Bezoek Museum Catharijneconvent en Centraal Museum Utrecht, Kunsthal KadE Amersfoort

Binnenterrein Catharijnenconvent UtrechtVandaag weer eens een poging een verlofdag op te nemen en te genieten van wat anders dan werk op een werkdag. Ik heb gisteravond met 20mm regen in het vooruitzicht de plannen om rond Veenendaal, Elst en Rhenen te wandelen vervangen door museumbezoek in Utrecht en Amersfoort. Met de Museumkaart is er genoeg stimulans regelmatig één of meer musea te bekijken. ‘s Morgens na 8u plenst het enorm in Balkbrug en Ommen op weg naar de trein. Paraplu mee!

Museum Catharijneconvent

Kloosterkerk Catharijneconvent UtrechtIn het voormalige Catharinaklooster in hartje Utrecht is Museum Catharijneconvent gevestigd aan de Lange Nieuwstraat in het Museumkwartier. Dit museum is anders dan veel andere museum al om 10u open, dus prima om als eerste te bezoeken. Het museum afficheert zich als het rijksmuseum voor christelijke kunst, cultuur en geschiedenis, met zowel kunst- en cultuurvoorwerpen uit de rooms-katholieke Nederlandse traditie, als de protestantse, opgesteld in chronologische volgorde. Diverse rooms-katholieke kerken, lokale Utrechtse, maar ook uit andere plaatsen, hebben hun kostbaarheden overgedragen aan het museum. Uit protestantse hoek zijn voornamelijk bijbels, avondmaalsgerei en stichtelijk servies en wandversiering te bewonderen.

Ik heb geleerd wat de band tussen Sint Maarten, zijn weggeven helft van een mantel en de stadswapen van Utrecht en het logo van FC Utrecht is. Lebuïnus en Geert Groote (beiden als Deventenaar bekend), Bonifatius en Boëthius (niet te verwarren met voetballer Boëtius) komen voorbij, de lessen en boeken over kerkgeschiedenis leven weer op.

schermafbeelding-2016-10-05-om-13-01-02-240x315Ik bekijk vanochtend echter eerst de tijdelijke tentoonstelling Heilig Schrift (7 oktober 2016 t/m 8 januari 2017) over de verschillen, maar ook vele overeenkomsten tussen Tanach, Bijbel en Koran, de heilige boeken van respectievelijk jodendom, christendom en islam. Een tekstboekje begeleidt je langs de stukken, films met indrukken van diensten en schrijvers en persoonlijke verhalen van gelovigen wisselen de tentoongestelde boeken (naast de heilige boeken zelf ook missalen, psalters, getijdeboeken, commentaren) en gerei (staander, jad, mantels, opbergkasten, e.d.) af.

Middeleeuwse handschriften en oude gedrukte boeken zijn uit binnen- en buitenland bij elkaar gebracht om de ontwikkeling van kalligrafie, boekdrukkunst, sacrale tekst en commentaar, illustraties en boekbanden te vertellen. Eerste Statenbijbels, het 9e eeuwse Utrechts Psalter tot en met Psalmen voor Nu: een interessante collectie!

Centraal Museum

Ontvangstruimte atelier Dick Bruna in Centraal Museum UtrechtEven verderop, vanuit de Lange Nieuwstraat rechtsaf de Agnietenstraat in, ligt aan de linkerhand het Centraal Museum, ook gevestigd in een voormalig middeleeuws klooster. Aan de overzijde is trouwens het Nijntje Museum te vinden.

Het Centraal Museum stelt Utrecht en Utrechtse kunstenaars centraal. Dat maakt mentale omschakelingen per zaal nodig, van oude, moderne en toegepaste kunst, religieuze voorstellingen, Romeinse munten langs de Limes tot Rietveld stoelen, een fototentoonstelling van rechtspraak en gevangenissen in de wereld en de nagebouwde atelier van Dick Bruna op zolder. Van Utrechtse Caravaggisten die Mattheüs’ bekering schilderen, portretten tot abstracte ‘moderne’ kunst. Wat me dan zelf weer opvalt is een tweetal schilderijen van de doop van de kamerling uit Morenland (‘de Ethiopiër) door Filippus, waarbij volgens de uitleg ‘iconografische traditie’ de schilders de doop door onderdompeling uit Handelingen 8 vervingen door ‘besprenkeling’. Ik houd het op de in de rooms-katholieke kerk ontstane traditie van kinderdooop.

Kunsthal KadE

2 faces in Kunsthal Kade AmersfoortNatuurlijk kun je in Utrecht veel meer musea bezoeken, zeker op zo’n regenachtige dag in de herfstvakantie. Zelf kies ik vandaag als 3e voor de Kunsthal KadE in Amersfoort. Na de bouw van het multifunctionele Eemhuis is het museum verhuist van waar nu de Rijksdienst voor het cultureel erfgoed zit aan de Stadsring tegenover De Amersfoortse Verzekeringen naar de nieuwe locatie, waar het geen eigen collectie heeft, maar prikkelende tijdelijke tentoonstellingen huisvest.

Midlife crisis in Kunsthal Kade Amersfoort‘Self-Fiction’, een dubbelsolo van de Canadese beeldhouwer David Altmejd & de in Amerika woonachtige, van Oost-Duitse komaf, visual artist Friedrich Kunath ‘draait’ er nu. De kijker wordt uitgedaagd zelf invulling te geven aan de betekenis van de beelden en installaties, ‘op de kop te kijken’ en om een kunstwerk heen te blijven draaien om meer te ontdekken. Ik ben normaal niet zo van de moderne kunst. Toch kan ik glimlachen om de met bananen en kokosnoten volgestopte mensbeelden, de spiegels en mid-life crisis uitzichten uit een raam, waar flesjes Egoiste en Eternity in de vensterbank staan.

Ik ben niet lang binnen, de 2 zalen ben ik vlot door. Buiten roept de plicht alweer, net als op het treintraject tussen Utrecht en Amersfoort, in de vorm van voicemails en telefoongesprekken.