie ‘Wandelen buiten de Binnenstad’ gidsen over Utrecht, Rotterdam en Eindhoven.