Twee zonovergoten weken in Toscane met tips voor belangstellenden

Zonsondergang vanuit vakantiehuis Lamporecchio gezien 2Van vrijdag 22 juli t/m zondag 7 augustus 2016 hebben we volop genoten van onze tweede zomervakantie in Toscane. In 2015 zaten we dichtbij Livorno, ditmaal tussen Pistoia en Vinci in Lamporecchio. In de afgelopen periode heb ik al foto’s en belevenissen gedeeld. Vandaag meer tips en indrukken.

Heenreis en overnachting in Vals

Voordeel van Super is ruime kofferbak

Voordeel van Superb is ruime kofferbak

Voor de heenreis vertrekken we om 5u uit Balkbrug. De eerste omleiding hebben al vóór Gronau, dus net bij Enschede de grens over (A35-B54) te pakken. De geplande route over Münster wordt de A31 over Oberhausen en verder over de A3 naar Frankfurt, de A5 naar Karlsruhe en dan naar het oosten over de A8 te gaan. Voor zowel heen- als terugweg heb ik de route door Oostenrijk gepland, vanwege de lagere vignetkosten van 2×10 dagen daar t.o.v. een jaarvignet voor Zwitserland. Dat je in Duitsland geen tientallen kilometers achter elkaar kunt doorrijden, weten we al jaren. Onderhoud aan de snelwegen vraagt regelmatig aanpassen van je snelheid en uitkijken op versmalde rijstroken. Vanaf de A7 komen we bij Schwangau Oostenrijk in. We hebben in Reutte jaren geleden onze eerste vakantie in Oostenrijk gehouden. Leuk om er weer eens door te rijden.

Woonkamer appartement Vals

Woonkamer appartement Vals

Het doorsnijden van het land richting de Brennerpas op 1375m hoogte gaat vlot.
Enkele tientallen kilometers over de A22 aan de Italiaanse zijde in de afdaling, verlaten we de snelweg om via Rio di Pusteria weer naar omhoog te rijden naar Vals, waar we een familiekamer (woonkamer, 2 slaapkamers) in Residence Tauber gereserveerd hebben. Een ingedommeld ski-oord, waar de hotels volgeboekt zijn, maar de paar aanwezige restaurants gesloten. De meegebrachte maaltijdsoep komt van pas.

Na 2 dagen autoreizen zwembad en wifi als nieuwe vrienden.

De eerste 1.000km zit erop. De zaterdag na het ontbijt de 450 volgende. De afdaling via de A22 is onrustig, en ook de A11 is druk. Met een eerste boodschappenstop bij de Conad in Pistoia melden we ons in de loop van de middag bij het vakantiehuis in Lamporechchio’s buitenwijk Borgano. We worden er gastvrij ontvangen, worden bevestigd in het beeld dat foto’s en beschrijving bij reservering opriepen en vinden snel onze weg naar het zwembad en keuken met uitzicht op een olijfbomengaard. Borg hoeven we niet te betalen. En – hoewel in 2016 niet meer beschreven bij het vakantiehuis – verzorgen Franco en Andrea nog steeds een Toscaanse maaltijd voor de gasten.

We hebben zelf afgelopen dinsdagavond genoten van kaas & paprika’s, gefrituurde wortels en paprika, pizza’s, knoflookbrood, zelfgemaakte witte en rode wijn, koffie, brigidino di Lamporecchio (een soort kniepertjes met anijs), zoete dessertwijn en limonchello. De zelfgestookte grappa hebben we laten rusten om niet dronken huiswaarts te hoeven rollen.

Tips voor trips vanuit Lamporecchio in Toscane

Voor de zondag krijgen we de tip het jaarlijkse Festa Dell’Unicorno in Vinci te bezoeke.n De foto’s zijn veelzeggend voor de bonte verzameling fantasy liefhebbers, toneelspelers, muzikanten en het Leonardo da Vinci museum dat we direct meepakken.

