Concertverslag Eins, Zwei Orchestra in De Helling, Utrecht

Concert Eins Zwei Orchestra in De Helling Utrecht 2Vrijdagavond 7 oktober presenteert de Utrechtse band Eins, Zwei Orchestra live het nieuwe album Hope Sign Community in poppodium De Helling. Ik ben ruim op tijd in Utrecht en verbaas me over de nieuwbouwwoningen die op het terrein rond De Helling zijn verrezen sinds mijn laatste concertbezoek hier. De recente opening van het NS Station Utrecht Vaartsche Rijn maakt de buurt een stuk aantrekkelijker. In levende lijve bijpraten met Edwin Poot is gezelliger dan het uitwisselen van karma via social media als Swarm en Twitter. Tijd voor de muziek.

Support act: The Great Communicators

Concert The Great Communicators in De Helling Utrecht 11Op 22 september brachten The Great Communicators hun album Lucky Horse uit.. Als support act hopen dat de tientallen bezoekers bij de eerste liedjes snel uitgroeien tot een vollere zaal en ze jouw liedjes ook waarderen en je niet alleen gedogen, blijft de uitdaging. The Great Communicators, bestaande uit Arend Dijkstra (zang, gitaar), Gaia Slotboom (zang, toetsen), Tim Hoekstra (gitaar), Alexander van den Kleyenburg (gitaar, zang), Timothy Dunn (bas, zang) en Marco Burggraf (drums) slaan zich er moedig doorheen. De bezetting met 3 gitaristen valt op. Concert The Great Communicators in De Helling Utrecht 14Toegankelijke popdeuntjes als Motion en Sideways gaan een stuk soepeler dan de wat puntiger rock liedjes als Old Car en Strains, of aan Stefany June appellerende funky creaties als Big Ideas. Gaia’s haar gaat in de loop van het optreden los, om zich nog expressiever te geven in de muziek. Ingestudeerde gebaren samen met Arend, of nog wat onervaren gegiechel tussen de liedjes door. Het zonder ‘spelen!’ uit het publiek terug te krijgen aan elkaar praten van liedjes vergt oefening. Al met al een voorprogramma waarvoor de band en ook publiek dankbaar mag zijn.

Eins, Zwei Orchestra

AK47 Concert Eins Zwei Orchestra in De Helling Utrecht 7Van de 3 conceptalbums van Eins, Zwei Orchestra ligt de focus vanavond natuurlijk op Hope Sign Community. Sprekende getekende visuals van de hand van Jan Hamstra geven extra cachet, ook bij de nummers van de oude platen. Stefan ervaart het als een feest om met zoveel vrienden de vuurdoop van de nieuwe plaat te houden. Vinyl LP’s liggen in stapels te wachten op fans met een platenspeler. Concert Eins Zwei Orchestra De Helling Utrecht 20Terwijl de fotografen zich bij het podium verdringen om het beste te maken van het van achteren geprojecteerde licht en de bewegelijke Stefan, bassist Herman Ypma en drummer Bart Reinders, geven enkelen gehoor aan Lydia’s oproep te dansen bij de ‘Bollywood’ liedjes van Parallel Cinema, Rakesh Rohan en ABC. De vocalversterking met Tamara van Esch pakt goed uit, de partijen zijn op elkaar afgestemd en zijn goed verstaanbaar. Hundertwasser blijft geëerd worden in 1,2,3 Your Own Design en het romantische Roofgarden Love.

En natuurlijk komen er toegiften. Twee populaire shoegaze tracks van de eerste plaat zijn bewaard, inclusief ‘noisen!’ op het eind: 100 Colors en Spiral. Lekker potje muziek!

Zie ook het fotoalbum van Matthanja Bieze.