60e Boortorenwandeltocht Schoonebeek langs kanalen, smalspoor en klinkerwegen

Graag Tot ziens in RundedalVoor de 60e maal heeft de Toercommissie Schoonebeek de jaarlijkse Boortorenwandeltocht georganiseerd. Deze tocht als afsluiting van de plaatselijke feestweek staat in het teken van het samenkomen van wandelaars met als kenmerk gezelligheid en sportiviteit. Het vorige lustrum in 2011 was mijn eerste en enige keer tot nu toe in het dorp van de jaknikkers. Voor de 2016 jubileumeditie is naast een 5, 10, 15, 20 en 40km ook een route van 50km opgenomen. Met de 43km tochten van de afgelopen 2 weken en in september bijvoorbeeld nog de Kennedymars Haaksbergen (80km) en de tweedaagse Tocht om de Noord (2x40km) in de agenda, kies ik vandaag voor de langste afstand, ondanks de warmte.

Schoonebeek – Erica (10km)

Zonnestralen langs Dommerskanaal Erica 's ochtends

Zonnestralen langs Dommerskanaal Erica ‘s ochtends

Om 6.30u al bij de start te staan, is me te vroeg, rond 7u is ook prima. Na een half uur autorijden parkeer ik bij de plaatselijke Coop. Start en finish zijn bij het er tegenovergelegen Hotel Restaurant De Wolfshoeve. De grootste groep 40 en 50km lopers is duidelijk vertrokken. De feestzaal met vrijwilligers is verder leeg. Inschrijven en vertrekken gaat dus lekker snel. Niks duwen en trekken om een routebeschrijving of zenuwachtig dribbelen voor de starttijd. Ging in 2011 de route naar het zuiden, is nu het noorden aan de beurt.

Door Schoonebeek, over de nu als park ingerichte Bargerbeek, en meteen onverhard verder, het Kanaal A voorbij. De route laat vandaag geen jaknikkers zien, op dit stuk wel moderne bovengrondse transportleidingen voor stoom en nat aardgas. De zon straalt speels door de bomen langs het Dommerskanaal. De boerderijen en vervenershuizen maken plaats voor het tuinderscentrum Erica. Zigzaggend door het kassengebied kom ik bij de Verlengde Hoogeveensche Vaart in Erica. Met enige regelmaat haal ik wandelaars in.

Erica – Veenpark (12km)

Langestraat Klazienaveen aan Van Echtenskanaal

Langestraat Klazienaveen aan Van Echtenskanaal

Na de rust loop ik verder langs de Vaart en bij Charme camping Op Fietse linksaf over de Langestraat langs het Van Echtenskanaal naar Klazienaveen. Voor fietsers is er vandaag het Festival op Fietse. Op diverse stukken van de wandelroute kom ik bepijling van dit festijn tegen. De brug over en langs de Bladderswijk naar Oranjedorp en het zuidelijkste deel van Emmen aan de A37. De houten giraf langs de snelweg bij de afrit Klazienaveen ken ik al jaren. Nu zie ik ‘m echt van dichtbij. Ook hier zit de sluiswachter buiten in de zon. De route gaat langs het nieuwe Koning Willem Alexanderkanaal over het gelijknamige pad. Met enige regelmaat zijn rustpunten met keienformaties ingericht onder de naam IJstijdpad, een fietsroute.

Giraf langs A37

Giraf langs A37

Bij het theehuis De Groene Trambrug steek ik met een handpont het Ovingskanaal – W.A. Scholtenskanaal over en mag weer over het onverharde jaagpad langs het kanaal met rechts opnieuw een kassengebied en het honk van de M.C. Outsiders. Waterwegen staan centraal vandaag. Het jaagpad langs het Veenparkkanaal en een betonnen fietspad brengen me naar de 2e rust bij het Veenpark. De stempel haal ik op het vrij toegankelijke terras. Meegenomen eten en drinken mag er niet worden genuttigd, dus dat doe ik op een bank vóór het entreegebouw. Insmeren met factor 50 zonnebrandcrême lijkt me ook geen overbodige luxe vandaag. Gelukkig staat er wel een bries en is er schaduw op een aantal stukken langs het water.

