Wandelen buiten de binnenstad van Hilversum

Wandelen buiten binnenstad van Hilversum 018Vandaag maken Klazien en ik – ja, weer eens samen aan de wandel – een rondwandeling buiten de binnenstad van Hilversum. Zowel het Westerborkpad als de Kennedymars Hilversum doorkruisen het centrum van de mediastad. Op deze routes en bijvoorbeeld ook het Trekvogelpad kwam ik ook op stukken van het Voetstappenpad. Er is bij Gegarandeerd Onregelmatig na Amsterdam, Rotterdam, Leiden, Den Haag, Utrecht en Eindhoven nog geen bijpassende wandelgids uitgebracht, dus heb ik een combinatie van het Voetstappenpad rond Hilversum en lus om Hollandsche Rading gemaakt. Per trein reizen we, gebruikmakend van een 2e e-ticket uit het Seizoensretour trio van de NS Spoordeelwinkel, ‘s morgens naar station Hollandsche Rading.

Rondwandeling Hollandsche Rading (16,7km)

Huis Eyckenstein Maartensdijk

Huis Eyckenstein Maartensdijk

Om 8.54u starten we met de ‘korte’ ronde. Uit de gids Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug nemen we de 2e route, een rondwandeling van 16km met start en eind bij station Hollandsche Rading. In het Goois Natuurreservaat zine we de Zuid Hengstenberg met de grote kuil en verderop het Maartensdijkse Bos. Een tegemoetkomende wandelaar tipt ons een enorme oranje zwam op een boom. Kijken en fotograferen dus. Heel wat mooier dan een gewone knolzwam op de grond. De bossen staan vandaag alweer vol met zwammen, terwijl de bramen nog lang niet rijp zijn, een ander teken van de bijzondere zomer dit jaar. Restaurant Mauritshoeve en Landgoed Eyckenstein zijn de bezienswaardigheden op het eerste stuk, dat afwisselend door loof- en naaldbos, langs weilanden en oude beukenlanen gaat en aan het eind langs de bebouwde kom van Bilthoven schuurt.

De bewoners van het hondenpension Beukenhove aan de Leijen in Groenekan zorgen voor veel lawaai. Verderop in landgoed Beukenburg is het weer rustiger. Fietsers, hardlopers en andere wandelaars, ook later tussen de weilanden op de Prinsenlaan dat in Maartensdijk op nieuwbouw (Prinses Ariane en Amalia hebben er hun straten gekregen). Op de Dorpsweg komen 2 meiden op rolschaatsen met enorme rugzakken op ons voorbij. Ze volgen ook het Vuursche Pad, een geasfalteerd fietspad, dat tot in Hollandsche Rading verhard blijft. Eigenlijk heel ongewoon voor een zandpadgarantie >85% gids.

Voetstappenpad: ronde om Hilversum (27,5km)

Welkom op het Voetpad - Voetstappenpad Hilversum ErfgooiersbosVoor de 2e maal gaan we de Vuursche Dreef op naar de parkeerplaats van het Goois Natuurreservaat. Ditmaal houden we er links aan, een opstaproute naar het Voetstappenpad. Het Voetstappenpad is een in 1938 aangelegde rondwandeling om Hilversum. Het pad is aangegeven met betonnen markeringen met een witte voetafdruk en kleine plaatjes met een voet. Ter ondersteuning zijn stickers met een voetafdruk op lantaarnpalen of houten paaltjes in de bossen geplaatst.

Opstappunt voor Voetstappenpad Hollandsche RadingOver de fietsbrug parallel aan het in 2013 opgeleverde ecoduct Zwaluwenberg over de A27. Blijkbaar loopt een ruiterpad wel over het ecoduct. Dat zorgt zo te zien voor nogal wat verkeer op het zandpad. Bos maakt plaats voor het heideveld Hogenberg. Dan langs de rand van de bebouwing aan de zuidwestkant, om vervolgens de wijk Kerkelanden en een bedrijventerrein door te steken. In 1938 zal er nog geen bebouwing zijn geweest. Het blijft opletten waar voetstappen gemarkeerd zijn. Pas voorbij de Vaartweg duiken we het bos weer in. Gek, maar op zo’n route heb je dan alweer genoeg stad gezien.

Het Corversbos en Spanderswoud leiden naar de Crailoseweg en de bijbehorende heide. Tijdens mijn maanden militaire opleiding tot (dienstplichtig) sergeant heb ik hier veel gemarcheerd, hoewel ik er nu met veel meer plezier loop. De blaffende honden die tijdens de vakantierust van hun baas of bazin bij DIerenpensioen Crailo worden vertroeteld zijn tot in de verre omtrek te horen. Bij Klazien is de lol er wel van af, het tempo zakt. Maar goed, samen uit, samen thuis.

Grenspaal Utrecht - Noord-Holland bij natuurreservaat De Zuid

Grenspaal Utrecht – Noord-Holland bij natuurreservaat De Zuid

Bij Anna’s Hoeve gaan we de A27 onderdoor, bekend terrein van het Trekvogelpad, verderop over de Hollandse Sloot, de provinciegrens van Utrecht en Noord-Holland. De hoge grenspalen zijn nog altijd herkenbaar. Op het parkeerterrein van Landgoed Groot Kievitsdal is het al lekker druk. Onderweg blijven we tegemoetkomend verkeer groeten. Een soort spel in het westen van het land, aangezien het merendeel van de landgenoten er niet gewend zijn elkaar te begroeten.

Nee, we zijn er nog niet. Over de Zwarteweg, langs het Hilversums Wasmeer en dan door het natuurreservaat De Zuid in een rechte lijn naar de Vuursche Dreef, een kilometer voor het eind de rechtsaf naar de A27 afbuigende Voetstappenpad markering rechts liggend laten. Even voor 17u schuivelen we perron 2 van Hollandsche Rading weer op. Om 17.06u kunnen we met de sprinter naar Hilversum, staand in de internationale DB trein naar Amersfoort en dan gelukkig zittend naar Zwolle en Ommen.