Switchfoot – Where The Light Shines Through

switchfoot light shines throughHet 8 juli uitgekomen 10e studioalbum van de Amerikaanse surfrockband Switchfoot, Where The Light Shines Through is geboren in moeilijke, duistere perioden. Zonder duisternis weet je ook niet wat licht is.  Om de problemen onder ogen te zien besloot voorman Jon Foreman dagelijks 30 minuten op een rots bij de Stille Oceaan te gaan zitten om te geestelijk worstelen en reflecteren op mogelijke antwoorden op vragen. We zijn allemaal gewond en hebben genezing nodig. Op deze grond werd het dozijn nieuwe liedjes ingezaaid. “The wound is where the light shines through.”

Opener Holy Water is een herkenbare Switchfoot gitaar rock track zoals Paparazzi of Nothing is Sound . In gedachten zie je de armen van het publiek al heen en weer zwaaien. Wat een lekkere funk in Float, dat alweer zo vrolijk klinkt; “It’s how we float, we’re never coming down.” Ik citeerde al uit het titelnummer. Hoe doorwrocht te tekst ook, zo ogenschijnlijk ontspannen klinkt de band hier. Orgeltje, Drew Shirley‘s rauwe gitaarspel en los drumspel. Meeklappen maar!

Een sfeervolle ballad met ingekorte stembanden verwacht je eerder bij Coldplay dan Switchfoot. I Won’t Let You Go is uit het diepst van Jons hart: “If you could learn to trust me somehow. I swear that I won’t let you go. If you could only let go of doubt. If you could just believe me somehow. I swear that I won’t let you go.” En denk je bij If The House Burns Down Tonight bij het eerste couplet een gastoptreden van Michael Gungor te ontwaren, heb je het mis. De electropop verderop is pulserend tot de doorstart als up-tempo full rock song. Volumeknop helemaal naar rechts draaien graag.

De basis van bekering is te horen in The Day That I Found God: “The day I lost myself was the day that I found God.” Southern rock, opnieuw het orgel en emotie. In het mid-tempo Shake This Feeling klinkt de oproep om overnieuw te beginnen en elkaar lief te hebben. Wat in het Nederlands een olifant in een porseleinkast heet, is Bull In a China Shop, qua geluid vergelijkbaar met Selling the News van Vice Verses (2011).  De powerballad Live It Well is de single voor de Amerikaanse christelijke radiostations. “Life is short, I want to live it well / and You’re the One I’m living for.”

Rapper LeCrae is te gast op Looking for America. Wat zijn de Verenigde Staten van Amerika anno 2016 eigenlijk achter de kleuren en de sterren op de vlag?  Nogmaals een Southern rock sound in Healer of Souls en dan alweer de afsluiter, Hope is the Anthem. Ondanks alle strijd en moeite, is er hoop. Where The Lights Shines Through is geen eenvoudige kopie van vorige albums, blijft èn herkenbaar en vult aan met Southern rock, rap en inhoud.