Vandaag zelf weer ‘ongeorganiseerd’ aan de wandel. Al een poos heb ik een combinatie van de Groene Wissel Almere Buiten en Architectuurroute Almere Buiten klaar liggen. In eerste instantie wilde ik deze combineren met de Groene Wissel Almere Parkwijk, maar ik heb ervoor gekozen me te concentreren op Almere Buiten en het Kotterbos. De Falk / Staatsbosbeheer kaart Oostvaardersland gaat mee. Om bijtijds te kunnen starten ga ik voor de verandering niet met de trein richting Almere, maar met de auto om bij Natuurbelevingscentrum De Oostvaarders een uitvalsbasis met gratis parkeerplek te hebben.
Oostvaardersbos – Buitenvaart – Bouwmeestersbuurt (10km)
‘s Ochtends om 7.30u staat mijn Superb nog moederziel alleen op de parkeerplaats. Het is grijs en zwaar bewolkt. Zelf zet ik de pas erin, volg het Jan van den Boschpad en daarna het Egelpad (blauw) en Hertenpad (rood gemarkeerd) door het Oostvaardersbos. Brede graspaden langs bloeiend lijnzaad, de brandnetels overal in de berm. Een kudde Konikspaarden wacht me op, maar laat me zonder problemen passeren. In de verte zijn kuddes grazers te zien in De Oostvaardersplassen. Navigeren als wandelaar door Almere kan sinds 2015 met een eigen knooppuntennetwerk. Groene vierkante bordjes wijzen de weg naar het volgende knooppunt. Online routes samenstellen en plannen kan in de Routeyou planner.
Bij de Jac. P. Thijsseplaats kies ik voor het meanderende graspad door de bossages en watergangen in plaats van het betonnen Verbindingspad. De berken langs het Wout Wagtmanspad aan de andere kant van het kassengebied Buitenvaart zijn gewild bij de hier actieve bevers. Als weggebruikers worden we gevraagd gevaarlijke boomschade te melden. Voor zover ik kan zien, zijn alle berken al voorzien van een ronde gaaskooi om de knagers op afstand te houden. Voorbij de Heinsiusweg is het fietspad in groot onderhoud. Ik ga rechts, ook over een fietspad door De Vaart, een rommelig bedrijventerrein, dat me bij de insteekhaven van de Grote Vaart brengt.
‘True to nature’ of ‘by design’ hoef je in Almere afgezien van busbanen nergens bij een verkeerslicht over te steken als voetganger. Dus keurig onder de Grote Vaartbrug door over een fietspad en over het Brugplein langs nog slapende truckchauffeurs ook de N702 (Buitenring) onderdoor de eind jaren ’80 gerealiseerde Bouwmeestersbuurt in. Zowaar openbare kunst in het zicht van het Van Eesterenplein!
Voormalige of ‘wannabe’ Amsterdammers wordt het in Almere wel makkelijk gemaakt. Her en der staan keurige wegwijzers naar Amsterdam.
Socioloog @alumni_uva: 'Meer Almeerders naar Amsterdam dan andersom' https://t.co/pMNk275CJi pic.twitter.com/qh9nCfqKmk
— Omroep Flevoland (@OmroepFlevoland) July 15, 2016
1e rust na 10km #wandelen. Prompt wordt mij de weg gevraagd, alsof ik hier kind aan huis ben. (@ Bouwmeesterbuurt) https://t.co/3N4JBEvluo
— Henk-Jan van der Klis (@hjvanderklis) July 16, 2016
Bouwmeestersbuurt – Faunawijk – Bloemenbuurt – Regenboogbuurt – Eilandenbuurt (10km)
Tussen de bebouwing en de Lage Vaart heeft bewonersparticipatie voor een interessant stuk stadsgroen gezorgd. Een bloemenweide met akkerbloemen in plaats van het betonnen Johnsonpad! Meanderende schelpenpaden langs het water tot ik bij de Faunabuurt de bebouwing induik. Ik doorkruis de Bloemenbuurt om bij de Lotusbloemweg de eerste van de 20+ gemarkeerde objecten van de niet-gemarkeerde of vaste Architectuurroute mee te pakken.

