Mariët Hermans – De kleine schrijfgids

de kleine schrijfgidsSinds 1992 zijn al 7 herzieningen verschenen van De kleine schrijfgids van Mariët Hermans. Eind 2015 verscheen een nieuwe editie van Het Groene Boekje, aanleiding voor de auteur om haar manuscript weer te actualiseren. De 136 pagina’s tellende schrijfgids biedt een handzaam naslagwerk voor scholieren, studenten, schrijvers, professionals en amateurs die hun boodschap krachtig en effectief willen laten zijn. Afhankelijk van het tijdperk waarin je in het Nederlands bent geschoold, is bijspijkeren van de laatste taalregels een openbaring of kwelling. Hoe zit het met de tussen-n, vaktermen, Engelse leenwoorden en de vele valkuilen die onze moeilijke taal kent?

Hermans biedft algemene formuleringsadviezen, antwoorden bij alledaagse vragen over correcte zinsbouw, geslachten, stijlfouten en lastige voornaamwoorden. Verouderd taalgebruik, leestekens en de eigentijdse spelling komen voorbij. De uitleg wordt geïllustreerd met goede en foute voorbeeldzinnen en heldere regels en uitzonderingen. Bij diverse onderwerpen heb ik bladwijzers geplaatst. Het Nederlands ontwikkelt zich snel, en dus mag je net als ik blij zijn met een hulpmiddels als De kleine schrijfgids om bij te blijven.

Over de auteur

Mariët Hermans studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Zij is als teammanger en senior traineradviseur schriftelijke communicatie werkzaam bij trainings- en adviesbureau Boertien Training in Naarden.