Wandelen over Utrechtse Heuvelrug tussen Amersfoort en Woudenberg

Huis Bandenbroek Amersfoort 1Na vorige week zaterdag een eerste route uit de gids Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug bij Hilversum te hebben gewandeld, staat vandaag een combinatie van 3 routes (Amersfoort, Den Treek en Woudenberg) op het programma. Een stadswandeling in combinatie met het bosrijke gebied ten zuiden van Amersfoort met cultuur, landgoederen, oorlogsverleden en nieuwe natuur.

Koppelpoort Amersfoort 2

Koppelpoort Amersfoort

Ik rijd ‘s morgens met de auto naar Amersfoort, om op aangeven van routebouwer Rob Wolfs de parkeerplaats bij de tennisbanen van LTV Flehite (‘de mooiste en gezelligste tennisclub van Amersfoort’) op te zoeken. Om kwart voor acht weigert de iGOTU gps logger signalen op te pikken. De Endomonde applicatie op de smartphone heeft er minder moeite mee. Goed, een keer op die manier.

Waterdaal – Amersfoort – Oud Leusden

Ik loop direct het bos Nimmerdor uit langs de bebouwing van de Boslaan naar de Arnhemseweg en spoorlijn om de wijk Dorrestein door te steken naar de Heilgenbergbeek. Het graspad langs de beek is kwetsbaar gebied, maar toch mag je er lopen. In Park Bandenbroek staat een fraai landhuis. Een enkele hardloper of hondenbezitter is op de been. Ook verderop aan de andere kant van de Stadsring is het in de binnenstad nog rustig. Winkels worden geopend. Ik heb intussen diverse wandelingen in Amersfoort gemaakt, maar ook vandaag vallen me weer nieuwe gevels, kunstwerken en panden op aan Muurhuizen, de Appelmarkt, de Bloemendalsestraat en het Plantsoen-Noord.

Golfterrein Hoge Kleij bij Kamp Amersfooret niet betreden

Golfterrein Hoge Kleij bij Kamp Amersfooret niet betreden

Door de Koppelpoort, langs het Eemhuis, waar deze dagen het Eemhavenfestival plaatsvindt. De foodtrucks en terrassen duiden op gezelligheid later. Ik doorkruis het station, waar het wel een drukte van belang is. Obligaat, maar blijvend mooi is de rondgang langs de villa’s in het chique Bergkwartier dat via het bosgebied Klein Zwitserland uitkomt bij de Stichtse Rotonde. Aan de overzijde van de N221 begint het landgoed Den Treek Henschoten, een 2000 ha groot landgoed, waar een flink deel van de route doorheen gaat. Ik passeer golfclub De Hoge Kleij,  waar op elke tee al golfers te vinden zijn,  en het Kamp Amersfoort. Op de WS78 wandeling Sporen rond Amersfoort (november 2015) ben ik in het Kamp zelf geweest, nu zie ik andere delen, waaronder het kunstwerk De Ladder en het te koop staande ‘t Huys te Kalkwegh. Een brug brengt me in Oud Leusden aan de overzijde van de A28, waar de onverharde Kerkweg wacht.

Oud Leusden – Langeveen – Treekerduinen – Griftpark – Woudenberg

De stad ligt achter me, de bossen en heidevelden in het landgoed voor me. De wandelgids laat me afwisselend bomenlanen, heidevelden, smalle graspaden en rulle ruiterpaden zien. Op sommige plekken, met name rond de heidevelden, zijn andere wandelaars te vinden. Voor het grootste deel ben ik alleen.

Huis Geerestein Woudenberg

Huis Geerestein Woudenberg

De Akkersesteeg verbindt Den Treek – Henschoten met het Griftpark en landgoed Geerestein. De Grift is hier een afwateringskanaal, dat naar het Valleikanaal voert. Hoeve Griftpark is een Rijksmonument, maar wordt gewoon bewoond. Aan het eind van de bomenlaan door Geerestein wacht het dorp Woudenberg. Een gang door de Oranjebuurt, het plein waar de zaterdagmarkt wordt afgebroken, en een bijna 1,5km lang stuk over de stoep van de Stationsweg West. Fraaie huizen, maar ruimte krijg ik weer op de Rumelaarseweg. De Monnickendijck is tegenwoordig een fietspad langs de Stulperbeek. Formeel is het de grens tussen Maarsbergen en Woudenberg. In 2008 is het traject hersteld, nadat de dijk in z’n geheel vervallen en onherkenbaar geworden was. De gids vraagt om bij de Woudenbergse Grift ‘een smal, soms flink begroeid graspaadje’ te volgen, maar dat is vandaag volledig ingenomen door een perceel mais. Na een 3e rust op de ANWB paddenstoel ter plaatse neem ik de naastgelegen asfaltweg.

Filosofenpad langs Paradijsweg Oud Leusden

Filosofenpad langs Paradijsweg Oud Leusden

De onverharde Meentsteeg leidt naar enkele campings dichtbij het Henschotermeer. De wandeling gaat naar het noorden over de Oude Utrechtseweg weer door het natuurreservaat Henschoten richting Den Treek. Het opnieuw over de Akkersesteeg gaan verruil ik voor een eigen doorsteek van het landgoed langs het Hazencasino en de Houtlaan. Direct na de 4e rust op weer een paddenstoel begint het onverwacht fel te regenen. De poncho dus maar uit de rugzak en een kwartier doorstappen ‘onder zeil’. Gelukkig schijnt op de onverharde Paradijsweg de zon weer. Hier zie ik veel hardlopers oefenen. Met een loopbrug de A28 weer over. De Utrechtpad markering mis ik nu – was handig geweest, want die leidt me naar het startpunt – dus volg ik die van het Westerborkpad, om in het bosgebied Zandbergen even OSMAnd erbij te pakken om de juiste bospaden naar het noordoosten te pakken en de auto terug te zien, nu ingeklemd tussen andere auto’s bij de tennisclub.