Verder hebben we zelf bezocht:

  • Lamporecchio (functioneel centrum, park, Coop, pizzeria’s en ijsverkopers).
  • Empoli (historisch centrum en winkelstraten).
  • Pistoia (historisch centrum).
  • Prato (historisch centrum; verkijk je niet op de grote industrieel en lelijk opgezette stad er omheen).
  • Florence (eerste dag wandele langs de bekende hot spots, heel veel bezoekers, waaronder veel landgenoten).
  • Florence (tweede dag wanndele langs de minder bekende, maar zeker verrassende andere delen in en rond het centrum).
  • dierentuin Pistoia (kleine dierentuin, weinig Nederlanders, overzichtelijk en geschikt voor gezinnen met kinderen. €15 per volwassene, geen parkeerkosten).
  • Volterra (historisch centrum  boven op een berg, heel veel Nederlanders), (route).
  • Lucca (historisch centrum, veel Nederlanders)

Houd vanwege het heuvelachtige landschap, de slecht onderhouden wegen en de vaak verbazingwekkende manier waarop wegen aan elkaar zijn geknoopt, rekening met een minuut reistijd per kilometer. Met andere woorden: een stad op 45km afstand kost al snel drie kwartier om te bereiken. Zo was vanuit Lamporecchio Volterra met een anderhalf uur rijden nog net te doen, maar hebben we Siena niet bezocht.

Zelf heb ik een 25km rondwandeling over de Montalbano gemaakt vanuit het vakantiehuis en een aantal dagen later een 33km rondwandeling langs het natuurgebied Padule di Fucecchio.

Foto’s van de hele vakantie kun je hieronder bekijken.

Terugreis en overnachting in Hofheim am Taunus

In de file op A22 tussen Modena en Brennerpas 2

In de file op A22 tussen Modena en Brennerpas

Met een alleen van zaterdag tot zaterdag te boeken vakantiehuis, weet je van tevoren dat de terugreis in de zomervakantie op een ‘wat drukkere zaterdag’ plaatsvindt. We kunnen zaterdagmorgen om 7.30u al weg uit Lamporecchio, maar zijn tot 22u bezig om 1.100km af te leggen. We zijn uren kwijtgeraakt in de lange files op de A22 tussen Bologna en San Michele, het punt vanaf waar naar de Brennerpas auto’s met aanhanger of caravan niet meer mochten inhalen.  Eenmaal in Oostenrijk en Duitsland leken de massaal onderweg zijnde vakantiegangers wel opgelost in de lucht. Van een restaurant in Hofheim am Taunus – met Tripadvisor heb ik wat opties gezocht – komt niets. Geheel tegen mijn gewoonte in – maar dat roep ik elke zomervakantie – belanden we bij de McDonald’s.

De overnachting in Hotel/Gasthof Grüner Wald in Hofheim am Taunus is OK. Twee kamers en voor 4 personen ontbijt samen voor €138 is een prima prijs. De beheerder is om 22u al weg, we liggen keurig de sleutels voor onze kamer klaar. Tja, en hoeveel personen komen er als je 2 kamers boekt?

Zondagmorgen ontbijten we eerst uitgebreid, en reizen vanaf 8.50u de laatste 410km in 4u terug naar Balkbrug met één rust tussendoor aan de A3.

Next up: via Francigena?

LAW markering Via Francigena in LuccaDe geheel onverzorgde voetreis naar Rome was in mijn jeugd een typische hoofdprijs bij een quiz of flauwe vraag onder vrienden of op school. In Lucca heb ik een heel klein stuk van de dwars door de binnenstad lopende route van de via Francigena gewandeld. In de auto terug naar Lamporecchio hebben we het stuk naar Capannori en een oversteek bij Porcari gezien. Ik heb er nog sterk over getwijfeld me door Klazien in Altopascio laten droppen om zelf het stuk naar de rivier de Arno bij Fucecchio te wandelen. De twee andere rondwandelingen gingen vóór en waren zonder heen en weer rijden met een auto vanuit het vakantiehuis te doen.

Anders dan de haast obligate pelgrimage naar Santiago de Compostella in Spanje – deze heeft net zo’n status als het Pieterpad in Nederland, alsof er geen alternatieve LAW’s zijn – lijkt me de route naar Rome, of zelfs door naar Jeruzalem veel interessanter. Zijn er ervaren lezers?