Nieuwe en verbeterde apps om productiever te worden en slimmer te reizen

Tikkie! (iOS/Android)

Uit eten geweest met vrienden of collega’s? Deel de rekening voortaan via WhatsApp. Met de nieuwe app Tikkie maakt ABN AMRO dit mogelijk. Makkelijk, open voor iedere bank, en 100% gratis. Download ‘m vandaag nog via Tikkie.me! In de app registreer je je naam en bankrekeningnummer. Een betaalverzoek kun je aanmaken door een bedrag per persoon aan te geven en die te posten. In een WhatsApp groep of bij één contactpersoon wordt je betaalverzoek achtergelaten, met iDeal inclusief de daarbij gebruikelijke procedures voor authenticatie doet je vriend of collega desgewenst de betaling.

Het laternatief dat Rabobank heeft laten ontwikkelen voor iOS/Android heet GRPPY. Verschil is, dat je in deze app zelf een groep moet aanleggen. De connectie met WhatsApp of een ander bestaand adresboek is wel zo efficiënt.

NS Reisplanner Xtra (iOS/Android)

Deze app krijgt regelmatig nieuwe updates. Zo is het tegenwoordig mogelijk met een e-ticket in uw app te reizen. Plan een reis en koop direct een kaartje. Met de vierkante code op uw e-ticket kunt u poortjes openen en kan de conducteur uw vervoerbewijs controleren. Geen papieren afdruk met foute foto meer nodig dus.

Een andere optie die we als forenzen laatst ontdekten, is dat ook de treinen van andere vervoerders dan NS nu op de dynamische treinenloop kaart worden weergegeven en dat je ook de drukte in niet-NS treinen kunt melden via de app.

BVN Live (iOS/Android)

De BVN app voor iOS en Android biedt de kijker een dagelijkse selectie uit het actuele televisieaanbod van de NPO en de VRT: nieuws en actualiteiten, informatieve programma’s, sport – onder andere NOS Studio France, de Tourjournaals en De Avondetappe – en Nederlandstalig drama.

Google Now voice commands (Android)

Android Authority maakte een zo ongeveer uitputtende lijst van Google Now voice commands die je je smartphone in kunt spreken om gedaan te krijgen wat je wilt.

Grammarly (MS Windows, MS Outlook, MS Word, Chrome)

grammarly-1lzblh1Voor het schrijven van Engelstalige artikelen maak ik sinds juni met heel veel plezier gebruik van Grammarly. Deze applicatie is gratis verkrijgbaar als Windows app, Chrome extensie of als add-in voor Microsoft Outlook en Word. Je kunt aangeven of je Brits of Amerikaans Engels schrijft. Vervolgens geeft de applicatie instant schrijfadviezen en correcties, terwijl je schrijft. Niet alleen een spellingcontrole, een check op 150 moeilijke taalregels die Word niet voor je nagaat, maar ook grammaticale en stijlfouten worden keurig gedetecteerd en alternatieven voorgeschoteld. Jij bepaalt of een verbetering wordt doorgevoerd. Je kunt ook gebruik maken van een online editor. Ik doe dat niet, want naast Word en Outlook kan Grammarly prima overweg met de WordPress editor.

Overigens merk ik bij Outlook wel een sterke vermindering van de performance op het moment dat Grammarly geactiveerd is. Gelukkig kun je de add-in (bij Outlook altijd een gevoelige omgeving) in het eigen knoppenmenu uit- en aanzetten. Gebruik het dus als het echt nodig is.

cutandpastekidsDe premium versie biedt nog eens 100 extra grammaticale en spellingsregels, suggesties om je vocabulaire op te krikken en genre-specifieke aanwijzingen. Tenslotte is een plagiaat-detector beschikbaar die een tekst tegen 8 miljard andere webpagina’s aanhoudt.

Zolt (iOS/Android)

Het nieuws in 60 seconden woorden, dat biedt Zolt. Notificaties van belangrijk nieuws, alleen de samenvattingen binnen de categorieën die jou interesseren, en de mogelijkheid om met foto’s en tekeningen zelf een draai te geven aan je reactie op een nieuwsbericht. Natuurlijk kun je ook serieus doorklikken op een samenvatting om de volledige versie te lezen.

En omdat er altijd meer nieuws is dan je kunt absorberen, is het handig:

  1. de categorieën aan te geven waarover je updates wilt zien. Let op dat nationaal nieuws Amerikaans nieuws is, en internationaal nieuws de rest van de wereld beslaat. Mooier zou een landspecifieke configuratie of location awareness zijn.
  2. zelf tijdig te stoppen met nieuwskaarten swipen. Er komt namelijk geen einde aan.

Bitly (Android)

Op één of andere manier ontbrak een echte Bitly applicatie voor Android toestellen. Hyperlinks inkorten tot makkelijk te onthouden of bijvoorbeeld in tweets te gebruiken links.  Er is synchronisatie met je Bitly account, statistieken van clicks, etc. zijn nu ook op je smartphone te bewonderen.