Kennedymars Haaksbergen 2016

      3 Comments on Kennedymars Haaksbergen 2016

kmhbergenlogoMIjn 12e Kennedymars is de 30e editie van de  Internationale Twentse Kennedymars Haaksbergen. In 2015 voltooide ik de 80km als 38e van de 194 deelnemers in 14 uur en 44 minuten. De starttijd is van 20u verschoven naar 22u, de ‘normale’ tijd voor een nachtmars. Net als andere jaren heeft de organisatie ook kortere afstanden (marathon, halve marathon) zowel ‘s nachts als overdag, en een 10km loop uitgezet. Zo zijn er in totaal 1.000+ mensen op de been dan de 200 Kennedymars wandelaars.

Marjolein Wouters uit Zutphen is ditmaal voor de 15e keer bij deze Kennedymars en mag voorafgaand aan de tocht bij de burgemeester komen in de VIP-ruimte voor een huldiging. Zelf rijd ik vanaf 20.15u van Balkbrug naar Haaksbergen. Ditmaal staan geen verkeersregelaars rond het centrum om automobilisten naar speciale parkeerplaatsen te dirigeren. Ik vind aan de Blankenburgerstraat, een paar honderd meter van de startlocatie, theater De Kappen, genoeg parkeerruimte op een plein. Het afhalen van de stempelkaart (startnummer 15)  gaat vlot. Ik heb een 2e kaartje gratis gewonnen voor zwembad De Wilder in Haaksbergen. Tja, en dat met het mooiste openluchtzwembad van Overijssel in Balkbrug…..Wie weet komt het nog eens van pas, de aanbieding heeft geen einddatum. Daarna wacht ik buiten met andere deelnemers aan een tafel.

Eerste lus Haaksbergen – Boekelo – Drienerlo – Boekelo – Haaksbergen (40km)

Startvak Kennedymars Haaksbergen 2016De bestuurlijke speeches en aandacht voor jubilarissen maakt om 22u plaats voor het startschot dat de ervaren Kennedy walker Carola Regts mag geven op het plein vóór het theater. We draaien het centrum in en maken tweemaal een ronde door Haaksbergen zelf, langs versierde straten, publiek dat vriendelijk groet en aanmoedigt. Jeugd deelt glow sticks uit. Op en top verlicht stap ik de duisternis buiten Haaksbergen in. Het deelnemersveld is na de eerste paar kilometers al helemaal uit elkaar getrokken. Ik kan lekker mijn eigen tempo lopen. In het Rutbekerveld is na 8,5km wandelen een doorlooppost met een beker ranja. Dan gaat het door vai de Oude Veenweg, nieuwbouw in Boekelo.

Kennedymars Haaksbergen 2016 rust in <a href=Na de rust op 13,7km gaat de route langs de voormalige Boekelose Stoomblekerij, nu omgetoverd tot een woon- en werkgebied, Bij Café De Buren zit het terras vol enthousiastelingen die me in dit nachtelijk uur vol vuur succes wensen. Net voor de oversteek van de A35 kom ik een deelnemer in een rolstoel achterop. Als extra uitdaging heeft hij 8kg in blokken gewicht aan zijn rug in een vest zitten. Waar ik mijn beenspieren train, doet hij het met armen en handen. De rest van de Kennedymars zullen we elkaar regelmatig passeren, kletsen en grappen maken.

Via Twekkelo en de overduidelijk naar rubber ruikende Vredestein fabriek en HST Logistics aan het Twentekanaal gaat het groepje van zo’n 7 wandelaars met wie ik ongeveer hetzelfde tempo loop, langs de Grolsch Veste tegenover het NS Station Enschede Drienerlo.  In het naastgelegen Go-Planet Parc is het uitgestorven, uitgezonderd de rustlocatie in het bowlingcentrum op 22,4km wandelen.

Hierna we over de fietsbrug het Twentekanaal weer over, via Twekkelo naar Boekelo. De bewolking is weg, de maan schijnt helder. Wel wordt het merkbaar frisser. Ik ben blij met het zomerjasje. Menig wandelaar is alleen in korte broek en t-shirt op pad, maar dat lijkt me net te koud.