Veenpark – camping Bosveen (11km)

Zicht op De Runde

Zicht op De Runde

De rust bij het Veenpark is alleen voor de 50km lopers. Het gravelpad langs De Runde met links en rechts nieuwe natuur brengt me terug bij de A37. Het LAW-10 Noaberpad en de Duitse Hünenroute loopt hier ook langs. Ik ken het pad van een andere wandeling. Ten zuiden van de snelweg gaat het om het Sportlandgoed van Zwartemeer heen naar de Verlengde Hoogeveensche Vaart. Aan de overzijde staat iemand van de organisatie me te fotograferen. We spreken even verder over de route en het aantal deelnemers. 75 voor de 50km en 75 voor de 40km route. Dan langs een niet lekker uit de verf gekomen nieuwbouwwijk. Er staat een aantal wel erg vrijstaande huizen, waar toch echt buren bij gepland waren. Langs de Dorpshuiswijk en verderop langs het sportterrein van Zwartemeer om over De Panden, een lange klinkerweg richting Klazienaveen langs een watergang.

De wandelaars die ik nu inhaal hebben zichtbaar moeite met de warmte. Maar ik haal ook een vader met een heel jonge tienerdochter in. Ze lopen dus de 40! De Verlengde Meerwijk en de Kloostermanswijk leiden naar minicamping Bosveen. Het is zaterdag, dus wisseldag. Waar de ene gast een volgende kruiswoordpuzzel oplost, pakt een ander z’n auto vol om te vertrekken. De groentesoep is goed gevuld met vlees en vermicelli. Wat extra zouten op zo’n warme dag gaan er wel in naast de krentenbol en weer een halve liter sap.

Camping Bosveen – Golfterrein Zuid-Drenthe (9km)

Wandelaars op heidegebied bij plas tussen Noordersloot en Golfbaan Zuid-Drenthe

Wandelaars op heidegebied bij plas tussen Noordersloot en Golfbaan Zuid-Drenthe

Direct naast de camping ligt een stuk bos achter de Verlengde Scheperweg. Graspad met schaduw, lekker! Ook hier een tiener in een groepje wandelaars die ik inhaal. Opvallend, aangezien ik doorgaans de lange afstanden bij de jongere deelnemers hoor. Een lang stuk over de Veenhoeksweg, maar op de hoek met de Strengdijk een verrassing van de organisatie. Koud water uit de slang naar behoefte in een beker, eigen fles, op het lijf of meegebrachte handdoek. Aan het einde van de dijk, op de hoek met de Noordersloot opnieuw vrijwilligers van de organisatie, ditmaal met droge worst of een Tuc.

Een heideveld om een ven is voor ons opengesteld. Onregelmatig terrein, dus voorzichtig wandeling, luidt de waarschuwing bij de entree. Dichtbij de uitgang liggen stukken smalspoor in het bos. We zijn bij het Industrieel Smalspoormuseum Erica. Op het terrein ernaast is recent een Hampshire hotel en het Golfterrein Zuid-Drenthe, Green Meets verrezen. Een overdekt terras met vers fruit in de verkoop voor de wandelaars.

Golfterrein Zuid-Drenthe – Schoonebeek (6,5km)

Finish bij hotel Wolfshoeve Schoonebeek

Finish bij hotel Wolfshoeve Schoonebeek

Zo’n loungebank is heel aantrekkelijk om te blijven zitten of liggen. Toch laat ik na 5min rusten een grote groep wandelaars achter en neem de benen voor het laatste stuk. Naar het westen langs het Dommerskanaal. De volgende handpont hoef ik niet alleen te trekken. Aan de overzijde staat een vrijwilliger van de organisatie, door de EHBO net voorzien van handschoenen, omdat zijn handen vol blaren zitten. Ook de 20km route komt hier langs, de andere kant op. Hij is blij met mijn hulp en aanspraak.

Een lange slingerende klinkerweg, de Beekweg, gaat richting Schoonebeek. Eén snelwandelaar die ik van diverse andere wandeltochten en zeker Kennedymarsen herken, haalt me in. Dat is dan ook de enige vandaag. Ik vind het prima. Van de warmte heb ik minder last dan in Toscane eerder deze zomer.

Vanuit de andere richting komen massa’s mensen aangelopen op de Albweg. De laatste kilometer gaat het op eigen tempo langs deze groepen over de Hankenhofweg en Europaweg naar de finish. Het dorp is uitgelopen met bloemen, een kermis en muziek. Familie en vrienden worden opgewacht. “We hebben het toch maar gedaan,” klinkt het om me heen. Datzelfde denk ik blij na ruim 48km 🙂

Complimenten voor de toercommissie voor de afwisselende tocht door Zuid-Drenthe, de prima verzorging op de rustposten.