19e TIB Finishing Ravijnloop 2016

Henk-Jan met startnummer 1516 Ravijnloop 2016Om ook na de zomervakantie een stok achter de deur te hebben naast de conditie voor lange afstand wandelingen het hardlopen op peil te houden, heb ik me ingeschreven voor de 19e TIB Finishing Ravijnloop in Nijverdal. Klazien heeft de afgelopen 3 jaren meegedaan, voor mij is het de eerste maal. Klazien loopt overigens niet mee vandaag. De voorbereiding voor 10+km hardlopen is de afgelopen niet optimaal geweest. Het lange afstandswandelen (waaronder de Kennedymars Haaksbergen en de tweedaagse Tocht om de Noord) en werk in Amsterdam gingen vóór, terwijl het ‘s avonds steeds eerder donker wordt. Vanaf 30 september heb ik er toch nog 4x tijd voor gevonden 🙂

De Ravijnloop door een villawijk van Nijverdal en over de Sallandse Heuvelrug heeft de van het RTL programma Obese bekend geworden trap van 65 treden in het parcours opgenomen. En loop je zoals ik drie ronden om aan de 15,3km te komen, heb je dus driemaal de trap te nemen. Nou is dat doordeweeks op de stations Zwolle, Duivendrecht en Bullewijk sprintend om aansluitende treinen en metro’s te halen ook geen probleem. Toch vergt het terrein een andere set spieren dan op de ‘diesel’ recht vooruit over vlak terrein rond het eigen Balkbrug.

Het ophalen van het startnummer in het sportcentrum Het Ravijn langs het spoor gaat vlot. Het is niet aangegeven waar de start zelf is, dus verscheidene lopers, mijzelf incluis, zoeken even, voor het buitenterrein van het zwembad het start- en finishvak gevonden is.

Startvak Ravijnloop 2016Henk Borgmeijer is weer present als speaker. De 5km lopers starten om 14u en aangezien het parcours record op 16min staat, wordt a la minute de starttijd van de 10 en 15km lopers vervroegd naar 14:13u. Het zou anders wat bizar zijn als het start- en finishvak nog niet leeggelopen is, als de eerste 5km lopers alweer terug zijn. Overigens iets, wat ook van tevoren bedacht had kunnen worden.

Selfie Henk-Jan voor start Ravijnloop 2016En dus is het nog even tijd voor rekken en strekken, de selfies, aanmoedigingen en opstellen in het startvak. De muziek en de GPS logger aan en gaan!

Het eerste stuk is verhard, gaat licht omhoog. Hé, verrassend door de Jan van Galenlaan. In de villa’s op nummers 13 en 15 woonden vroeger een broer en zus van mijn vader naast elkaar met hun gezinnen. We zijn als kinderen hier geregeld op bezoek geweest en hebben in het bos erachter gespeeld.

De Cornelis Evertsenlaan gaat steil naar beneden. Grote stappen met de rem erop. Van Heemskercklaan, De Ruyterweg en Trompweg weer omhoog. Dan de Obese trap. De eerste keer is het nog te druk om echt tempo te kunnen maken. De 2e en 3e ronde neem ik moeiteloos 2 treden tegelijk. Op dit punt staat ook nog wat publiek langs de kant, en zijn fotografen actief. Voor de rest is het rustig langs het parcours. Dan een stuk door het bos slingeren tot je weer op de Ruyterweg bent. Het gaat op en neer, deels verhard en dan weer door het zand. Het waterpunt gebruik ik de 2e en 3e ronde wel, hoe weinig onder het rennen ook maar binnen blijft.

Volgens Klazien is in de afgelopen jaren het geasfalteerde Goudzoekerspad langs de spoorlijn gevolgd. Nu gaat de route over het wandel- en ATB pad ernaast! Ik ken een deel ervan van de Bondswandeling 1916 van Ommen naar Holten die ik augustus 2013 in de brandende zon deed.

Het zijn stukken zandpad die alsmaar op en neer gaan met bochten, smalle bospaden en rul zand. Het venijn zit in de staart, een met matten verstevigde steile klim gevolgd door erg rul zand steil naar beneden in een bocht naar links. Begin je je net zorgen te maken over het stilvallen, kun je met reuzenpassen weer volop naar beneden suizen. Een fotografe schiet hier letterlijk vol. Het zullen best spectaculaire platen geworden zijn. Dan nog wat slingers voor een ronde erop zit bij de achteringang van Het Ravijn. De eerste ronde ben ik wat 5km lopers achterop gekomen, na de 2e ronde blijven er weinig mensen voor over om als haas te gebruiken. Een enkeling haalt mij in. Duidelijk is, dat het gros van de hardlopers dit parcours voor de 5 en 10km wel mooi genoeg vinden.

Ik heb me ingesteld op 1u30m als mooie tijd voor zo’n parcours. Dat ik dan – terwijl Henk Borgmeijer m’n naam nog moet opzoeken op de lijst en me vraagt of ik echt uit Balkbrug kom – op de finish klok in 1u28m binnen ben, stemt me tevreden. Netto tijd is 1u28m08s. Er blijken 63 deelnemers aan de 15km variant te zijn geweest. Van hen zijn er 14 na mij gefinisht.

De uitgereikte bidon van de webshop sportvoeding.com blijft vrijwel leeg. De vaten met isotone sportdrank zijn door de 5 en 10km lopers helemaal geleegd. Voor de 15km is er – vreemd genoeg – niet aangevuld. Verder ook geen medaille, shirt of ander aandenken. Het hardlopen moet je zelf doen en daar je lol uit halen. Als je hebbedingetjes zoekt, kun je beter gaan slenteren op de Huishoudbeurs of Libelle Zomerweek.