De maan waakt over wandelaars Kennedymars Haaksbergen 2016‘Onze’ groep zet zich weer in beweging voor het laatste stuk naar Haaksbergen, veel onverharde stukken naast rechte stukken asfalt. De zaklamp hoeft amper aan, de ogen wennen snel aan het duister. En met een bijna volle maan en mist over de weilanden is het sfeervol. Tegen half vijf, na 6,5u zit de eerste 40km erop. Ik houd mijn hoge wandelschoenen en de Wrightsocks aan. De antiblaar sokken bevallen goed, de belofte wordt niet helemaal waargemaakt op deze lange afstanden en de vele zand- en grindpaden zorgen voor ‘scheppen’ van zand en gruis in de schoenen. Elke rust schud ik de schoenen uit. Als later na de finish ik de sokken uittrek, zie ik hoeveel zand er binnen in de sokken zit en dus blaarvorming in de hand werkt.

Tweede lus Haaksbergen – Buurse – Altstätte – Lünten – Haaksbergerveen – Haaksbergen (40km)

Kennedymars Haaksbergen 2016 betreedt AltstätteDe tweede helft gaat over de Buurserstraat Haaksbergen uit, het Koningin Wilhelminaviaduct onderdoor. Vrij lange rechte stukken om het Buurserzand heen. Bij de rustpost Captain Jack in Buurse geniet ik van een cola en druiven. Buiten heb ik mijn rechterknie gestoten tegen een houten picknickbank. Het bloedt serieus, maar ik heb geen zin in een tijdrovend full swing EHBO circus rond mijn been. Laat de buitenlucht en het bloedstollingsmechanisme maar samenwerken deze ochtend. Bij de Haarmühle gaan we de grens over. De latere start van de mars heeft hier voordeel. Het is alweer licht als we Altstätte naderen. Lokale bouwvakkers klussen al in nieuwbouwhuizen. Het stuk langs de Ahauser Aa, dat vorig jaar glibberen in het donker was, is nu goed te lopen. Bij Dorfgasthof Wissing in Alstätte verse, kokendhete thee. Die leng ik aan met eigen ice tea om er geen ‘uren’ te zitten. De voeten houden zich goed, natuurlijk zijn ze pijnlijk en worden de spieren stijver. Anders dan vorig jaar is geen blarenbehandeling nodig. Om 8.45u stap ik weer op.

Kennedymars Haaksbergen 2016 rustpunt bij Gasthof zum Jägerhaus LüntenHet gaat weer 7km verder tot de volgende rust in hotel Zum Jägerhaus in Lünten. Soep en brood van de zaak. Rechte, lange stukken op dit traject, een klein van de groep mannen heeft 5-10 minuten voorsprong maar blijft in zicht. Van achteren komt me niemand voorbij. Tot de volgende rust in Buurse bij boerderij Nijhuis aan de Broekdijk is het opnieuw 6km. Suikerbrood, sinaasappelsap en sultana.

Dan het Haaksbergerveen. Anders dan vorig jaar droog, hoewel de bewolking terug is na een heldere nacht. Na het Vlonderpad tref ik de rolstoeldeelnemer weer eens, ‘een beetje weerstand’ overwinnend op de onverharde, hobbelige graspaden. Op de fietspaden haalt hij me weer in. Ik speel wat met verschillende tempo’s al naar gelang er bijpassende synth pop voorbij komt in Spotify. Als steun in de rug 3,5km vóór het einde nog een ranja post bij Erve Tuchter aan de Huttenweg. Het is er ‘vrij pakken’ bij de bananen, sultana’s en krentenbollen, aldus de gemoedelijke vrijwilligers.

Henk-Jan selfie bij Finish Kennedymars Haaksbergen 2016Het laatste stuk naar Haaksbergen gaat gemakkelijker. Het einde is in zicht. Om 12.57u maak in een selfie voor de finish vlag en druk de GPS logger uit. Binnen de felicitaties aan en van andere deelnemers, het spontaan herkend worden als de man die leuke verhalen schrijft over Kennedymarsen op Facebook. De oorkonde wordt me keurig gebracht, terwijl ik geniet van een alcoholvrije Warsteiner, een laatse eigen kadetje.

De 12e Kennedymars is uitgelopen in een prima tijd (13u57m, psychologisch belangrijk net onder de 14u). Ik ben als 24e van de 200 deelnemers over de finish gekomen. Haaksbergen was de laatste Kennedymars dit seizoen. Complimenten aan de 125 vrijwilligers en het bestuur van de Wandelkring DIO Haaksbergen voor de organisatie!  Op 15-16 september is de 31e editie gepland.


Zie ook: