Nazomertocht SWOS in Nationaal landschap IJsseldelta rond Zwarte Water en Vecht

De Veldschuur RouveenDe SWOS organiseert na puzzelen met activiteiten op omliggende zaterdagen in Rouveen en Staphorst vandaag de nazomertocht. Gerrit Lindenholz heeft de routes uitgezet, ditmaal met het Staatsbosbeheer bezoekerscentrum De Veldschuur Bid en Werk in Rouveen als start- en eindpunt. Voor mij dus uitslapen om toch op tijd voor de start om 8u in de 20km verderop tegen Hasselt gelegen uithoek van het buitengebied van Rouveen te rijden. Het gebruikelijke weerzien van trouwe wandelaars en organisatoren geeft al voor de start een gemoedelijke sfeer. De grijze lucht en lichte regenval net vóór aanvang doen de pret niet drukken.

Veldschuur – Genne (8 km)

Nazomertocht SWOS passeert gemaal StreukelHet landelijke buitengebied maakt in de eerste kilometers plaats voor de woonwijken buiten het centrum van Hasselt. Het tempo zit er meteen lekker in. Jan uit Sneek sluit zich bij me aan. De wereld is klein. Als hij wil weten hoe ik heet om de foto’s vanavond op internet te kunnen opzoeken, blijkt hij Jan van der Klis uit Bolsward (een achterneef 8e graad) te kennen van de kerk. Ach, en zo gaan de gesprekken van de wortels van onze stamboom, kleverige klissen, CTP Veldzicht in Balkbrug, AZC’s en hulpverlening, wandelervaring en de dankbaarheid voor gezondheid om deze sport te kunnen beoefenen. We passeren molen De Zwaluw (vleugellam, dat nooit!) om de Stenendijk via Streukel richting Genne te volgen.

Schuur zuivelboerderij Glinthuys GenneMijn schoonvader woonde in zijn jeugd in Genne in wat tegenwoordig De Knooiershof heet, voor hij in 1957 met zijn vrouw trouwde en net buiten Balkbrug een boerderij startte. De dijk langs de aanvoerleiding van de Dedemsvaart, de Groote Grift, het gemaal Streukelerzijl, de buurtschappen Streukel, Holten en Genne geeft genoeg afleiding. We zijn aangehaakt bij Henny uit Haarle (Overijssel), een routebouwer van Wandelsport Haarle, centurion en degene die ons vandaag in een nog hoger tempo dan normaal helpt door te stappen. Bij ijs- en zuivelboerderij Glinthuys aan de Verburgweg is een eerste rustpost na 8km. Het is dat Arie Kisteman ons naar binnen maant de controlekaart te laten doorprikken, anders zouden we zijn doorgelopen.

Genne – Haersterveer (5 km)

Schipper Haersterveer trekt ons over de VechtMet een lus over de Klinkerweg en Glinthuisweg komen we weer op de Gennerdijk langs de Overijsselse Vecht. Bijzonder is de verkregen toestemming om bij de schans / havezate Huis Den Doorn achterlangs over de dijk te mogen. De LAW-markering van het Hanzestedenpad en de wandelnetwerkpijlen leiden toch echt linksaf naar de doorgaande De Doornweg. Zelf ontkomen we ook niet aan de linkerberm van deze weg, maar kunnen verderop rechtsaf naar het Haersterveer.

Ondanks de vele wandelkilometers in de omgeving ben ik nog niet eerder hier de Vecht overgestoken. Het is nog maar 9.50u. Ik waarschuw Henny en Jan, dat we mogelijk moeten wachten, aangezien het veer pas om 10u opent. Toch komt de schipper Jacob Versteegh snel naar ons toegehobbeld, weet eigenlijk niet goed raad met de controlekaarten en steekt ze maar in zijn zak. Hij trekt ons letterlijk naar de overkant, terwijl ik foto’s van het waterfront en de boten maak.

Aan de overzijde vragen we onze controlekaarten terug. Henny en Jan nemen direct de benen. Ik pauzeer zelf even. Ieder z’n wandel- en rustgewoontes.

