Tweede dag 11e Tocht om de Noord 2016 van Groningen naar Zoutkamp

tocht-om-de-noord-2016Op de 2e dag van de 11e editie van de Tocht om de Noord (zie verslag 1e dag gisteren) gaat de wandeling verder vanaf de Hanzehogeschool Groningen naar Zoutkamp. Dat betekent vanmorgen om 4u opstaan en de auto pakken naar het noorden. De auto kan ik kwijt op de ijsbaan net buiten Zoutkamp, op steenworp afstand van de groepsaccommodatie waar we eind mei 2014 onze jaarljkse Economentop hielden. Het terrein stroomt snel voor met de honderden wandelaars die in de eerste bussen terug naar ‘stad’ mogen voor de start van de wandeling.

Groningen – Garnwerd (10km)

Zicht op Starkenborghkanaal bij PaddepoelTwintig minuten wachten gaat in het zaaltje voor de stempelpost in de Hanzehogeschool Groningen zitten. Overal heenwaaierende kuddes wandelaars, één tafel met stempel en scan voor een paar honderd man die één ding willen: wandelen. Zodra ik eenmaal de gang te pakken heb op de Zernikelaan – één teen met blaar heb ik vanochtend van een pleister voorzien, voor de rest voelen de voeten weer goed – is het oponthoud snel vergeten. Op de Paddepoelsterbrug nog een blik op het Starkenborghkanaal en dan over het betonnen fietspad richting Paddepoel en Wierum. De zon komt achter ons steeds hoger en is nu nog schitterend om te fotograferen. Dit stuk is onderdeel van het Pieterpad. Regelmatig duikt een wandelaar naar rechts om deze altijd bijzondere momenten op een dag vast te leggen. Voorbij het buurtschap Wierum steken we het Reitdiep over. De Hunze die vanaf het noorden van de stad Groningen Reitdiep heet, is het centrale thema van deze tweedaagse.

Na de buurtschappen Oostum met opengestelde Kerk Oostum en Krassum naderen we Garnwerd. In 2014 passeerde de Tocht om de Noord dit dorp ook. Nu is er een open kerk, doorgang door het café en een feestelijk versierde molen, muziek en spotgoedkope koffie of thee met taart (€1) achter de school De Kromme Akkers, waar ik op bijna 10km lopen een eerste rust houd.

Garnwerd – Schaphalsterzijl (12km)

Kerk Garnwerd Tocht om de Noord 2Na de schattige straatjes van Garnwerd en de oversteek van het Reitdiep gaat de volgende etappe via Allinghuizen naar Winsum. Vanaf Bellingeweer door de Hoofdstraat met imposante boerderijen, herenhuizen en het gemeentehuis van Winsum. Dan bij het station onder het spoor door, nog een slinger en weer over het spoor naar het historische centrum, met een lus door ‘t Appelhof. Bij de Gouden Karper schuiiven de 25km wandelaars aan. Op een trailer worden groepsfoto’s gemaakt. Ik maak de foto juist van de andere kant.

Snoep en boeken voor wandelaars Tocht om de Noord in Kinderboekenhuis WinsumWe wandelen door het Kinderboekenhuis, een museum met 30.000 historische kinderboeken. Menig wandelaar op leeftijd neemt zich direct voor snel terug te komen voor een langer bezoek. Bij Camping Marenland denken veel wandelaars dat de rij voor de wc een doorgang op de route betekent. Nee, aansluiten is niet verplicht. We verlaten Winsum aan de kant van het buurtschap Oldenzijl richting Schilligeham.  Bij de ecologische boerderij Kleikracht krijgen we een stukje kaas aangeboden.

Het is druk op de smalle fietspaden die langs het water en door de polders slingeren tussen Schapehals en Schaphalsterzijl. Regelmatig moet ik de berm in; als je met z’n drieën naast elkaar kunt lopen, doe je dat natuurlijk zonder verder om te kijken 😉

Boven op de sluis houd ik mijn tweede rust. De jas is al lang uit, de zon schijnt uitbundig!


