Concertverslag Larry Norman Tribute concert Veenendaal

larryZaterdagavond 15 oktober is uniek. Een artiestencollectief uit binnen- en buitenland brengt een eerbetoon aan Larry Norman en zijn uitgebreide en gevarieerde oeuvre. De godfather van de christelijke rockmuziek overleed in 2008 op 61-jarige leeftijd. Norman trad vele malen op in Nederland en heeft diverse generaties verbonden met zijn vraag Why should the devil have all the good music? De Basiliek in Veenendaal, op zondagmorgen het toneel van de kerk Mozaiek0318 van Kees Kraayenoord, huist vanavond een volle theaterzaal aan rockliefhebbers, het overgrote deel boven de 40.

A Tribute to Larry Norman concert in De Basiliek Veenendaal 121Frank van der Gaag, vriend van Larry en zijn jongere broer Charles, nam een half jaar geleden het initiatief om een Tribute To Larry Norman te organiseren. Toen Charles toehapte begon het bijeenbrengen van muzikanten en zangers. De afgelopen 2 dagen heeft de gelegenheidsformatie (the Mother of All Plans) geoefend om deze avond een enorme greep te doen uit de muzikale erfenis van Larry Norman en zijn liedjes te larderen met persoonlijke terugblikken en raakvlakken met de blonde, radicale en intrigerende Amerikaan. Dat kan de muziekkeuze van ouders zijn, het logeren van Norman bij concertorganisatoren thuis, de legendarische optredens op bijvoorbeeld Flevo Festival met Q-Stone in 1989, in Gouda of Elburg zijn geweest en de aandacht van Nederlanders na de hartaanval en ziekenhuisopname in Drachten in 1993.

A Tribute to Larry Norman concert in De Basiliek Veenendaal 1Naast Charles Norman (zang, gitaar), Larry’s oude tourgitarist Tom E. Morrison, drummer Richard Heijerman en pianist Dan Cutrona is Charles’ bassist Jarred Venti van de partij.  Als The Rebel Poets zullen zij overigens in Amerika mogelijk ook dergelijke tributes gaan spelen. Als vocalisten nemen onder andere Paul Field, Ralph van Manen, Esther van Dijk, Hanne de Vries, Gert Visscher en CYRA elk één of meer liedjes voor hun rekening. Na de pauze vertolkt Rik Zuzu (Zutphen)  (de ‘droominee’) verzorgt met loop station op eigen wijze met publiek And We Sing The Tune.

In januari 2017 verschijnt een boek over het leven van Larry Norman, Only Visiting This Planet van de hand van Greg Thornbury. Charles doet nu de proofreading van de galley. Dat Larry vanwege zijn radicaliteit en muziekkeuze omstreden was, is een feit, maar in de loop van de tijd zijn ook veel fabels de wereld in geholpen. Charles verwacht dat in dit boek de meeste ontkracht zullen (kunnen) worden.

A Tribute to Larry Norman concert in De Basiliek Veenendaal 4Kwalitatief zit het merendeel van de liedjes meer dan snor vanavond. Optredens van Larry Norman zelf zijn wel eens minder geweest. De gospel, rock ‘n roll, ballads en alles ertussen in komt krachtig uit de verf. Meezingen dus, de liedjes staan toch in je geheugen gegrift. Hoewel de zaal is volgezet met stoelen, is er voldoende ruimte voor dans en andere expressie. Na 2,5u ondergedompeld te zijn geweest in het collectief genieten van de oude liedjes past een groot compliment aan de organisatie en muzikanten.

Van de nummers uit de setlist die ik op Spotify kon terugvinden heb ik onderstaande afspeellijst voor je gemaakt.

En de uitsmijter is voor Edwin Poot die net als ik regelmatig worstelt met de autocorrectie / woordvoorspelling op zijn mobiel. Kijk ook zeker zijn fotoalbum van het concert door.