Haersterveer – De Langenlee (5 km)

Theehuis De Agnietenberg Zwolle BergkloosterDe knotwilgen en slingerpaadjes in de uiterwaarden leiden langs recreatieplas De Agnietenberg, begraafplaats Bergklooster met onder meer het vaker bezochte grafmonument van Thomas van Kempen. Slingerend door Zwollerkerspel wandel ik alleen naar de A28, waar vlak vóór het talud een doorsteek naar de Kranenburgerweg is getrokken. Begraafplaats Kranenburg is de laatste jaren uitgebreid met een Chinese begraafplaats en een Islamitisch deel. Over het parkeerterrein de bossen in. Ik heb het in 2014 als startpunt voor het Rondje Zwolle gebruikt. Op het grasveld achter het bos is een groepje dames warming up aan het doen. Ik loop voor Theehuis De Agnietenberg langs de Agnietenberg over en passeer de camping.

Hooibergen in LangenholteHet betonnen fietspad door het buurtschap Langenholte is vanochtend ook populair bij hardlopers en fietsers. De Vecht vanaf de andere kant brengt me naar het rustpunt dat in de tuin van B&B De Langenlee is ingericht. Arie Kisteman helpt er met het ontzetten van een Dixi. Wel handig voor behoeftige wandelaars die niet via een shovel naar het toilet willen. In de partytent zitten Jan en Henny en nog wat 30km lopers. Bastognes van de organisatie als extra krachtvoer.

De Langenlee – Hasselt (13 km)

Boten in jachthaven Westerveld ZwolleAls ik weer opstap, gaan Jan en Henny met me mee. Langenholte ligt tussen de Vecht en het Zwarte Water in. We steken de Wijde Aa over, klimmen ons een weg over en door het Westerveldse Bos, een voormalige vuilstort van de gemeente Zwolle, heen langs het Zwarte Water naar de brug die de Middelweg en de Mastenbroekererallee verbindt en een belangrijke ontsluiting voor de nieuwbouwwijk Stadshagen vormt. Aan de overkant van het Zwarte Water gaan we over de dijk naar het noorden. Ook hier geeft de regelmatige slingering voldoende afleiding. Hollandse luchten, dijkhuizen en passerende fietsers. We krijgen Jan uit Diever in beeld, maar vlak vóór we kunnen aanhaken of passeren, biedt de SWOS ons een banaan of mandarijn aan, maken we een praatje, terwijl deze Jan doorstapt.

Ach, en volg je de dijk, kom je vanzelf in Hasselt. Hoe zou de brug over het Zwarte Water heten? Zwartewaterbrug dus. Onderlangs langs de kade tot bij het café De Kaai (hoe obligaat kan het zijn vandaag?). We laten weer een knip zetten in de controlekaart. Jan en Henny willen direct doorlopen. Ik pauzeer buiten op een bankje aan de voet van de kerktoren.

Hasselt – Zwartewatersklooster – Veldschuur (8 km)

Over de dijk langs het Zwarte Water buiten HasseltAls ik weer in de benen kom, sluit Jan uit Diever zich bij me aan. Hij loopt de 30 vandaag, trekt met me mee door de oude binnenstad, en vergeet ondanks mijn waarschuwing de afslag, waar de 40 en 30km route zich splitsen. Hij mag dus wat teruglopen, terwijl ik de dijk oversteek.

Nazomertocht SWOS in Zwartewatersklooster 2De laatste lus is voor de 10, 20 en 40km gelijk. Eerst aan de Zwarte Waterkant van de dijk. Bij het buurtschap De Velde de dijk weer over, de polder van het Nationaal Landschap IJsseldelta in richting Zwartewatersklooster. De organisatie staat weer klaar met mandarijnen en bananen.

In de middeleeuwen stond hier een nonnenklooster. Nu is het een buurtschap met dicht op elkaar staande boerderijen langs een slingerende, smalle weg. Hier en ook in Hasselt liggen de familiewortels van mijn schoonmoeder. Diverse wandelingen en fietstochten heb ik er al gemaakt, dit typische Hollandse polderlandschap blijft mooi.

Langs de Stadswijk en Kloosterzielstreng, twee watergangen, loopt een betonnen fietspad, dat de ondergrond voor de laatste kilometers naar De Veldschuur vormt. Binnen praat ik nog even de wandelplannen voor de komende weken met Jan en Henny door. Dankzij hen is de eindtijd vandaag supersnel, dat beseft ook Gerrit Lindenholz die ons niet zó snel weer terug heeft verwacht.

Het is mooi wandelweer geweest en een geweldig afwisselende route door dit stukje Overijssel.

Zie ook: