Goed bekeken: Eden 8×25 HD verrekijker

Eden verrekijker HD 8x25 2in mijn tienerjaren was ik apetrots op een eigen verrekijker. Jaren deed ik zonder. Onlangs kreeg ik de kans een splinternieuw,eigentijds model uit te proberen. Zo’n gelegenheid laat ik me niet voorbijgaan. Ik heb de afgelopen tijd thuis en op wandelingen de Eden 8×25 HD verrekijker getest. Het lichtgewicht model (slechts 290 gram) bevalt uitstekend. Om in natuurgebieden de gespotte reeën een heel eind dichterbij te kunnen halen, moet geen zeulen met apparatuur worden, de rugzak met eten, drinken en regenkleding mag immers ook de hele dag de rug belasten.

Uitpakken en afstellen maar!

Eden verrekijker HD 8x25 unboxedDe zwarte doos bevat een zwarte etui/hoes, een zwarte stoffen draagriem om aan de verrekijker te bevestigen. De hoes sluit met klitteband en heeft geen eigen draagriem. Het handzame formaat past met gemak in je rugzak of ruime jaszak. Je zou het gemis aan eigen draagriem een nadeel kunnen vinden, maar wat mij betreft is het direct kunnen gebruiken van de verrekijker belangrijk. Het stof- en stootvrij opbergen is voor thuis.

Verder vind je een microvezel schoonmaakdoekje voor de glazen en een gebruikershandleiding in het Engels, Duits, Frans en Nederlands.

De gebruikershandleiding en anders de online informatie van Eden voor het afstellen van je verrekijker helpen je om de verrekijker op jouw ogen af te stemmen. Het gaat om 4 stappen:

  1. Oogkappen afstellen. Al dan niet een bril dragen zorgt voor afstandsverschil tussen oog en kijker. Dat moet corrigeren.
  2. Pupilafstand instellen. Iedereen heeft een net wat andere afstand tussen beide oogpupillen. En dus kun je de kijker zo instellen, dat je ‘rechtdoor’ kijkend met beide ogen baat hebt bij de verrekijker.
  3. Dioptriecorrectie instellen. Als de oogafwijking links en rechts anders is, is dat geen schande, maar moet je de kijker daarop afstellen. Eenmaal goed ingesteld, hoef je je er verder geen zorgen meer over te maken.
  4. Scherp stellen. Dat is natuurlijk afhankelijk van het object waarop je je focust. Een edelhert honderd meter verderop is wat anders dan gluren bij de buren.

Meedragen is geen last

Henk-Jan op wandelpad bij brug Wenumse BeekZoals gezegd, heeft het lichtgewicht model een goed draagcomfort. Knivesandtools, de wederverkoper, geeft tot 25 jaar na aankoop garantie op materiaal en constructiefouten op deze Eden verrekijker. De garantie geldt niet voor het draagtasje en de draagriem aangezien dit zogenaamde slijtageonderdelen zijn.

 

Conclusies

Eden verrekijker HD 8x25 1De Eden HD 8×25 is een ‘dakkant’-verrekijker met een kraakhelderm, scherp beeld, 8x vergroting, breed gezichtsveld (96 op de 100 meter) en snelle scherpstelling.