Corinne Bailey Rae – The Heart Speaks In Whispers

heart speaks in whispersHet rouwen om de dood in 2008 van haar echtgenoot Jason Rae (op The Sea uit 2010) maakt op The Heart Speaks in Whispers plaats voor charmante liedjes, verliefdheid en warmte. Corinne Bailey Rae’s nieuwe nummers,. geschreven met haar sinds 2013 nieuwe echtgenoot Steve Brown, brengen softpop en soul. Opener The Skies Will Break, waarin de albumtitel in het refrein zit verpakt, heeft piano, samples, electronica lagen en zal live nog best lastig uit te voeren zijn. Knap gemaakt, zonder te verzanden in top-40 opsmuk of 13 in een dozijn. Je hebt lef, als je direct daarna een akoestische ballad Hey, I Won’t Break Your Heart brengt. Fluister, zoals verliefde jongens en meisjes doen. Geen oversekst geheig of dubbelzinnigheden. Wat een verademing ten opzichte van urban blijft dit. Met z’n beiden op het orgelbankje…

De soul in Been To The Moon is langzaam, puntig met fluisterspraakzang. De geluidsdynamiek in de percussie van Tell Me is opzienbarend. Stop Where You Are is andermaal akoestisch op gitaar, terwijl Green Aphrodisiac de Hammond laat schitteren in een dromerige soul song.  Geen bloemetjesjurk, maar eentje met paardenmotief (het funky Horse Print Dress), je zult ook al 37 zijn 😉 Die twijfel van een verliefd meisje: Do You Ever Think Of Me? Achtergrondkoor staat klaar voor het uitgesponnen Caramel. Electronica in Taken By Dreams en daarna eindelijk syncopisch in het zwoele Walk On. Nog één gitaarballad, Night, ter afsluiting, hoewel geen hoogtepunt. Door de bank genomen een prettig album, het gaat al weken mee op wandelingen om er ergens in de bossen of langs weilanden me te laten dagdromen.