Eins, Zwei Orchestra – Hope Sign Community

eins-500x500Het was even stil rond Eins, Zwei Orchestra, dat 7 jaar geleden shoe gaze mixte met een fascinatie voor kunstenaar Friedensreich Hundertwasser op 100 Colors. Twee jaar later gaf de band rond Stefan & Lydia van Maurik een inkijkje Bollwyood film escapisme voor minderbedeelden in Parallel Cinema. Op Hope Sign Community, het in september verschenen derde album bestaat de band nu uit Stefan (zang, gitaar), Lydia (toetsen, zang), Thomas Sohilait (gitaar), Herman Ypma (bas), Bart Reinders (drums) en (Mevrouw) Tamara van Esch (gitaar, zang). Centraal thema is de gewone man die (on)bedoeld een held wordt. Prominent op de albumhoes de tank man op het Tiananmen Square in Peking in 1989.

Het ruwe, bewust niet vlakgestreken van de shoegaze is nog te horen in opener Ak47, SuperstarSamantha Smith en Hold Your Ground. De electronica en hoofdrol voor Lydia en Tamara maken Come On tot een toegankelijke popsong, hoewel de gevisualiseerde thematiek van onmogelijke liefde, jodenvervolging of een eigentijdse gesluierde vrouw, niet licht is.

Andere geëerde helden zijn Manfred Zbrzezny (make art not war in Liberia), Samantha Smith (1972-1985) en cellist Karim Wasfi (die in Baghdad muzikaal het oorlogsgeweld even doet vergeten) in After the Bombs. Politieke boodschap ja, maar minder in your face dan bevriende bands als People Get Ready en The Black Atlantic bijvoorbeeld over Geert Wilders riepen.

Betoverend klinkt de samenzang in het verfijnde Alright Now (tip voor de nieuwe single). Turn Around intrigeert, minder overtuigend klinkt het noisy Ordinary Man. De bonus tracks Power to the People, protestsong meets samples meets rock, en het fuifnummer Party, doen het live waarschijnlijk beter dan in gedigitaliseerde vorm. Dat ga ik 7 oktober zien en horen in De Helling in Utrecht!.

https://open.spotify.com/album/4cmGLzyzh4NKOcoXYFblRW