Eerste dag 11e Tocht om de Noord 2016: Langs de Hunze van Noordlaren naar Groningen

tocht-om-de-noord-2016Na in 2013 en 2014 meegedaan te hebben aan het tweedaagse wandelfestival Tocht om de Noord, hield wondroos op m’n been me in 2015 gekluisterd aan de bank in plaats van de 10e en dus jubileumeditie van de Tocht te doen. Met de inschrijving in het vroege voorjaar was ik er als de kippen bij en blij met een geslaagde inschrijving. Het is letterlijk minutenwerk, alsof je een ticket voor een 1e klas rock act als U2 of Coldplay aan het boeken bent. Het evenement was in no-time uitverkocht. Ik heb startnummer 270 deze dagen.

Proef Groningen

Elk jaar staat een zintuig centraal, ditmaal proeven. Naast letterlijk smaken proeven (elk dorp heeft een eigen thema in ‘proeven’ geadopteerd), staat ook een deel van de provincie centraal bij de opzet van de route. Met het Groninger Landschap en Landschapsbeheer Groningen is de (oorspronkelijke) loop van de Hunze van Noordlaren naar Zoutkamp het cultuurhistorische thema. We lopen van zoet naar zout water, van Drenthe tot aan ‘t Wad wandelen, zoals het Grönnens laid (Gronings volkslied) opent:

Van Lauwerzee tot Dollard tou,
van Drenthe tot aan ‘t Wad,
doar gruit, doar bluit ain wonderlaand
rondom ain wondre stad.
Ain Pronkjewail in golden raand
is Grönnen, Stad en Ommelaand

Atrium Hanzehogeschool voor start Tocht om de Noord 3Vanochtend om 4.15u m’n nest uit. Na douche en ontbijt rijd ik op de cruise control naar de finishlocatie, de Hanzehogeschool op het Zernikecomplex in het noorden van de stad. In diverse naastgelegen universiteitsgebouwen heb ik van 1989-1993 bedrijfseconomie gestudeerd. Bijna terug alma mater dus. Na 5.30u schuif ik aan in het Atrium, krijg traditiegetrouw een Raaisbewies. Hoofdorganisator Peter Velthuis opent, aangevuld met korte speeches van partners van de Tocht om de Noord organisator en het samen zingen van het Grönnens Laid. De kerkorgel videoversie van 2 jaar geleden doet het prima als begeleiding. Nog even naar het toilet en dan kan ik naar de bus die me naar Noordlaren brengt.

Noordlaren – De Tiehof (10km)

Molen NoordlarenAangekomen in Noordlaren bij de IJsbaan kunnen we in de wachtrij aansluiten. Er zijn veel mensen rechtstreeks hier naartoe gekomen om te starten. Zij moeten nog een Raaisbewies ophalen, koffie kopen en het toilet bezoeken, terwijl de in Groningen ingeschrevenen eigenlijk wel direct willen starten. Even geduld voor de eerste stempel, een halve liter water van de ijsvereniging en een hapje. Dan trekt de kolonne al snel uit elkaar. We lopen direct het erf van een boer naast Molen de Korenschoof op, lopen door zijn koeienstallen, terwijl hijzelf trots naast een net geboren kalf staat.
Tocht om de Noord proeverij Noordlaren

In de 13e eeuwse kerk worden we op een mini-lezing getracteerd, waarna buiten de Dorpsstraat met kaarsen en olielampen is verlicht, de bewoners zijn uitgelopen, proeverijen zijn opgesteld. Aan de Meester Koolweg met naastgelegen vaart zingt een koor. De spiegeling van wolken en bomen in de naastgelegen vaart is fotogeniek. We trekken door de Oostpolder en Onnerpolder langs het Zuidlaardermeer. Regelmatig is er wat te proeven: witlof met zeekraal, koek, abrikozen en drop. We volgen de grasdijk langs het Drentsche Diep. Tegen de opgaande zon die met de wolken strijdt, prijken de bedrijventerreinen van Foxhol en Hoogezand. We steken terug naar het westen naar Onnen.

De Tiehof – Hooghoudt Distilleerderij (10km)

Wandelaars Tocht om de Noord gaan door brandweerwagen Haren 1De sokken en schoenen ontdaan van gras en en zand, een eigen bol en drinken op, kan ik weer verder. Het gaat buitenom naar Haren (voor altijd blijft die associatie met een feestje). Bij Buurthuis De Mellenshorst voegen de 25km wandelaars vandaag zich bij de 40km lopers. Bij school De Octopus kunnen we de sfeer proeven. Een vader moedigt zijn kinderen aan de wandelaars vooral ‘goedemorgen’ te wensen. Op een tafelkleed kunnen wandelaars hun handomtrek tekenen en van een naam voorzien. Ik laat mijn linkerhand figuurlijk achter. De mensen met haast lopen door, de rest pakt de doorgang van een brandweerwagen mee. Dan op naar Landwinkel de Mikkelhorst annex zorgboerderij, waar een eierspel gedaan kan worden, dieren bekeken, of de kruidentuinen verkend.

Een slinger door Oosterpolder, opnieuw heerlijke graspaden (zal vast niet iedereen met me eens zijn), maar het tempoverschil tussen gestaag doorploegen en er heel voorzichtig manoeuvreren is zo lekker duidelijk 😉 Bij Waterhuizen steken we het Winschoterdiep. Bij Scheepswerf Pattje worden weer bussen vol wandelaars afgezet om te beginnen aan hun afstand. De Tocht gaat over de scheepswerf, langs schepen in aanbouw en uitzichten over het water.