Architectuur route Almere Buiten. Nu bij de Rode Donders #wandelen (@ Grote Rode Flat I) https://t.co/v47dww03rh pic.twitter.com/VlQMW7dZM8
— Henk-Jan van der Klis (@hjvanderklis) July 16, 2016
Aan de andere kant van de Spectrumdreef ligt de nog jonge Eilandenbuurt. Hier liggen woonboten, de woonhuizen in Pakhuis en Kattenrugwoningen dicht bij elkaar. Architectuurtoeristen weten deze wijk te waarderen. Wat grotere wooncomplexen als de Weerspiegeling, Panoramique en Cambiamento staan aan de buitenrand. Dan langs de verandawoningen. In de ecologische woonwijk De Buitenkans rust ik een 2e maal.
Ecologisch verantwoorde rust na 20km #wandelen @wandelbankje (@ Buitenkans) https://t.co/nWf62D0z9f pic.twitter.com/QXzSjiG5Mg
— Henk-Jan van der Klis (@hjvanderklis) July 16, 2016
Eilandenbuurt – Seizoenenbuurt – Bosrand – De Oostvaarders (5km)
Wandelaars steken makkelijk vanuit De Buitenkans door naar de parkstrook van De Evenaar die ik doordeweeks tienmaal vanuit de trein bij station Almere Oostvaarders zie. Ik steek onder het spoor door om aan de andere kant de weg naar het westen te vervolgen. Langs de Laan der V.O.C. (Oostvaardersbuuurt) en Kalenderweg (Seizoenenbuurt). Het Decemberpad met aan beide zijden hoge berken voert naar het Pirellipad door de groene zone Bosrand. Waar mogelijk kies ik ook hier voor olifantenpaadjes door het bos in plaats van het betonnen fietspad. Onbedoeld, maar goed sta ik met een klimmetje op de fietsbrug over de Buitenring weer in het Oostvaardersbos. De eerste lus van 25km zit er bij De Oostvaarders op. Ik ga direct door.
De Oostvaarders – Indische buurt – Stripheldenbuurt – Kotterbos – De Oostvaarders (13km)
Op de heenweg neem ik het betonnen Jan van den Boschpad, kruis de spoorlijn en pak vervolgens in het Kotterbos het fietspad rechtsaf om over de wiebelende fietsbrug weer terug te zijn op De Evenaar van Almere Buiten. Ik wil namelijk nog wat architectuur in de Stripheldenbuurt bekijken. Eerst langs de moskee Omar Ibn Al Khattab in de Indische buurt, de Evenaar over, verrast door het woonzorgcomplex Rumah Melati van stichting Nusantara.
De busbanen van de Stripheldenbuurt zorgen voor een afgescheiden gevoel. Kleurrijk is het wel. En kinderen zullen het wel stoer vinden op de Jan Kruiswegof Dagobertstraat te wonen, hun vaders waarderen het Sigmundplantsoen waarschijnlijk meer. Om het Forensisch Psychiatrisch Centrum De Oostvaarderskliniek – nog heftiger ommuurd dan ‘ons’ Veldzicht heen, over bospaden naar het Gerard Monninkpad langs de Lage Vaart. De wandelbankjes zijn hier niet te vinden. Dus rust ik op een slagboom.
31.5km op de teller. Na Indische en Striphelden buurten nog een groene lus #wandelen (@ kottersbos) https://t.co/BXiI2NyTCN
— Henk-Jan van der Klis (@hjvanderklis) July 16, 2016
Ik volg de blauw/rode markering tussen Kotterbosweg en de Vaart. Aan de overzijde bivakkeren diverse vissers. Aan het eind tref ik twee plezierjachten in de Kottertocht. De bemanning heeft er een lekker rustige plek. De rode route door het oostelijk deel van het Kotterbos is flink onderhanden genomen. Nieuwe graspaden, weinig bomen meer tot aan de uitkijkheuvel. Na nog wat slingeren door het ‘echte’ bos neem ik aan de andere kant van de Flevolijn het rechterpad via de Klauwier naar De Oostvaarders. Daar zijn de parkeerplaats en het paviljoen nu goed gevuld. Al met al een afwisselende wandeling die desgewenst in 2 lussen te verdelen is. Het is vandaag droog gebleven. Jammer, dat de zon zich geen seconde heeft laten zien. Grijs en grauw, hoewel de temperatuur best OK was.
Related Posts