Trage Tocht en Groene Wissel langs kastelen en landgoederen Vorden

Huis Vorden 4Het ophalen van onze jongste dochter eind mei van camping De Betteld in Zelhem inspireerde om rond het kastelendorp Vorden te gaan wandelen. Ik heb voor vandaag een combinatie van de 19km lange Trage Tocht Vorden en 17km lange Groene Wissel Vordense Landgoederen. Start en finish is bij station Vorden.

Trage Tocht Vorden (19km)

Er staan om 7.30u al best wat auto’s op de P+R van het station. Een Duitse gast komt het tegenovergelegen hotel De Gravin van Vorden uit en laadt zijn auto vol, terwijl ik de heuptas omdoe, de Yet to be reviewed afspeellijst op Spotify aan zet en de GPS logging activeer. De route gaat tegen de klok in eerst naar het noorden. Het spoor over, onverharde wegen op, langs camping De Goldberg naar de eerste landgoederen Het Enzerinck en ‘t Waliën. Het landhuis ‘t Waliën kun je alleen in de verte zien liggen. Na een kilometer of 12 rust ik een eerste maal. Een compleet gezin met hond komt voorbij hardlopen. Ik zie ze even later opnieuw bij Kasteel Hackfort en de bijbehorende watermolen.

Kasteel en watermolen Hackfort

Kasteel en watermolen Hackfort

De Trage Tocht raakt dit deel van het landgoed even aan. Het gaat niet om het kasteel heen, maar slaa direct de Eldersmaat met meer aandacht voor het landgoed Hackfort. Een klein eind langs de Veengoot om verderop de Baakse Beek op te zoeken. In Vorden aangekomen let ik zelf niet goed op de aanwijzingen en pak ik een extra lus mee. Vanuit het centrum zie ik zo nog wat fraaie landhuizen en de molen aan de Lulofsweg, voordat ik me met hulp van OsmAnd weer bij de auto meld voor nieuw proviand.

Groene Wissel Vordense Landgoederen (17km)

Vanwege de extra stuk op de eerste lus, neem ik enkele andere straten aan de start van de Groene Wissel door het centrum van Vorden. Het levert wel een mooi zicht op de achterzijde van de protestantse kerk op. Een paadje langs de Baaksebeek leidt me het dorp uit en brengt me bij het Kasteel Vorden. De route slingert door het gelijknamige landgoed om het kasteel.

Aan de brasserie heb ik nog geen behoefte. De Lodewijkslinde (hier rustte Lodewijk XIV in 1672) prikkelt mijn fantasie. Heeft hij er een kwartier op een wandelbankje gezeten? Hoe groot was de linde toen? Zou er ooit een Henk-Jan boom verrijzen bij een rustplaats van een wandeling? Ik laat genoeg vocht achter in de natuur.

Landhuis landgoed Kieftskamp achterzijde

Landhuis landgoed Kieftskamp achterzijde

Landgoed Vorden maakt plaats voor Landgoed Kieftskamp. Het bijbehorende landhuis wordt bewoond en de omgeving is privé terrein. De route gaat om de tuin heen, zodat van de achterzijde van het huis wel een foto gemaakt kan worden. Kampenlandschap, bospaden en zandwegen brengen me via landgoed ‘t Hissink naar Huis Kranenburg.

Het natuurterrein Grote Veld biedt bospaden, geen wandelbankjes op de route. En dus rust ik na 32km op een boomstronk. Ik heb vandaag de dubbellaags Coolmesh II wandelsokken van Wrightsock mee. De garantie geen blaren te krijgen moet ik zelf helpen waarmaken. Regelmatig moet ik dennennaalden, vruchtjes en grindsteentjes uit schoenen en sokken peuteren.

Handwijzer in Hackfort

Handwijzer in Hackfort

Hoe traag of groen ook, het gaat weer op Vorden aan. Regelmatig kom ik andere wandelaars en fietsers tegen. Het Trekvogelpad en Pieterpad kruisen elkaar in deze omgeving. Verder zijn er wandelroutes van de VVV, Natuurmonumenten en het wandelnetwerk Achterhoek, nog afgezien van de vele fietsroutes en -knooppunten.

De lucht betrekt behoorlijk. De meegenomen Natuurmonumenten wandelroute 17km Hackfort houd ik voor een volgende keer. Het weer was mooi tot nu toe. Het is een prachtige omgeving om te wandelen. Ik ga voor later routes langs andere kastelen en landgoederen rond Vorden en Lochem uizetten.