Adam Watts – The Hero and the Pain

adam watts hero painIntrigerende teksten meteen in de opener en tevens het titelnummer van The Hero and the Pain van Adam Watts. “The hero and the pain. Now I’m loading the gun, and I’m planning attack. And I’m asking the Son, for my life back. ‘Cause I killed all of my faith. When I cried for Him and no answer came… No answer came.” De zelfverklaarde held met geweer in de aanslag, z’n geloof kwijt, zonder antwoorden… Op 8 maart 2016 kwam dit zelfgeproduceerde en gecomponeerde 7e soloalbum van Watts uit, voor mij een eerste kennismaking. Wave pop die doet denken aan een mix van The Listening (Gabriel Wilson c.s.) en Simple Minds. Watts produceerde in het verleden albums van The O.C. Supertones, Jeremy Camp en Pax217.

Watts ligt ook in A Wave Does What a Wave Does op zijn knieën, roept vervolgens vertwijfeld Motherfather. Wat een passie en intensiteit. Je bent mijlenver van de oppervlakkige top-40 tunes hier. De strijkers in Running Out of Heroes geven het een folksy klaagzang invulling. Waar zijn de echte helden te vinden? Of moeten we om die ene Held te vinden beter kijken?

Fascinerende percussie houdt het tempo in Cage hoog, de sfeer opnieuw meeslepend als bij The Listening. Voor het akoestische World War Three deelt Adam de microfoon met iRussi (samen met Adam Watts en Gannin Arnold vormt ze sinds 2014 het trio Broken City). Een boeiend samenspel van piano en percussie vormt het tandem dat From Here You’re On Your Own vaart geeft. Intiem met akoestisch gitaar en cello is Somebody Somewhere, waarna de pianoballad Let You Win over gebroken relaties je aandacht vraagt. Voor je het weet zit je tot over je oren in Feels Like This met donderend slagwerk, onderkoelde synthesizer soundscapes en gitaarsolo. Computerdrums en ogenschijnlijk eenvoudige basis ligt onder More, dat aan de kwaliteitsliedjes van Sting appelleert. Ik kan je verzekeren, dat meervoudige luisterbeurten je oren geen pijn doen. Muziek voor hoofd en hart van deze getalenteerde multi-instrumentalist en componist. WIl je nog eens weten wat Watts’ holistische visie op modern drumspel is, bekijk dan zijn video-instructie.