Stadswandeling Florence

      1 Comment on Stadswandeling Florence

Peperduur ijsje op Via d Guicciardini FlorenceAlsof we er een hele week omheen gedraald hebben: ons eerste bezoek aan Florence. Vorig jaar toen we net buiten Livorno in de heuvels een huis gehuurd hadden, was de hoofdstad van Toscane toch echt te ver weg. Nu is het drie kwartier rijden. Goed, voor zowel maandag als dinsdag gereserveerd voor een stadsbezoek, flexibel met het weer meebewegend.

Parkeerproblemen?

Porta della Prato Florence 1

Porta della Prato Florence

Waar Florence voor beginners adviseert vooral de auto niet in Florence te parkeren, en CentrumParkeren Florence aangeeft: “Vrij parkeren is moeilijk te vinden in Florence.” heb ik de navigatie ingesteld op de parkeergarage Porta della Prato net buiten de centrumring. Die moet €1,60 per uur kosten met een dagtarief van €20. Komend vanaf de Strada di grande comunicazione Firenze-Pisa-Livorno is dat even een bocht om en klaar is Kees. De ingang naar de parkeeergarage zelf mis ik, maar zie wel veel lege plekken parallel aan het spoor bij het verlaten ogende Stazione Leopolda. Geen parkeermeter te zien, geen blauwe kaart nodig, geen vergunninghouders, etc. Alleen de woensdag moet de straat vrijgehouden worden voor de bezemwagens die de binnenstad schoonmaken.

Gratis parkeren dus op nog geen kilometer van het stadscentrum.

Centrum-West en Oltrarno

Interieur Ognissanti kerk Florence 1

Interieur Ognissanti kerk Florence

In het westelijk deel van het centrum struinen we door de Ognissanti kerk en verbazen we ons over de hotellobby’s aan het tegenovergelegen Piazza. Hercules vechtend met de leeuw is voor onze klassiek geschoolde dochters historisch juist te plaatsen. Op de binnenplaats van het Palazzo Strozzi maak ik een 360 graden foto; het gebouw is een winkelcentrum in wording. Aan dure kledingwinkels geen gebrek hier. Goedkoper dan H&M en Zara tref je ze niet. We steken de Arno over, bekijken de Santa Spirito en Santa Felicita kerken van buiten en gaan richting Palazzo Pitti. Mocht je aan een kleintje denken, nee. De façade is indrukwekkend. Volgens afspraak ontzien we de dochters door vandaag geen musea te bezoeken of teveel kerken van binnen te bekijken. Jammer genoeg zijn de Bobolituinen gesloten. Dat blijkt afgezien van 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag alleen op de 1e en 4e maandag van de maand te zijn. Juist, het is maandag 1 augustus. Een blik op La Grotta Grande van Michelangelo ontneemt het stadsbestuur ons niet.

Centrum verder verkend

Op jacht naar wat blijkt veel te duur ijs bij Il Birrocchio Florence

Op jacht naar wat blijkt veel te duur ijs bij Il Birrocchio Florence

Hoe blij we ook zijn over het gratis parkeren, de tourist trap wacht op weg naar de Ponte Vecchio. Vier ijsjes blijken bij Il Birrocchio samen €26 te kosten. De afgelopen week bij diverse gelateria’s waren we €8-10 kwijt. Goed, op een bank aan Via di Guicciardini rustig ervan genieten. De Ponte Vecchio zelf is een nog groter vangnet voor romantisch ingestelde toeristen. Niet alleen de slotjes rond de paar plekken die niet bebouwd zijn, en dus voor selfies of ouderwetse portretten van je geliefde met uitzicht op de rivier gebruikt kunnen worden. De rest van de brug is een keten van juweliers en sieradenverkopers.

Marianne Henriette mimespeler en Klazien in Florence

Marianne Henriette mimespeler en Klazien in Florence

Aan de overzijde struikel je over de Palazzo’s. Ieder rijk gezin z’n eigen paleis. We zigzaggen door de straten, kruisen de Mercato Nuovo en gaan bij de Orsanmichele kerk naar binnen. Op de eerste verdieping staan groepen standbeelden opgesteld, nog een verdieping hoger heb je rondom uitzicht over de binnenstad. Verkopers van selfie sticks, mime spelers die je laten schrikken, vervolgens op de foto willen en daarna irritant om geld bedelen zijn hier de vliegen rond de zoete toeristen.

Kopie David van Michelangelo op Piazza della Signoria Florence

Kopie David van Michelangelo op Piazza della Signoria Florence

Weer buitengekomen eerst naar het Piazza della Signoria met klassieke beelden, een kopie van Michelangelo’s David, maar ook nieuwe spiritual guards sculpturen van de Belg Jan Fabre.  Dan lopen we richting en om de Dom met het Baptisterium en Campanille. Indrukwekkend, wat een details en ornamenten alleen al aan de buitenzijde. De wachtrijen om de koepel te beklimmen of één van de gebouwen binnen te mogen zien, zijn zoals verwacht enorm. Urenlang zullen de mensen hier in de brandende zon zichzelf moeten vermaken. De omgeving van Piazza della Repubblica is ons volgende doel. Marianne wil deze triomfboog graag zien, maar de warmte begint de beide dochters ook teveel te worden. We lopen via de San Lorenzo kerk naar de Mercato Centrale. Met markthallen in Parijs, Londen, Berlijn en Rotterdam in de pocket, kunnen we deze niet laten schieten. Mooi en kleurrijk, hoewel de Franse en Rotterdamse markthallen toch echt uitbundiger ogen en ruiken.

Zijaanzicht Dom Florence 1

Zijaanzicht Dom Florence

We lopen via het Stazione di Santa Maria Novella, ‘moderne’ architectuur uit 1935, foeilelijk en op het oude stationsgebouw van Rotterdam Centraal of Eindhoven lijkende ontwerp, terug naar de Porta della Prato. Zowel de oude stadspoort als onze auto staan nog op hun plek. 15km wandelen door de stad, zonder entree te hoeven betalen. Hebben we daarmee – al was het maar van buiten – alle bezienswaardigheden gehad? Nee, hoor, en dus broeden we al op een vervolg later deze week. Voor een op musea gerichte expeditie is een lang weekend voor ons tweeën zonder kinderen in het winterseizoen een plan in wording.