Schaphalsterzijl – Zuurdijk (10km)

Wandelbankstel bij Waddenfun Tocht om de NoordMet enige fantasie volgen we de loop van het Reitdiep. Van het water zelf zie je niet veel. De betonnen fietspaden zijn voor de wandelaars vandaag. Via Schouwerzijl en Schouwen gaat het naar Warfhuizen, waar bewoners veel werk hebben gemaakt van muziek, uitdeelposten en een warm onthaal van de wandelaars, niet alleen rond het Dorpshuis De Warf Warfhuizen, maar tot voorbij de bebouwde kom.

Humor op de fietspaden naar Waddenfun. Zo kun je het landschap ingelijst fotograferen, op een blauw bankstel aan de rand van een akker uitrusten en jezelf uiitdagen op een kabelbaan. De route gaat door het indoor rope park. Er wordt gemusiceerd en koek & zopie verkocht. In Zuurdijk hebben ze humor. Alles wat maar ‘op smaak’ te maken is, is op borden uitgeschreven, wordt uitgedeeld of verkocht. De buurtschappen 2e Nijhoezen en 1e Nijhoezen brengen we maar de tent van Landschapsbeheer Groningen bij de opengestelde kerk. Piepers proeven, langs spoken wandelen over het kerkhof, of naar molen De Zwaluw.

Zuurdijk – Zoutkamp (8km)

Van Zuurdijk gaat het over fietspaden en doorgaande wegen eerst naar Houwerzijl. Je krijgt er een gratis proefdruk bij de drukker en boekbinder. De oproep van Doede Veltman heeft geholpen, het terras voor de Theefabriek zit vol!

Visafslag Zoutkamp Tocht om de Noord 3Ik ben in 2014 uitgebreid binnen in het museum, theewinkel annex schenkerij geweest en loop nu door. Om de hoek ligt het Speelbos Huizerzijl, waar we doorheen wandelen. Aan het eind een enorme siepel (ui) met weer koek & zopie. Van honger omkomen lukt niet vandaag. Van gratis ei, worst en kaas, koekjes, drop, aardappeltjes, paprika, komkommer en tomaat tot betaalde pannenkoeken, appeltaart en dergelijke. De ingehuurde barista haalt ons regelmatig in om z’n post weer in te richten. Ieder dorp en uitbater pakt zo wat mee van de toegestroomde wandelaars.

Dat geldt ook zeker in het vissersdorp Zoutkamp, waar we eerst over de zeedijk langs het Reitdiep gaan. Het Reitdiep stond in open verbinding met de Waddenzee en dus onderhevig aan eb en vloed, voordat sluizen in Zoutkamp voor veiligheid zorgden en de Lauwerszee in de 20e eeuw werd ingedamd. De dijk weer af, het bos door en Zoutkamp in onder begeleiding van percussionisten, de steelband Panmagic, op naar Palingrokerij Postma. We maken een ronde over de visafslag, door de palingrokerij en ook het Visserijmuseum. Hier krijgen we een plastic bakje garnalen aangereikt. Aan een prikker rijgen lukt me niet, dus gaan de garnalen groepsgewijs uit het bakje mijn keel in.

Een heuse finishvlag en toegejuicht worden bij de entree van de tent aan de S.H. Woldringhstraat. De 2 gestempelde Raaisbewiezen zijn goed voor een gouden Pronkjewail en een pakket ansichtkaarten van Groningen. Traditiegetrouw een stamppotbuffet. Hutspot en boerenkool, compleet met worst en spekjes, uien en augurk plus mosterd.

Selfie Henk-Jan met pronkjeail Tocht om de Noord 2016 in ZoutkampNagenieten met andere wandelaars en dan de laatste kilometer terug naar de auto, voldaan en blij. Complimenten aan de organisatie en vele vrijwilligers!

Eén kritische noot over de Tocht om de Noord app. Dat deze zondagmorgen tot in Winsum aan toe geen foto’s maken en uploaden op de ‘mijn Tocht om de Noord pagina’ toestaat, omdat dit alleen ‘tijdens de Tocht om de Noord kan’, is suf.

Zie ook: