_l_edd_n_rs zijn _nmis___r

      No Comments on _l_edd_n_rs zijn _nmis___r
Henk-Jan rood en redt levens

Henk-Jan in Sanquin Het is rood en redt levens t-shirt

Voor Search Engine Optimization (SEO) is dit een slecht gekozen titel. Toch blijft het vinden van voldoende donoren met bloedtypen A, O en B een puzzel. Je zult maar een ongeluk hebben gehad, veel bloed verloren hebben en het medisch personeel heeft onvoldoende reserve van het type bloed dat jij nodig hebt…

Een volwassene pompt zo’n 5 liter bloed rond in het lichaam. Daarvan eens per kwartaal een halve liter afstaan, een 20 minuten inspanning bij een plaatselijke (mobiele) afnamepost van Sanquin Bloedvoorziening, voorheen Bloedbank, afdoen als te grote moeite gaat er bij nog steeds niet in.

Ik heb zelf sinds 1996 een aantal jaren bloed gegeven, waarna ik gevraagd ben om eens per 4-6 weken bloedplasma te doneren. Dat kost wat meer tijd (inclusief keuring en wachten tot 60 minuten), maar als met mijn bloed allerlei medische toepassingen voor mensen in nood gemaakt kunnen worden en ik door een geringe investering in eigen tijd mensenlevens kan redden, doe ik dat graag.

Sanquin zoekt donoren

Sanquin zoekt ook in Nederland donoren met bloed van de types A, O en B. Misschien weet je niet eens welk type je zelf hebt, of wil je meer weten. Kijk op de site, meld je aan en ga op voor een eerste keuring en proefdonatie. Iedereen tussen de 18 en 65 jaar en met een gewicht van meer dan 50 kilo kan in principe bloeddonor worden. Gelukkig zie ik bij elke afgifte nieuwe donoren. Jong en oud, dik en dun, mensen zoals jij en ik.