Concertverslag Adrian Snell – Alpha & Omega 30th Anniversary Recording Zwolle

adrian-snell-30-years-alpha-en-omegaDit weekend treedt de Britse componist en zanger Adrian Snell op drie verschillende plaatsen in Nederland op met Alpha & Omega dat 30 jaar geleden is gemaakt, 10 jaar geleden voor het laatst live is uitgevoerd en wat de componist betreft toe is aan een nieuwe opname en uitgave. Het rock oratorium is opnieuw onderhanden genomen, nadrukkelijker gearrangeerd voor de inzet met een koor. Op vrijdagavond is het eerste concert in de Opstandingskerk in Zwolle.

Ik ben bekend met concerten in Zwolse kerkgebouwen en de daarbij horende logistiek buiten (beperkte parkeergelegenheid dichtbij) en binnen (goede zitplaatsen met zicht op het podium zijn al vroeg bezet). Ik ben nog niet eerder in de Opstandingskerk geweest. Blij met het opengestelde parkeerterrein van EY aan de noordzijde van de A28 aan de Middelweg. Zodoende makkelijk de auto kwijt en later vanavond weer mee te nemen. Rond 19:20 schuif ik de kerkzaal in. Samen is gezelliger, maar alleen heb je meer kans ‘overgebleven’ zitplaatsen in het middendeel te kunnen uitzoeken. En zo heb ik ook vanavond weer goed zicht op het podium.

Proloog

Om 20u beginnen Adrian Snell achter de piano en zijn vriend  David Fitzgerald op saxofonist en fluiten met het in kleine bezetting spelen van Kaddish for Bergen-Belsen, Fear en Alpha & Omega, tussendoor ruim de tijd nemend om de totstandkoming van het epos met het publiek te delen, veel opener als destijds in 1986. Het optreden op een Britse legerbasis in Bergen in 1984, dat leidde tot een bezoek aan het voormalige concentratiekamp Bergen-Belsen. Vervolgens een bezoek aan Praag, waar hij stuitte op het gedicht Fear van de 14-jarige Eva Pickova.

Concert Adrian Snell Alpha and Omega Opstandingskerk Zwolle 1Gesprekken met een rabbijn en een uitnodiging om muziek te spelen in het Yad Vashem Memorial in Jeruzalem maakten duidelijk, wat later in totaal het conceptalbum Alpha & Omega zou gaan worden. De eeuwenoude vraag naar Gods aanwezigheid in het menselijk lijden beantwoord met de vraag naar de medemens in dit lijden. De gerechtigheid die God laat zien en van ons vraagt. Het komend oordeel, maar ook de hoop en de oproep in het reine te komen met de altijd Aanwezige, het Begin en het Einde.

Concert Adrian Snell Alpha and Omega Opstandingskerk Zwolle 4Onder leiding van projectkoor Choir Company dirigent Maarten Wassink kunnen we als publiek oefenen met Lord Have Mercy, And In That Day en  Alpha & Omega. Deze drie liederen zullen verderop ook staand en uit volle borst met publiek gezongen worden. Samenzang blijft krachtig!

Voor de pauze deelt Wassink nog zijn ervaringen als sponsor van een kind via World Vision om zjin gehoor te wijzen op de verantwoordelijkheid hoop te bieden aan hopelozen.

Vierluik Alpha & Omega

Zandtovenaar Gert van de Vijver tekent bij Kaddish for Bergen-BelsenNa de pauze komt het projectkoor op aan de linkerzijde van het podium. Op het podium zelf naast Snell en Fitzgerald, een violist, gitarist Elisa Krijgsman, diens Seraph maatje, bassist Mark Dekkers en zangeres Sera van der Vijver, toetsenist Dave Bainbridge (met Fitzgerald werkte hij in 1986 mee aan het oorspronkelijke Alpha & Omega album; vanuit die setting starten David en Dave met zangeres/toetseniste Joanne Hogg hun eigen band IONA). IONA drummer en violist Frank van Essen heeft zijn kit aan de rechterzijde opgesteld. Daarnaast staat Gert van der Vijver, beter bekend als De Zandtovenaar, die vanavond de muziek live van zandtekeningen visueel uitdrukt. Wat een gave tekeningen maakt deze man! Muzikaal zit het strak in elkaar, de progressive rock is krachtig, zonder dat de spelers elkaar in de weg zitten. Regelmatig zit Dave Bainbridge met een dikke grijns van achter zijn keyboards naar Mark en Frank te kijken. Ook Adrian is zichtbaar blij met de productie en dynamiek die een live uitvoering met zich meebrengt.

Concert Adrian Snell Alpha and Omega Opstandingskerk Zwolle 6Gods aanklacht tegen de mensheid klinkt in Kaddish for Bergen-Belsen, The Nations Rage and Fall, Nobody Listens, Messiah Mask (Pretender to My throne), I am your God en Guns of Peace. Gods waarschuwing voor het oordeel is te horen in No Escape, Child of Darkness en I Am your God.

Gods grote liefde, de weg van het heil wordt bezongen in Man of Sorrows, I Am The Way en Lord have mercy. En tenslotte Gods belofte: hoop voor de mensheid in Streams in the desert / And they shall prophesy, And in that day, He lives in you en Alpha & Omega. In het vierluik verder geen gesproken uitleg. Het publiek onthoudt zich van applaus tot na het slotstuk, en de samenzang met het koor gaat inderdaad voluit.

Een bijzondere avond die de oudtestamentische profeten, het leven van Jezus Christus, Gods plan voor de redding van mensen en Zijn eeuwigdurende liefde tot aan het eind van het laatste bijbelboek Openbaringen laat zien. Van de drie concerten wordt een opname gemaakt die in voorjaar 2017 op een Alpha & Omega 30th anniversary edition CD / download zal verschijnen.