Parallel aan het Winschoterdiep lopen we naat het noordwesten. Een waterpunt, waar ook noten worden uitgedeeld, pal naast parenclub Swingers Dream, vandaag wel. Het Groninger Landschap heeft een graspad achter de Milieuboulevard – een afvalscheidingsbedrijf en vuilnisbelt – opengesteld dat naar de Europaweg bij de A7 afslag Westerbroek leidt. Aan de andere kant van de weg ligt het bedrijventerrein Driebond. Noordlease voorbij, aan de voorzijde speelt en zingt Peter voor de wandelaars, komt Hooghoudt Distilleerderij in zicht. Hier komen wandelaars die nog moeten beginnen samen met de anderen.

De grappen over alcoholcontrole, wat er op de drankpost wordt uitgedeeld (echt: limonadesiroop), doden de wachttijd vanaf de houten brug naar de distilleerderij en bezoekerscentrum. Ook hier zie je wandelaars met haast hun stempel halen en direct buiten verder lopen. Zelf schuivel ik mee met de stoet naar binnen. Ik ben op mijn Rondje Groningen in januari 2015 buiten geweest, nog nooit binnen. Er zijn maandelijks rondleidingen, nu doen we het zonder gids langs de ketels, vaten en flessen. Buiten gekomen is het wel weer tijd voor een eigen bol en drinken.

Hooghoudt – Gerrit Krolbrug (10km)

Proeverij Tocht om de Noord op Euvelgunneweg GroningenDirect naast Hooghoudt ligt de Hunzeloop. De wandeliing gaat over de Euvelgunnerweg, waar weer diverse proeverijen zijn opgesteld. Worst, fruit, wilde planten zoals weegbree en stevia. Verderop bij een boerderij trekken we door de schuur, worden gewaarschuwd door een acteur voor een zieke. En ja hoor, in een schuurtje ligt een 35-jarige onder de wol. Zou het de paling van vrouwlief zijn, of toch de Hooghoudt jenever? Nog vóór de N7 krijg ik een krentenbol van de Rabobank aangeboden. Verkeersregelaars begeleiden vandaag de wandelaars over drukke kruispunten zoals hier.

Op de (nieuwe) Sontbrug wordt ik met voornaam aangesproken. Een trouwe lezeres van de wandelverslagen heeft me herkend en wist nog haarscherp dat ik vorig jaar last van mijn been had. Leuk! Aan het Damsterpad bij de Praxis opnieuw muziek van gospelgroep Benefaction en proeverijen. Het gaat maar door vandaag. Bij het Damsterdiep en Floradkade kijk ik m’n ogen uit. De fietsroute van Lewenborg naar het centrum v.v. langs de Rijksweg uit mijn studietijd heeft hier rond de Nieuwe Oostersluis een totaal ander uiterlijk gekregen.

Via de Pop Dijkemaweg en de Hunzeboord langs de soms wel, soms niet meer zichtbare Hunze slingeren we door de wijk Ulgersmaborg. Een rode waterzak van Lexus Louwman, zelf radijs of wortels oogsten (en opeten), puur vruchtensap drinken of zien hoe verse appelsap wordt geperst.

Bij de Gerrit Krolbrug deelt men glaasjes vruchtenlikeur en appels uit. Een Groningse band speelt er blues. Tijd voor een rust. Al het fotograferen en locaties delen in Swarm en de Tocht om de Noord app maken aansluiten van de powerbank op de smartphone noodzakelijk.

Gerrit Krolbrug – Hanzehogeschool (10km)

Over de Hunzedijk gaat het verder. Levensgrote vorken wijzen de weg naar Hunzeborgh, waar je snacks kunt krijgen, en de wc bezoeken. De Hunze stopt hier. Aan de andere kant van de N361 en N370 / Noordzeeweg, een nog altijd rare knik in de ringweg Groningen, is korenmolen Wilhelmina opengesteld. Natuurlijk trekt de Tocht er doorheen. In Noorderhogebrug staan muzieksmaken centraal. De massaal uit hun huizen gekomen bewoners trakteren op Hollandse hits of latin remixes. De MacBeth Pipe Band speelt bij het buurthuis en vlak voor de afslag naar het Reitdiep is nog een harmonie actief.

Wilfridusbrug GroningenDe zon schijnt uitbundig op het pad naar het Bezoekerscentrum Buitenplaats Reitdiep. Aan de achterzijde wacht opnieuw een door het Groninger Landschap opengesteld grasland tot aan het Nieuwe Gat. Halverwege de Winsumerweg steken we een landbouwtunnel door om op het Walfriduspad te komen. Soepel de trap op, de spoor-/fietsbrug op en weer foto’s maken van de fraai vormgegeven witte Wilfridusbrug en het kanaal.


Finish Tocht om de Noord dag 1 bij Hanzehogeschool GroningenHet laatste ommetje is langs het Sportpark Het Noorden, over de Selwerderhof (niet over, maar langs de gelijknamige begraafplaats) naar de Sprikkenburg, het onverharde pad langs het kanaal. TastyBasics deelt hier belegde koek en crackers uit. Voor de noordelijke ingang van het Zernikecomplex nemen acteurs opnieuw wandelaars op de proef. Blijft intrigerend hoe meegaand ze zijn.

Op het Science park is een doorgang van de Energy Barn, een broedkamer van nieuwe voedingsconcepten, waar wetenschap en praktijk elkaar ontmoeten. En ja, voor de wandelaars weer een uitgifte van vruchtensappen, brood en koek. Vlak voor de finish bij het Atrium van de Hanzehogeschool wacht een speaker me op. Mijn Sanquin shirt en sportieve uiterlijk vallen hem op en inderdaad, op 60 meter na 40km op de GPS logger. Het is bijna 14u, als ik mijn raaisbewies voor de laatste keer stempel en de finishtractatie bon inwissel voor mosterdsoep en een bruine bol met kaas.

 


Zie ook: