Concertverslag Schiller in König-Pilsener-Arena Oberhausen

30071793611_f208f99f7b_nMag ik mijzelf een Schiller noemen als ik in maart 2015 al een ticket voor de Live 2016 arenatour bemachtig? Ja, met de ervaring van ticketprijzen voor eerdere tours ging het me om de goedkoopste kaart op een toch zo gunstig mogelijke plek, het liefst aan een gangpad bij het optreden in Oberhausen. Ik was nog niet eerder in de König-Pilsener-ARENA geweest. Met 14.500 gratis parkeerplaatsen moet er voor mijn Superb toch een plek te vinden zijn. Publiek stroom binnen voor concert Schiller König Pilsener Arena OberhausenDat is inderdaad geen enkel probleem. Na een kleine 2 uur rijden kan ik zonder moeite terecht op zo’n 100 meter afstand van de Arena in Parkhaus 8. Na het passeren van de ingangscontrole lokken de kramen vol Haribo’s, het enorme frites- en worstenarsenaal en de bierverkoop (€4,50 voor een halve liter in een plastic beker). Met hulp van een suppoost vind ik m’n zitplaats in vak 105 bovenaan bij het gangpad. Die plek geef ik even later weer op voor een man die last heeft van z’n knieën en met me wil ruilen. Prima, een meter verderop zit het ook goed. Uitverkocht is de arena zeker niet. Het volledig geplaceerde blijft ook apart, gegeven de muziekstijl, maar ook niet ongewoon bij Schiller concerten. Prettig is de punctuele start om 20u, ook al zijn niet alle bezoekers dan op hun plek neergedaald.

De release van Future (2016) is de directe aanleiding voor de nieuwe tour van Christopher von Deylen die in 1998 met Mirko von Schlieffen Schiller vormde. Mirko is sinds 2003 weg, de internationale mix van electronica, ambient, licht klassiek en softpop meets EDM, waarbij vocalisten worden gebruikt op de albums en bij concerten, is gebleven.

Concert Schiller König Pilsener Arena Oberhausen 3De line-up van de band is vernieuwd. Vanavond buiten toetsenist Von Deylen één drummer (wel met een volledig elektronisch aangestuurde kit), een bassist (die ook gekoppeld was aan synths), een gitarist (met enkele verdienstelijke bijdragen als sologitarist, zowel elektrisch als akoestisch), de Amerikaane (achtergrond) vocalisten Samantha Nelson, Carmel Echols en Chaz Mason, zangeres/percussioniste en akoestisch gitariste Tricia McTeague en de Duitse zangeres Arlissa Ruppert. Samantha, Arlissa en Tricia nemen afwisselend de solopartijen voor hun rekening.

Concert Schiller König Pilsener Arena Oberhausen 6De setlist bevat begrijpelijk veel liedjes van Future, maar ook de krakers van oudere albums als Nachtflug, MItternacht, Playing With Madness en Ein Schöner Tag zijn er. Het publiek applaudiseert gaandeweg het concert steeds langduriger, tot het punt, dat Von Deylen met dankjewel blijven zeggen zijn publiek niet meer stil krijgt. De surround sound blijft intrigeren in bijvoorbeeld Berlin – Moskau en Polarstern. Toch is het geluid in de hoge tonen scherp en te hard. De zangeressen staan te hard ingemixt, althans dat is mijn beleving bovenaan de eerste ring.

Maar liefst 5 toegiften deze tour. De bassist start Das Glockenspiel, dat dit jaar als intermezzo aan de zijkant van het podium wordt uitgevoerd, in plaats van de full band kraker ter afsluiting. Het publiek komt er wel voor in de benen, ook bij Ruhe. Er zijn bezoekers die For You niet afwachten en al vóór 22u weer naar huis willen.  Zelf blijf ik tot het eind, zit je toch nog om 22.10u in de auto 😉 De meegenomen setlist aan MP3’s weer aan om na te genieten onderweg naar Balkbrug.

Ik heb op Youtube nog clips gepubliceerd van Ein Schöner Tag en Once Upon a Time. Op Youtube zijn nog meer video’s te vinden van concertgangers.